Rundt 100 bakeriutsalg var med på å markere Skolebrødets dag i fjor, og i år ser det ut til å bli en enda større markering. Opplysningskontoret for brød og korn (OBK), som er initiativtaker til dagen, oppdaterer fortløpende sin liste over bakerier som skal feire Skolebrødets dag 15. juni.

— Det er mange bakerier som har meldt seg på allerede, og vi regner med at enda flere vil gjøre det de neste dagene, sier daglig leder i OBK, Torunn Nordbø.

De aller fleste nordmenn har et forhold til skolebrødet, som er et av våre mest populære bakverk. I anledning årets feiring har OBK utviklet flere nye oppskrifter på alternative skolebrød, slik at enda flere kan være med på feiringen.

— De klassiske skolebrødene skal selvfølgelig bestå, men det skader ikke å spe på med noen alternativer. Vi har derfor utviklet nye oppskrifter på glutenfrie, veganske, sunnere og fargerike skolebrød, forteller Nordbø.

Opplysningskontoret for brød og korn har utviklet en ny oppskrift på trendy, fargerike skolebrød.

Opplysningskontoret for brød og korn har utviklet en ny oppskrift på trendy, fargerike skolebrød.

Foto: brodogkorn.no

Tilbud hele uken

I tillegg til bakeriene, skal også mange dagligvarekjeder være med på å markere Skolebrødets dag i år. Meny har valgt å feire hele uka.

— Vi er allerede i gang med en tilbudskampanje på skolebrød, som vi kjører hele denne uken, forteller kategoriansvarlig for brød og bakervarer hos Meny, Mari Kristine Kasbo.

Menys skolebrød koster vanligvis 18,90 kroner eller 2 for 30,-, men for å markere Skolebrødets dag, er prisen satt ned til 10 kroner denne uken.

— I tillegg får skolebrødene våre en spesielt god plassering i butikkene denne uken, og de blir trukket litt ekstra frem i kundeavisen, sier hun.

Meny-butikkene kjøper skolebrød fra United Bakeries, men hever, steker og pynter dem selv i butikk.

— Vi synes selv at skolebrødene våre er veldig gode, og derfor er det hyggelig å markere Skolebrødets dag. Elever og foreldre og andre som har gjort en god innsats gjennom året så langt, fortjener nå å kose seg litt. Så håper vi selvfølgelig at ungdommene har med seg godt og grovt brød i matpakka ellers, sier Kasbo.

Sunnere skolebrød som bakes med sammalt hvete og fylles med litt vaniljekrem og mye blåbær.

Sunnere skolebrød som bakes med sammalt hvete og fylles med litt vaniljekrem og mye blåbær.

Foto: brodogkorn.no

Relanserte i februar

Norges største bakeri, Bakehuset, er også godt i gang med markeringen av Skolebrødets dag 2018.

— Denne dagen var jo ny i fjor, så da var vi ikke like godt forberedt. I år kjører vi en Facebook-konkurranse i forkant, der vinneren får 100 skolebrød av oss, sier Janna Ringnes Nordgård i Bakehuset.

Hun forteller at skolebrød er et viktig produkt for Bakehuset, og at de har hatt mye fokus på dette produktet det siste året.

— På bakgrunn av en nedadgående salgskurve på et produkt med lange tradisjoner, så vi det som viktig å ta noen grep. Det ble prøvebakt og prøvesmakt i mange runder i bakeriene våre, og i februar relanserte vi. Et godt skolebrød består av fire elementer, og balansen mellom dem er viktig. Vi baker nå skolebrødene med mer krem. Men et godt utseende er nok kanskje aller mest avgjørende for et godt salg.

— Hvilken effekt har relanseringen hatt på salget?

— Vi har hatt en økning i salget på cirka 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og baker nå godt over 9000 skolebrød daglig i bakeriene våre.

— Kan Skolebrødets dag gi en ytterligere økning?

— Fokus og økt oppmerksomhet er positivt for skolebrødet, og vi skal ikke se bort ifra at det kan bidra til økt salg, sier Nordgård.

Klassiske skolebrød.

Klassiske skolebrød.

Foto: brodogkorn.no