Over 3000 utstillere fra hele verden var representert på Sirah-messen som ble arrangert i Lyon fra 21. til 25. januar. Der presentere de et hav av nye produktinnovasjoner, og i dette havet ble det identifisert syv innovasjonsområder som virker spesielt lovende for mat-, service- og serveringsbransjen:

Det nye vegetarproduktet Vegini er et 100 % naturlig alternativ til kjøtt, laget av protein fra erter.

Foto: Djalil Bouhachi, Vest Vind Media

1. Det grønne

Interessen for naturlig, økologisk, ren og organisk mat er stadig stigende. Dette gir rom for blant annet ny vegetarmat og nye miljøvennlige produkter. På Sirah ble det nye produktet Vegini presentert som «en ny generasjon naturlig mat». Vegini er laget av protein fra erter, og skal være et et sunnere og mer miljøvennlig alternativ til kjøtt. Produktet inneholder verken gluten, soya, tofu eller kunstige tilsetningsstoffer.

2. Det hjelpsomme

Mye nytt utstyr, nye tjenester og nye produkter har som formål å hjelpe ansatte til høyere grad av effektivitet og ressursutnyttelse i sitt arbeid. Da kan mer av tiden, ingrediensene og plassen benyttes til faglig utvikling og perfeksjonering. Nyheten «flink pasta» er et eksempel som ble presentert på Sirah 2017. Den flinke pastaen tilberedes av seg selv ved bløtlegging i vann eller ulike juicer. Dermed spares både energi og tid, samtidig som kokken kan være kreativ og eksperimentere med ulike smaker.

3. Det sunne

Innenfor dette området er det økende etterspørsel etter såkalte berikede matvarer, som for eksempel kan være brød beriket med ulike vitaminer og mineraler. Formålet med slike produkter er å bidra til god helse. På Sirah ble også mat med tekstur spesielt tilpasset eldre mennesker (lett å holde i, lett å tygge, lett å svelge) brukt som et eksempel på denne trenden.

4. Det uvanlige

Dominique Ansel skapte en hybridiseringstrend med sin Cronut®. Dagens forbrukere elsker å få servert overraskelser med nye kombinasjoner som vekker uvanlige assosiasjoner. På Sirah serverte det franske selskapet Coup de Pates en ny hybrid mellom makron og bakverket «religieuse». Det ble også lansert en ny drikk kalt Ulti Daregal. Her hadde to produsenter gått sammen om å lage en ny juiceblanding av frisk frukt og friske krydderurter.

Voilà; et nytt fransk bakverk som forener de to favorittene makron og «religieuse».

Foto: Djalil Bouhachi, Vest Vind Media

5. Det uforglemmelige

Her er det snakk om produkter, tjenester og teknologi som bidrar til en opplevelse man aldri glemmer. Cookal utvikler konsepter som kan gjøre matlaging til et show i restauranten. Selskapet er kjent for sin spesielle karamelliseringsprosess til crème brûlée, og på årets Sirah-messe lanserte de en ny gelé som kan brukes til både flambering og koking. 

6. Det perfekte

Perfeksjon i smak og produkter er blitt et ideal for mange. Råvaren skal gjerne være dyrket i en spesiell jordtype, eller kaken skal være produsert av en spesielt anerkjent konditor. Den franske bakeribedriften Pain petitfour hadde i år med seg et nytt brød til Sirah. Brødet inneholdt delikatesser som blåmuggost fra Auvergne og valnøtter fra Périgord.

Pain petitfour presenterte et nytt brød med flere delikatesser blant ingrediensene.

Foto: Djalil Bouhachi, Vest Vind Media

7. Det lekne

Dette er produkter, oppskrifter og ingredienser hvis hensikt er å fremheve gourmet og nytelse, nesten til det overdrevne. Mini iskremkjeks i alle mulige smaker var en annen nyhet fra Coup de Pates® på Sirah i år. Kjeksene kommer i smaker som jordbær, sitron og mandel, men også sesamfrø, tomat og spinat.