Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge sier det er for tidlig å si hva som skal skje med Rognaldsen bakeri på Lindås utenfor Bergen.
Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge sier det er for tidlig å si hva som skal skje med Rognaldsen bakeri på Lindås utenfor Bergen.

Tung, men nødvendig prosess

Prosessen rundt Goman Rognaldsen har kommet til en ende. Dette sier partene om prosessen og resultatet.

Publisert

Vi jobber på spreng nå og hvis vi klarer å produsere før påske, hadde det vært vidunderlig.

Siste dag i februar kom meldingen om at Larsen-familien og Coop Norge har funnet en løsning på konflikten som har ridd bakeriet på Lindås utenfor Bergen, siden avvik ble avdekket sist i oktober 2018.

Løsningen ble at Larsen-familien solgte sin aksjeandel til Coop Norge, som nå er eneeier av bakeriet.

Krevende

– Dette har vært en krevende og tung prosess og det har vært vanskelig å forklare de ansatte hvorfor denne prosessen har vært nødvendig. Men nå har vi funnet en løsning og vi ser frem til at Goman Rognaldsen snart skal produsere bakervarer på ny, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge til Bakeri.net.

– Hvordan har forhandlingene med Larsen-familien gått?

– Det har gått veldig bra. Vi har hatt en konstruktiv dialog og vi sitter nå med en avtale hvor alle parter er fornøyde. Det har vært god stemning, sier Takle Friis.

– Blir alle ansatte med videre?

– I utgangspunktet ja, men vi må se på driften fremover og hvilke volum som skal ut fra bakeriet. Før hele denne affæren tok vi et nødvendig grep i forhold til produksjon og levering i Sogn og Fjordane. Naustdal Dampbakeri tok en del av produksjonen som skal ut i dette området og dette er en avtale som skal vedvare. Dermed blir det nok litt mindre volum ut fra Lindås enn for ett år siden. Men Goman Rognaldsen skal være et fullproduksjonsbakeri.

– Prioritering nummer en er å få orden på alle avvik i bakeriet og få i gang produksjonen igjen.

Goman Rognaldsen har vært stengt siden Mattilsynets kontroll i slutten oktober 2018. Nå er det snart klart for åpning.
Goman Rognaldsen har vært stengt siden Mattilsynets kontroll i slutten oktober 2018. Nå er det snart klart for åpning.

Lettelse blant de ansatte

– Hvordan reagerte de ansatte da dere kom med meldingen om at det blir ny drift?

– De ansatte ble utrolig glade når meldingen kom. Det var en voldsom lettelse og de synes det er godt å sette i gang igjen. Så var det fint for Coop sin del å endelig kunne komme med et positivt budskap til de ansatte.

– Når regner dere med å være i drift?

– Vi jobber på spreng nå og hvis vi klarer å produsere før påske, hadde det vært vidunderlig. Men det er flere faktorer som må på plass. Alle avvik må rettes og dette prioriteres. Så jobber vi med opplæring av de ansatte, både på teknisk, rutiner og språk. Men alle er veldig klare og motiverte for å starte på igjen.

100 prosent forsvarlig drift fremover

– Hvilke utbedringer må gjøres?

– Vi må sørge for at maskinparken og alt teknisk er slik den skal være. Så må vi sørge for at bygningsmassen er utbedret og korrekt for drift. Noen større og noen mindre ting, det som er viktig er at når vi åpner så skal det være 100 prosent forsvarlig drift.

– Skal bakeriet hete Goman Rognaldsen også i fremtiden?

– Godt spørsmål. Det har vi ennå ikke bestemt, vi må ta en vurdering på dette etter hvert. Kanskje vi skal spørre de ansatte om forslag på navn, avslutter Takle Friis.

Viktigst at folk kommer tilbake på jobb

Den andre parten i prosessen sitter også igjen og tenker positivt, etter at avtalen er inngått.

– Vi er fornøyd med avtalen og for oss har det vært viktig å se helheten. Det viktigste for oss har vært at folk kan komme tilbake til arbeidet. Dette er jo folk vi kjenner og noen har jobbet i Goman Rognaldsen i både 10 og 20 år, sier Tom Helge Larsen, tidligere bakerisjef ved Goman Rognaldsen.

– Men det er jo trist at en bedrift som har vært i familien i 120 år nå forsvinner ut. Men sånn er det av og til, sier Larsen.

– Men er dere fornøyd med oppgjøret for aksjene?

– Ja, vi er fornøyd med avtalen.

– Hva skal du gjøre nå? Blir det noe nytt innen bakerbransjen?

– Nja, vi får se an hva som blir hovedgeskjeften fremover. Vi har jo drevet et annet firma ved siden av bakeriet i om lag 25 år, så nå blir det i hvert fall mer tid til dette, avslutter Tom Helge Larsen.

Powered by Labrador CMS