Pepe Mateu utenfor Maison Grabots lokale i Kongens gate i Sandefjord.
Pepe Mateu utenfor Maison Grabots lokale i Kongens gate i Sandefjord.

Utvider igjen

Denne vinteren åpner de sitt tredje bakeriutsalg i Vestfold.

Publisert Sist oppdatert

Vi har hele tiden hatt Stokke i tankene.

Sommeren 2017 åpnet Thomas Boué-Grabot og Pepe Mateu et lite fransk håndverksbakeri- og konditori i Kongens gate 22 i Sandefjord. Halvannet år senere hadde de allerede vokst ut av det lille lokalet, og derfor ble hele produksjonen flyttet til et nytt og stort produksjonslokale på Torp. Samtidig utvidet de virksomheten med et nytt utsalg på Kaldnes Brygge i nabobyen Tønsberg. Og nå i vinter åpner de sitt tredje bakeriutsalg – i Stokke.

Det er ingen tilfeldighet at franskmennene nå etablerer seg i Stokke. Det var nemlig der de hadde tenkt å etablere seg aller først.

– Men så fant vi lokalet i Kongens gate i Sandefjord. Og da valgte vi å starte der i stedet, fordi det innebar mindre risiko. Men vi har hele tiden hatt Stokke i tankene, forteller Pepe Mateu.

Dette lokalet i Stokke sentrum blir snart fylt med ferske, franske bakervarer.
Dette lokalet i Stokke sentrum blir snart fylt med ferske, franske bakervarer.

Tur- og handelsområde

Han liker blant annet den landlige følelsen i Stokke.

– Rett i nærheten av byen er det et fint turområde. Vi ser for oss at folk kan svinge innom bakeriet før eller etter skogsturen. Derfor kommer vi til å holde åpent i helgene også, sier Mateu.

Lokalet de har valgt ut ligger midt i sentrum av Stokke, rett ved Vinmonopolet og en rekke andre butikker.

– Stokke har et lite handelssentrum hvor det er lett å finne parkeringsplass, forteller Mateu.

Vil steke på stedet

Han anslår at den nye avdelingen i Stokke vil åpne i slutten av februar eller i starten av mars.

– Fordi vi liker den gode lukten av nystekte bakervarer, kommer vi til å steke de fleste av produktene våre på stedet. Produksjonen vil fortsatt foregå i vårt store bakeri på Torp, men når varene er klare for ovnen, vil vi frakte dem til Stokke, sier Mateu.

Han forteller at denne modellen også kan bli aktuell for bakeriutsalgene i Sandefjord og Tønsberg.

– Etter at vi flyttet produksjonen ut av Kongens gate, har vi nemlig savnet lukten av nystekt bakst i lokalet. Derfor vil vi nå prøve en mellomting, der vi frakter stekeklare produkter inn til bakeriutsalgene for steking. Vi er veldig fornøyd med det nye produksjonslokalet vårt på Torp. Alt fungerer bra. Men vi savner altså stekelukten i utsalgene, sier Mateu.

Surdeigsbrødet Kaldnes Brygge fra Maison Grabot koster kun 25 kroner.
Surdeigsbrødet Kaldnes Brygge fra Maison Grabot koster kun 25 kroner.

Utfordrende etablering

Mens utsalget i Sandefjord ligger i et veletablert område i sentrum av byen, ligger utsalget i Tønsberg i et utviklingsområde utenfor sentrum.

– Det har vært utfordrende å starte opp utsalget på Kaldnes Brygge i Tønsberg. Dette er et helt nytt område, hvor det ikke ferdes så mye folk ennå. Men vi har tro på stedet, for det skal bygges mange nye boliger der. Hver dag kommer det nye kunder innom, og i år regner vi med å omsette for over to millioner kroner i Tønsberg, sier Mateu.

Han forteller at de har lært veldig mye av Tønsberg-satsingen, blant annet at folk i dette området er mer prisbevisste. Og derfor har de utviklet et nytt surdeigsbrød som heter Kaldnes Brygge og koster kun 25 kroner.

– Vi ønsker at alle skal ha muligheten til å kjøpe ferskt brød fra bakeriet hver dag, slik som i Frankrike. Da må ikke prisnivået være så høyt at produktene blir oppfattet som luksus. Kaldnes Brygge er et surdeigsbrød som består av kun tre ingredienser, og derfor behøver det heller ikke å være så dyrt. Vi vurderer å senke prisene på flere av varene våre etter hvert, forteller Mateu.

Kaster ikke mat

I tillegg til å levere bakervarer til egne utsalg, leverer Maison Grabot også brød til en rekke dagligvarebutikker samt noen hoteller og restauranter.

– Det som ikke blir solgt til full pris, selges enten til redusert pris gjennom Too Good To Go, eller gis bort til veldedighet eller dyremat. Ingenting av det vi produserer blir kastet, og det er vi veldig stolte av, sier Pepe Mateu.

 

Powered by Labrador CMS