Brød i den nye serien økologiske brød, bakt på mel fra Holli Mølle, er klare i Meny-butikker den 18. september.
Brød i den nye serien økologiske brød, bakt på mel fra Holli Mølle, er klare i Meny-butikker den 18. september.

Svakt salg av økologisk brød i dagligvare

Tall fra Nielsen viser at økologiske brød har en verdi på under én prosent av det totale brødsalget i norsk dagligvare.

Publisert Sist oppdatert

Økt produksjon her i Norge vil bidra til å øke tilgangen og senke prisene på økologiske varer, på den måten ønsker vi å gjøre økologi tilgjengelig for alle våre kunder.

Salg av brød i dagligvare hadde en verdi på om lag 4,9 milliarder kroner siste 52 uker, forteller tall fra markedsanalysefirmaet Nielsen. Under én prosent av dette markedet består av økologiske brød. Generelt har økingen av økologiske matvarer vært betydelig senere år og alle dagligvarekjedene har sett en vekst fra 2015 til 2016. Men bakervarer kan synes å henge litt etter.

Flere årsaker

Årsakene er flere og det pekes på at etterspørsel er heller liten, til tross for at økologisk mat får relativt mye oppmerksomhet i media. Pris kan også være en faktor, da økologiske bakervarer er priset noe høyere en konvensjonelle. Et annet punkt kan være tilgjengelighet på råvarer.

– Andelen økologiske brød solgt i våre butikker er lav da etterspørselen frem til nå heller ikke har vært spesiell stor. Samtidig har jo helt sikkert dette både med pris og utvalg å gjøre, ting henger jo litt sammen, sier kategoridirektør Leif Petter Tunold i Norgesgruppen til Bakeri.net.

Av økologiske brød i Coop, har man ett dagsfersk brød, ett butikkstekt, samt tre frys/tin brød.

– Alle disse er nasjonale, men vi ser at volumet ikke er veldig høyt. Nylig lanserte vi også frosne rundstykker fra Änglamark-serien vår pluss halvstekte/ferske bagetter fra samme serie. Alt fra Änglamark blir godt mottatt, så vi har stor tro på at dette skal bidra til å løfte salget, sier kommunikasjonssjef i Coop, Bjørn Takle Friis.

– Brød er for øvrig veldig tradisjonelt, og forbruker holder seg ofte lojalt til to-tre brød og bytter sjeldent ut. De som til nå har valgt økologiske brød hos oss er en liten unik kundegruppe. Som med mye av økologiske produkter, men kanskje i enda større grad med brød/bakervarer, sier Friis.

Mer i Oslo

– Økologiske brød solgt i Rema 1000 utgjør 1,2 prosent på landsbasis og 5,3 prosent i Oslo. Dette indikerer at vi er i riktig retning når det kommer til å møte etterspørselen av økologiske varer hos våre kunder. Tilgang på nok økologiske varer er en utfordring i dag. Rema 1000 har som mål å bli best på økologi. Dette skal vi nå ved å bidra til økt norsk matproduksjon. Økt produksjon her i Norge vil bidra til å øke tilgangen og senke prisene på økologiske varer og på den måten ønsker vi å gjøre økologi tilgjengelig for alle våre kunder, sier sjef for miljø og samfunnsansvar i Rema 1000, Kaia Østbye Andresen.

Rema 1000 har sammen med Felleskjøpet, Norgesmøllene AS og Mesterbakeren undertegnet en avtale om etableringen av et økologifond på 10 millioner kroner. Fondet skal bidra til å dekke merkostnadene for bønder som legger om fra konvensjonell til økologisk dyrking av korn og legge til rette for økt lønnsomhet i den norske økologiske verdikjeden.

– Målet med fondet er å bidra til økt norsk produksjon av økologisk korn for å dekke den økende etterspørselen i markedet. Økologifondet Korn er et verdikjedesamarbeid hvor alle involverte parter ønsker å bidra til en bærekraftig økologisk verdikjede fra korndyrkere til ferdige produkter i butikk. I fjor gikk vi inn i et samarbeid med Kolonihagen, og har siden lansert en rekke kvalitetsvarer til markedets laveste priser sammen med dem i våre butikker, forteller Andresen til Bakeri.net.

Ny serie med mel fra Holli Mølle

I Norgesgruppen merker man en økende etterspørsel og satser derfor på økologiske kvalitetsprodukter.

– Nå ser vi at etterspørsel øker og derfor lanserer vi en økologisk brødserie i Meny fra uke 42. Serien heter Hollie Mølle og alt det økologiske melet i produktene kommer naturlig nok fra Holli Mølle. Historisk sett har det vært en utfordring med stabile norskproduserte økologiske råvarer. Dette har også endret seg veldig mye de siste par årene. Tilgjengeligheten på råvarer er nå god, forteller Leif Petter Tunold i Norgesgruppen.

Coop satser blant annet på lave priser for å venne forbruker til å kjøpe økologisk.

­– Vi holder prisene nede for å prøve å øke andelen og har også kampanjer med 2 for 1 og 3 for 2, men det har foreløpig ikke gitt noen stor salgseffekt. Coop Mega har over noen måneder kjørt 20 prosent rabatt på alle Änglamarkprodukter. Dette har løftet totalsalget av økologiske varer ganske bra, og får til dels også en effekt på brød. Men altså i mindre grad enn på for eksempel frukt og grønt, pasta og lignende, sier Bjørn Takle Friis i Coop.

 

 

Powered by Labrador CMS