Konfirmasjonssesongen er i gang, og kakene til de unge lovende er for lengst bestilt. Nå jobber landets konditorer på spreng for å klare å levere alt til rett tid.

– Jeg har tolv konditorer som alle skal jobbe 14 timers vakter frem til 17. mai. På lørdager og søndager blir det også en del overtid. Vi har nemlig fått enormt mange bestillinger av konfirmasjonskaker i år, forteller daglig leder i Rosenborg Bakeri i Trondheim, Heidi Helgesen til Bakeri.net.

Hun vet ikke hvorfor det over 100 år gamle bakeriet har fått ekstra mange bestillinger akkurat i år, men har noen teorier.

– Kaker og konditorvarer har vært et viktig satsingsområde for oss den siste tiden. Vi har blant annet doblet staben i konditoriet og utvidet sortimentet, noe som har ført til en generell salgsøkning i segmentet. I tillegg kan det virke som om vi har truffet godt på markedsføringen vår i år, sier hun.

Populære pakker

Mersalg til kakebordet og konfirmasjonsfesten, er en annen forklaring.

– I år selger vi to ulike pakkeløsninger, som begge består av en marsipankake med bilde og en kransekake. Det har vært et populært tilbud. I tillegg er det mange som kjøper med litt ekstra, som for eksempel makroner og pikekyss til å pynte kakebordet med. Mange kjøper også med brød og andre bakervarer til konfirmasjonsfesten, forteller Helgesen.

Heidi Helgesen i Rosenborg Bakeri forteller at mange kunder kjøper med makroner og pikekyss og andre kaker – i tillegg til konfirmasjonskake.

Heidi Helgesen i Rosenborg Bakeri forteller at mange kunder kjøper med makroner og pikekyss og andre kaker – i tillegg til konfirmasjonskake.

Foto: Rosenborg Bakeri

Jobber ekstremt mye

Travle tider er det også for konditormester Kate Kippersund, som driver Flying Cakery i Bergen. Bergensavisen meldte nylig at hun gjennom hele april og mai jobber tre døgn i strekk uten noe søvn.

– Det var nok litt satt på spissen, innrømmer Kippersund overfor Bakeri.net.

– Men vi jobber ekstremt mye i disse månedene, så noen ganger kan det føles sånn, sier hun.

Konfirmasjonskaker med fotballtema fra Flying Cakery.

Konfirmasjonskaker med fotballtema fra Flying Cakery.

Foto: Flying Cakery

Fullbooket i lang tid

Kippersund forteller at Flying Cakery lenge har vært så godt som fullbooket i hele mai måned.

– Derfor må vi dessverre si nei til mange. Vi opplever dessverre litt for ofte at folk som bestiller kaker fra hjemmebakere havner i kakekrise og kommer til oss for hjelp. Problemet er at mange hjemmebakere ikke har noe sikkerhetsnett de kan falle tilbake på dersom de blir syke eller av andre grunner blir forhindret i å jobbe.

Advarer mot hjemmebakere

Kippersund forteller at fortvilte foreldre nærmest har truet henne til å bake for dem på kort varsel. Derfor har hun nå begynt å advare om risikoen ved å satse alle kortene på en hjemmebaker.

– Vi er på ingen måte ute etter å ta noen, for selv har vi nok å gjøre, og jeg vet at det er veldig mange dyktige hjemmebakere der ute. Problemet er at det alltid vil være noen useriøse også. Konfirmasjon er en såpass stor og viktig feiring at man ikke bør ta noen sjanser. Når vi er fullbooket pleier vi derfor å anbefale andre profesjonelle bakerier. Vi forteller kundene at det tross alt er viktigere at de sikrer seg en ordentlig kake enn å risikere å stå uten kake på den store dagen.