Veldig mange av deltakerne i årets Mondial des Arts Sucrés i Paris brukte tonkabønner.
Veldig mange av deltakerne i årets Mondial des Arts Sucrés i Paris brukte tonkabønner.

Trendy ingredienser innen konditori

Her er de viktigste smakstrendene akkurat nå.

Publisert Sist oppdatert

Dagens forbrukere er veldig opptatt av én ting når det gjelder smak, og det er at den skal være naturlig.

Dagens forbrukere er veldig opptatt av én ting når det gjelder smak, og det er at den skal være naturlig. Clean label-trenden har ført til at «kunstige smakstoffer» er blitt et virkelig fy-ord på ingredienslisten. Nå skal alle smaker være ekte og autentiske, noe som innebærer at en jordbæris faktisk skal smake og inneholde ekte jordbær. En utfordring med dette er selvfølgelig at naturlige smaker ikke er like stabile som kunstige, samt at flere ytre faktorer, som for eksempel klima, kan påvirke råvaretilgangen. Den siste tiden har det som kjent vært noe begrenset tilgang på ekte vanilje fra Madagaskar på grunn av en syklon som traff øya i mars 2017.

Smaken av lavendel kan passe bra i en del bakverk.
Smaken av lavendel kan passe bra i en del bakverk.

1. Blomster

Å smaksette vann og andre drikker med blomster er en trend som nå er i ferd med å bevege seg over på matvarer også, deriblant baker- og konditorvarer. Ifølge det internasjonale analyseselskapet Mintel har bruken av blomster som smakstilsetning i mat økt med 88 prosent det siste året. Hylleblomst, appelsinblomst, rose, hibiskus og lavendel er noen av blomstene som kan egne seg i bakverk.

Det brente gir karamellen en hint av bittert i tillegg til det søte.
Det brente gir karamellen en hint av bittert i tillegg til det søte.

2. Brent karamell

Mye tyder på at brent karamell vil bli gitt en mer fremtredende rolle i mange bakverk og desserter fremover. Salt karamell er en smaksfavoritt som vil fortsette å være populær, men brent karamell er i ferd med å seile opp som en sterk utfordrer. Det brente tilfører karamellsmaken litt bitterhet, noe som gir den en spennende tvist.

3. Alkohol

Desserter og bakverk med alkohol i er ikke noe nytt, men omfanget forventes å øke kraftig i år, og på engelsk kalles trenden «boozy bakes». Bakerier i USA og Storbritannia har den siste tiden lansert nyheter som gin & tonic teacake, drunken donuts og cointreau crème brûlée. Iskremprodusenten Häagen-Dasz har også kastet seg på trenden ved å lansere den nye serien Spirits, hvor Vodka Key Lime Pie, Whiskey Chocolate Truffle og Rum Ginger Cookie er noen av smakene.

4. Kokosnøtt

Bruken av kokosnøtt i kaker og bakervarer har økt den siste tiden.
Bruken av kokosnøtt i kaker og bakervarer har økt den siste tiden.

Fordi mange er opptatt av å bruke naturlige og sunne smaker, har kokosnøtten fått en liten renessanse. Kokosnøtt har lenge vært mye brukt, og det siste året har bruken økt med ytterligere 10 prosent, ifølge Mintel. På årets ISM, som er verdens største messe for søtsaker og snacks, ble det denne gangen vist frem en rekke nye produkter med kokosnøtt, deriblant popcorn med kokossmak og en kokosdipp.

5. Sterke krydder

Nye peppertyper, som timutpepper, har begynt å få innpass i desserter og bakverk.
Nye peppertyper, som timutpepper, har begynt å få innpass i desserter og bakverk.

En ny trend er at sterke kryddersmaker, som for eksempel ulike typer pepper, nå også har begynt å få innpass i desserter og bakverk. På årets ISM vakte kombinasjonen av bringebær og svart pepper oppsikt, mens veldig mange av deltakerne i årets Mondial des Arts Sucrés brukte tonkabønner i kakene sine. Tonkabønner kan i mange tilfeller erstatte vanilje, men smaken er litt sterkere og mer krydderaktig.

6. Fermentert

Det økte fokuset på helsefordelene ved å spise fermentert mat, gjør at interessen for surdeigsbrød også vil øke fremover.
Det økte fokuset på helsefordelene ved å spise fermentert mat, gjør at interessen for surdeigsbrød også vil øke fremover.

Folk blir stadig mer bevisst på de helsemessige fordelene fermentert mat kan gi, og derfor vil alle fermenterte smaker være veldig aktuelle også i år. Interessen for produkter bakt med surdeig vil trolig bare fortsette å øke fremover.

 

Kilder: Mintel, Food Business News, Nutritional Outlook, Novotaste, Pierre Hermé og Thuriès Gastronomie Magazine.

Powered by Labrador CMS