Karina Wiik er nestleder i Moss Finbakeri og husker godt den fatale natta.

– Da Petter Lund ringte meg og fortalte at det var brann i bakeriet kjørte jeg inn til byen og så en oransje himmel. Jeg er kjempeoptimist av natur og sa til Petter der og da at dette skal gå bra: «Vi bare henger opp en presenning og så setter vi i gang og jobber med en gang», sa jeg til sjefen min, forteller .

Men så enkelt var det ikke:

Hjelp i Spydeberg…

Karina Wiik er revisor og hadde som nyutdannet et ønske om å begynne i jobb hos Økokrim, men en dag fikk hun nyss om at Moss Finbakeri trengte folk på kontoret. Da hun fikk jobben der ble hun «rett og slett solgt», som hun sier. I årene etter at hun begynte har det skjedd store omveltninger i bakeriet:

– Da Petter Lund overtok etter sin far hadde bakeriet syv utsalg. Bedriften led av voksesyke. Petter og jeg har kranglet masse underveis og vi har lagt ned alle utsalg. Jeg kom jo rett fra BI og trodde jeg visste alt. Nå, etter 11-12 år, ler Petter og jeg av alle våre uenigheter den gangen, smiler Karina.

Moss Finbakeri har 25 ansatte der de holder hus i Wulfsbergsgate 12 i Moss sentrum.

Hva har dere gjort etter brannen i sommer?

– Det første vi måtte gjøre var å ringe rundt til kunder og fortelle at vi ikke kunne levere varer. Så kontaktet vi forsikringsselskapet. Heldigvis har vi hatt et godt samarbeid med Rema 1000. Vi var inne i 14 Rema-butikker rundt omkring i distriktet. For oss var det veldig viktig at vi ikke skulle forsvinne fra hyllene. Vi innledet derfor samarbeid med Spydeberg bakeri & konditori og daglig leder Niklas Mørk Samuelsen der. Han tror jeg er den eneste jeg stoler nok på til å kunne gi fra oss bedriftshemmeligheter til – blant annet oppskriften på Mossebrød som er vår bestselger, forteller Karina.

…og hos Din Baker

Mossebrød produseres altså nå hos Spydeberg og ligger i hyllene på Rema 1000 butikker rundt i Moss. Det skjedde etter at Moss Finbakeri sendte to bakere til bakeriet i Spydeberg slik at Mossebrødet kunne kvalitetssikres og bli nøyaktig slik det skal være.

Når er dere i full produksjon igjen?

– Ja, det lurer jeg også på! Vi er ikke blitt enige med forsikringsselskapet ennå. Det er ikke gjort i en fei å sette opp et nytt bakeri! Vi kikker etter nye lokaler, men alt avhenger av hvilken dekning vi får fra forsikringsselskapet, sier Karina og legger til:

– I den sammenheng må jeg få berømme Georg Husebæk og Anita Garnes i Din Baker. De har hjulpet oss utrolig. Georg har gitt oss uvurderlige tips, råd og veiledning. Alle skulle hatt «en Georg» ­– han er jeg er evig takknemlig overfor, sier Karina Wiik i Moss Finbakeri.