Norges Bygdekvinnelag har gjennom flere generasjoner bidratt til å ivareta den praktiske kunnskapen om mattradisjoner og bruk av lokale råvarer. Her er Kari Støfringsdal og Gunn Jorunn Sørum i gang med lefsebaking.

Tildelt Unesco-status som mateksperter

Generalforsamlingen i Unesco har gitt Norges Bygdekvinnelag status som rådgivende organisasjon innen immateriell kulturarv og ekspert på norsk tradisjonell matkunnskap.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en historisk dag.

På Unescos liste over immateriell kulturarv finnes blant annet napolitansk pizza og det tradisjonelle franske kjøkkenet. Nå er også Norges Bygdekvinnelag tildelt denne gjeve anerkjennelsen for sitt arbeid med formidling av norsk tradisjonsmat.

— Dette er en historisk dag og en stor anerkjennelse av det arbeidet og engasjementet bygdekvinner over hele landet har bidratt med gjennom generasjoner for å holde i hevd den praktiske kunnskapen om mattradisjoner og bruk av lokale råvarer.

Det sier Ellen Krageberg, som er leder i Norges Bygdekvinnelag, i en pressemelding.

Stort ansvar

Vern av den immaterielle kulturarven betyr å ta vare på levende tradisjoner som en del av vår kulturarv og identitet. Den statusen som Norges Bygdekvinnelag nå har fått, fører med seg et stort ansvar, noe Kulturministeren understreker i sin gratulasjon. Hun utfordrer bygdekvinnene til å fortsette arbeidet med å formidle, fortelle og ta vare på denne arven.

– Det handler om alt fra mat og håndverkstradisjoner til det dere har gjort for å ta vare på norske bygder, sier Trine Skei Grande.

Nytt nettsted

For å gjøre norsk tradisjonsmat mer tilgjengelig for folk og for å holde kunnskapen i hevd, lanserte Norges Bygdekvinnelag i 2017 www.norsktradisjonsmat.no. Her er det publisert filmer, fagartikler og 900 oppskrifter på populære tradisjonsmatretter. Disse er samlet inn fra lokale bygdekvinnelag over hele landet.

Powered by Labrador CMS