For ett og et halvt år siden åpnet Thomas Boué-Grabot og Pepe Mateu et lite fransk håndverksbakeri- og konditori i Kongens gate 22 i Sandefjord. Kundene strømmet til fra første dag, og snart fikk de rett og slett problemer med å produsere nok i det lille lokalet – særlig etter at fire Meny-butikker og én Coop-butikk i Vestfold ble faste kunder. Fordi Boué-Grabot og Mateu i tillegg planla å etablere et utsalg i Tønsberg, ble løsningen å flytte hele produksjonen til et større lokale og beholde Kongens gate 22 som et rent utsalgs- og serveringssted.

— Det nye produksjonssenteret vårt ligger på Nordre Kullerød i Sandefjord og er hele 550 kvadratmeter stort. Etter at vi flyttet dit i slutten av november har bakerne våre fått en mye mer komfortabel hverdag. Nå går produksjonen lettere og vi har mulighet til å produsere mye mer enn før. Etter hvert vil vi også benytte muligheten til å utvikle flere nye produkter og ta inn flere lærlinger, forteller Mateu.

— Vi er veldig fornøyd med lokalet vi har funnet i Tønsberg, forteller Pepe Mateu i Maison Grabot.

— Vi er veldig fornøyd med lokalet vi har funnet i Tønsberg, forteller Pepe Mateu i Maison Grabot.

Foto: Maison Grabot

Det nye produksjonssenteret leverer nå baker- og konditorvarer til både Kongens gate 22 i Sandefjord og et nyåpnet utsalg i nabobyen Tønsberg.

— Vi fant et lokale som vi liker veldig godt på Kaldnes Brygge i Tønsberg. Planen var egentlig å åpne der 18. desember, men på grunn av en forsinkelse måtte vi åpne 24. desember i stedet. Vi tenkte at det ikke ville komme så mange siden det var julaften, men det var faktisk 100 personer innom på åpningsdagen, sier Mateu.

Positiv til konkurranse

De visste på forhånd at det var et visst kundegrunnlag for Maison Grabot i Tønsberg.

— Vi har nemlig sett at en del av kundene våre i Sandefjord har kommet kjørende fra Tønsberg. Nå slipper de å kjøre så langt.

Produktene er foreløpig de samme både i Sandefjord og i Tønsberg. Sortimentet består av klassiske franske baker- og konditorvarer ispedd norske favoritter som for eksempel skolebrød og boller. Mateu understreker at Maison Grabot er en håndverksbedrift der alt lages for hånd.

— Vi ser ikke på industribakerier som konkurrenter. Det vi driver med, er noe helt annet, sier han, og legger til at de uansett bare ser positivt på konkurranse.

— Det er ikke noe problem å ha mange konkurrenter. I Frankrike kan det lett være 12 bakerier i samme gate.

Veldig mye hardt arbeid

— Har dere planer om å utvide til enda flere steder?

— Nei, ikke foreløpig, for nå har det skjedd så mye på kort tid.

— Hva er hemmeligheten bak suksessen deres?

— Det er ingen hemmelighet, bare veldig mye hardt arbeid!

I løpet av sitt første halvår, fra juni 2017 til januar 2018, omsatte Maison Grabot for 3,8 millioner kroner. Nå har bedriften 12 ansatte totalt, opplyser Pepe Mateu.