Fra traust til kul gir stolthet og resultater

Edgars Bakeri i Mandal har gjort en imponerende endring. De har gått fra å være et traust bakeri med 105 års erfaring til å bli et kult sted. Les mer om hva de har gjort og om resultantene.

Publisert Sist oppdatert

Det er alt for mange som regner på råvarekostnaden og som ikke ser helheten.

Edgars Bakeri i Mandal er inne i sin mest hektiske sesong. Totalt har bedriften 80 lønnsmottakere fordelt på rundt 40 årsverk. Rundt halvparten er i produksjonen. Bedriften har seks utsalg; fire i Mandal, et på Vigeland og et nyåpnet utsalg i Kristiansand. Sistnevnte i gågata i det som av mange beskrives som det tøffeste strøket i hele landet med ikke indre enn 12 konkurrenter på noen hundre meter.

God start i Kristiansand

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger i Kristiansand og har blitt utrolig godt besøkt fra dag én. Det er knalltøff konkurranse, men samtidig stor tradisjon for lokale bakerier. Her har vi i løpet av få måneder siden oppstarten funnet vår plass i dette markedet. Til tross for at det er mange tilbydere her, så føler vi at vi bidrar med noe i markedet, sier Rune Vindsetmo i Edgars Bakeri.

Hva er suksessoppskriften?
– Det dreier seg om veldig god beliggenhet, det å være godt synlig og å vise frem produkter som frister. I tillegg må vi levere på kvalitet slik at kunden vil komme tilbake til oss. Og så har vi gitt de ansatte god opplæring og de har blitt gode selgere. Det er de bak disken som er prikken over i’en her, sier Vindsetmo.

De siste to årene har vi fornyet oss totalt, men ny logo og profil, nye utsalg og ny produksjon.

 

«Total makeover»

– For å takle sommerens utfordringer har vi bygget opp et robust produksjonsanlegg. Senest i fjor hadde vi en stor utvidelse, monterte inn heis og tok i bruk hele andreetasjen i bygget. Det har gitt plass til nytt konditori og finbakeri, samt nytt kjøkken for påsmurt og catering. I vår ble vi også ferdig med renovering av alle våre seks utslag. De siste to årene har vi fornyet oss totalt, men ny logo og profil, nye utsalg og ny produksjon. Vi satser friskt og har gitt full gass. Vi har en veldig sterk tro på at det å levere høykvaliets bakervarer som gjør kundene fornøyd, gjør at de kommer tilbake og snakker godt om oss til andre, sier Vindsetmo.

Bakeriet har sammen med mange andre vært i dagligvareskvisen.

– Slik det ble, var ikke det noe vi ønsket å være en del av. Vi leverer fortsatt til dagligvare, men med våre egne produkter og til de lokale butikkene rundt oss. Det er en situasjon vi trives godt med.

Da alt klaffet

Hvis man tar en titt i regnskapene til Egdars Bakeri, ser man et tydelig taktskifte. Fra å ha overskudd på noen hundre tusen, nær tidobler de resultatet i 2014 til 2,25 millioner og følger opp året etter med 2,5 millioner.



Hva skjedde?
– 2014 var et år hvor vi oppnådde stang inn etter mange tøffe år. Leveringsavtalen med Norgesgruppen ble avsluttet og Schmidts Dampbakeri gikk konkurs. Da det skjedde var det naturlig for oss å melde interessen og ta den arven videre. Nedleggelsen av bakeriet gjorde lokalbefolkningen oppmerksom på at 129 års historie og fem generasjoner ble strøket ut over natta. De skjønte at hvis de ønsker å ha et lokalt bakeri i morgen, så må de satse på det i dag. Vi slo sammen det beste fra Edgars og fra Schimdts. Det var en krevende periode hvor vi bygget opp nye produktserier, vi satset på steinovn med lange liggetider og surdeig. Men det tok oss opp en divisjon, fra å være et traust bakeri med 105 års erfaring til å bli et kult sted. I 2014 omprofilerte vi det første utsalget. Vi blandet det nye inn i noe som våre kunder kunne kjenne igjen. Vi har hoppet på bølgen som har ridd ellers i Europa. Alle restauranter ønsker å ta en bit av bakeriene. Derfor var det naturlig å svare på dette ved å gjøre våre egne utsalg mer attraktive.

– Samtidig ble det en vridning i vårt fokus fra dagligvare, der volumet hadde ligget tidligere, til å fokusere på våre egne utsalg. Nær samtidig ble kundene mer bevisst på lokale produkter, sier Rune Vindsetmo.

Produktene hos Edgars Bakeri har fått et løft, blant annet med utstrakt bruk av lokale og kortreiste råvarer.
Produktene hos Edgars Bakeri har fått et løft, blant annet med utstrakt bruk av lokale og kortreiste råvarer.

Kvalitet man kan ta seg betalt for

– I alt dette har det viktigste vært å levere en kvalitet man uten blygsel kan ta seg betalt for. Vi kan forklare kunden hvorfor våre produkter koster mer. Når kunden smaker på våre produkter, hører historien og blir forklart forskjellene, synes de dette er rett og rimelig. Det er ingen forbrukere som vil føle seg lurt. I Mandal har de faktisk vært utrolig godt vant i alle år. I alle år har de lokale dagligvareforretningene hatt sterkt fokus på lokale produkter.

–Vi føler at det er ny vind og en ny interesse for bakervarer som kan gjøres både i stor og liten skala. I dag kan du med enkle midler starte ditt eget bakeri og leve ut drømmen. Mangfoldet er på vei tilbake. Det er i matbransjen på sammen måte som ellers at en markedsøkonomi har en tendens til å bevege seg mot en monopoløkonomi. Men når du kommer til et punkt hvor det ikke kan rasjonaliseres mer, så blir ting fort klippet opp.

– For fem-seks år siden så det ikke så lyst ut for bakerbransjen i Norge eller i Europa. Slik har det vært for oss i Mandal i deler av året på grunn av de tøffe omsetningsmessige svingningene. Vi har vært vant med måneder med smalhans. Samtidig har vi hatt drømmen om å finne kunden som kan kjøpe mye varer av oss i januar, februar og mars når vi har mye ledig kapasitet. Vi har vært vant til å hente kunden med lasso i de tunge månedene og har kjempet hardt for den posisjonen vi har fått i markedet.

Eiertrioen i Edgars Bakeri som har funnet gulloppskriften for Sørlandsbakeriet. Fra venstre Hans Inge Justnes, Kjell Rune Valand og Rune Vindsetmo.
Eiertrioen i Edgars Bakeri som har funnet gulloppskriften for Sørlandsbakeriet. Fra venstre Hans Inge Justnes, Kjell Rune Valand og Rune Vindsetmo.

Vil gjøre kundene glade

– Vi har ikke egentlig noe mål om å vokse bare for å vokse. Hvis vi skal vokse så må det være for at vi skal levere det samme som vi gjør i dag; høy kvalitet og med fokus på produktene. Det har vi holdt på med i mange år. For min egen del i 32 år. Vi har kommet forbi det stadiet at det er bare volum og penger det står i. Vi er mer opptatt av å ha en stor arbeidsglede og skape noe som er med på å gjøre kunder glade og ansatte som er stolte over det de lager. Hvis den rette beliggenheten dukker opp har vi alltid hatt den fordelen at vi kan snu oss om hurtig.

Suksess med fransk bakeri

De siste to årene har de hatt et fransk bakeri i bakeriet. Og har hatt stor suksess med akkurat det.

– Det som skiller oss litt ut er at vi har to bakerier i samme hus; ett nytt og moderne med deigdeler og langrulle og ett fransk bakeri der alt gjøres for hånd. Vi ser at veien er kort mellom de to avdelingene og kombinere dem, men det har vært viktig for oss å ha dem adskilt. Hvis kunden ikke opplever noe annerledes med å kjøpe våre produkter bakt i steinovn, så kommer de ikke tilbake igjen. Det har vært krevende å bygge opp. De samme ordene og begrepene rundt steinovnsbakt og surdeig brukes også av andre som ikke legger det samme i det som vi gjør. For oss er det viktig å holde dette adskilt og at vi ikke lar oss friste til å kjøre brødlinja rett i steinovnen. Vårt lille franske håndverksbakeri har vært en suksess og blitt en viktig del av vår signatur, sier Vindsetmo.

Vi vil heller dø i forsøket på å bygge opp noe spennende enn å lage middelmådige varer du kan få kjøpt over alt.

Ekte og unikt

Det er mange bakerier som ennå prøver å være litt av alt, mens andre har valgt en retning og vært tro mot det. Selv er Vindsetmo ikke i tvil om hva som er viktig for en fremtidig baker- og konditorbransje.

– Det er viktig for bransjen at vi blir forbundet med noe ekte og unikt. Det må være forskjell på å gå inn på et lokalt bakeri kontra de store kaffekjedene. Der finner man ikke folk med glede for faget sitt. Der er det ofte pengefond som er eiere og som jobber for å maksimere en fremtidig profitt. Hvis vi ikke greier å levere noe mer spennende enn det man finner i deres hyller, så er vår bransje overflødig.

– Vi vil heller dø i forsøket på å bygge opp noe spennende enn å lage middelmådige varer du kan få kjøpt over alt. Det kan være fristende å ta imot en sekk fra en leverandør, men det er ikke alltid like spennende å være en kopi av naboen.

Håkon Carlos Søbye er gutten fra Colombia kom til Mandal da har var liten. Nå har han sammen med Edgars Bakeri skapt en god lokal kaffehistorie og ikke minst god kaffe.
Håkon Carlos Søbye er gutten fra Colombia kom til Mandal da har var liten. Nå har han sammen med Edgars Bakeri skapt en god lokal kaffehistorie og ikke minst god kaffe.

Lokal kaffe og de gode historiene

Vindsetmo er opptatt av at det er en helhet som gjør Edgars Bakeri. En helhet som består av det lokale, håndverk og det å være lidenskapelig opptatt av å skape gode kundeopplevelser. Slik har også kaffe blitt en del av helheten.

–  Vi tok inn en lokal leverandør på kaffe som er en 100 prosent lokal malt kaffe. Og bakgrunnen er en barnehjemsgutt som kom til Mandal for mange år siden. Han reiste tilbake til hjemlandet og startet med kaffe. Nå går deler av pengene han tjener til barnehjemmet hvor han en gang vokste opp. Jo vi betaler litt mer for kaffen, men vi får også en helt annen historie.

– Slik tenker vi også når det gjelder andre råvarer. Vi bruker friske egg fra nærmiljøet og forsøker hele tiden å finne lokale leverandører av råvarer av beste kvalitet. Det er alt for mange som regner på råvarekostnaden og som ikke ser helheten. Hvis man bruker kalkulator for å regne på alle råvarer for å få dem billigst mulig, ender man med å bli billig selv til slutt.

­­– Den helheten er det samme som har gjort at vi har ryddet Coca Cola ut av våre lokaler. Tidligere var det reklame for selskapet på plakater og kjøleskap. Nå har vi mindre Cola og mer naturlige drikker. Summen av alt dette er vår suksessoppskrift. Det holder ikke med en ny logo og et par steinovnsbakte brød. Samtidig skal vi ikke inn i et veldig sært spor. Vi har både vegetar, vegan og økologisk og kortreiste råvarer. Og vi jobber med å kunne bruke kornet som er dyrket utenfor døra her i Mandal. Det er det ekte og nære som skal være oss fremover, sier Vindsetmo.

Powered by Labrador CMS