Den grønne matrevolusjonen vil fortsette, skriver Fazer i sin nyeste trendrapport om Nordiske matvaner, «Future food – trend report 2019».

Rapporten forteller hva forbrukere i Finland, Norge, Sverige og Danmark ønsker seg i matveien fremover. Konklusjonene er basert på svarene til cirka 6000 nordiske forbrukere i kombinasjon med innsikten til Fazers egne trendanalytikere.

Økende bevissthet

Den grønne revolusjonen handler i stor grad om at forbruker ønsker å spise mer grønnsaker. Hovedårsaken er ønsket om bedre helse, etterfulgt av en bekymring for velferd for dyr og miljø. En økende bevissthet rundt helseproblemer begynner å få innvirkning på tilgjengelig mat. Helsemyndigheter sier høyt at vi må spise mer grønnsaker og mindre rødt kjøtt og vi har nådd et punkt hvor «veggie» har blitt mainstream, skriver Fazer i rapporten.

En trend som peker seg ut er at vi vil spise mer plantebasert protein. Fazers undersøkelse viser at 23 prosent av norske forbrukere er interessert i å spise mer plantebasert protein for å beskytte miljøet. I 2019 kommer vi derfor til å se flere retter basert på linser, bønner og belgfrukter.

Naturlig søtsmak

I 2019 vil vi øke bruken av belgfruktmel i brød og andre bakervarer, også kaker og søtere bakst. Linser, bønner og kikkerter egner seg nemlig ikke bare til middagsretter, men i bakervarer vil de bidra med ekstra proteiner.

Belgfrukter har en naturlig søtsmak og dette kan bidra til at bakervarene kan smake søtt og godt, helt naturlig. Sukkermengden i bakervarer kan minskes, som også er et nasjonalt helsemål. Helsedirektoratet anbefaler et inntak av tilsatt sukker til under 10 energiprosent.

Se oppskrift på surdeigsbrød med mel fra belgfrukter her!