I Tromsø feires soldagen med solboller (berlinerboller) og kakao 21. januar hvert år. Denne dagen spiser alle tromsøværinger med respekt for seg selv én eller flere solboller. Mange spiser også solboller både før og etter soldagen. Solbollesesongen starter nemlig første uka i januar, og varer til rundt påske.

 

Utsolgt på selve dagen

– Vi startet årets produksjon av solboller 4. januar, så nå er vi godt i gang. Allerede selger vi flere titalls tusen solboller i uka, og på selve soldagen eksploderer det jo, sier salgssjef i Bakehuset Nord-Norge, Kjetil Myrbakk.

Til selve soldagen 21. januar skal bakeriet produsere 45.000 solboller.

– Vi har satt 45.000 som en maksgrense i forhold til tid og kvalitetsgrad. Disse bollene forhåndsselger vi, og alt er solgt for lenge siden. Så de som ringer for å bestille solboller til soldagen nå, får dessverre nei fra oss, sier salgssjefen.

 

Forventer økt totalsalg

Han forteller at mange av dagligvarekjedene i Tromsø har kjørt tilbudskampanjer på solboller i år.

– Solboller er et populært produkt, og når det er på tilbud går salgsvolumet opp. Derfor regner vi med å selge mer solboller enn noensinne denne sesongen, sier han.

Selve soldagen beskriver Myrbakk som en stor logistikkøvelse.

– Det er en heftig dag når vi skal produsere 45.000 solboller. Da settes det på ekstra folk i alle ledd, for bollene skal jo ikke bare bakes, men også pakkes og kjøres ut.

 

Girer opp personalet 

Tromsø har rundt 70.000 innbyggere, og til sammen klarer byens bakerier å produsere rundt 100.000 ferske solboller til 21. januar.

Hos Tromsø bakeri blir det produsert 25.000 solboller på ett døgn til soldagen. Daglig leder Vidar Wiik forteller at han nå er i gang med å «gire opp personalet» til den store produksjonsdagen- og natten.

– Vi starter rundt halv seks morgenen i forveien og produserer solboller 24 timer i strekk. Så her bryter vi nok alt av arbeidsmiljølover, men det har aldri vært noe klaging. Vi prøver å gjøre det til en morsom og spennende happening, og alle våre ansatte gjør en kanonjobb. Innsatsen er helt fenomenal, sier Wiik.

Også hos Tromsø bakeri er de fleste av solbollene til selve soldagen forhåndsbestilt av barnehager, skoler og arbeidsplasser.

Wiik opplever at etterspørselen etter solboller på soldagen har holdt seg stabilt høy i mange år nå. Men han tror det fortsatt er mulig å øke salget.

– Vi har ikke lært alle våre nye landsmenn å spise solboller ennå. Det må vi jo gjøre, sier han.