Med lange hevetider kan man for eksempel bake mens det man produserte dagen før ligger i ovnen. Det betyr også at man kan starte senere på morgenen, noe som sikker ville vært populært hos mange bakere, sier Ivar Hveem Fjeld.

Surdeigsuksess fra Norge

Casper André Lugg og Martin Ivar Hveem Fjeld har skrevet boka Surdeig, som nå er oversatt til fem språk og solgt til sju land.

Publisert Sist oppdatert

Kombinasjonen av uttrykksfulle brød og stort fokus på råvarer, tror jeg er grunnen til såpass mye respons.

Boka kom ut på norsk i 2015 og er siden solgt til England, Frankrike, Australia, New Zealand, Nederland, Italia og Spania. I boken finner vi enkel og god surdeigsmetodikk forklart uten hokus pokus, samt oppskrifter på sunne og gode brød.
Fredrikstadguttene Martin og Casper begynte å eksperimentere med surdeig i 2010. De bruker norsk økologisk mel, urkorn og gamle landsorter malt på stein. Sorter som gir mer smak og næringsinnhold enn industrimel.
Etter prøving og feiling kom gutta frem til en basismetode på surdeig som de ønsket å dele med interesserte. Boken Surdeig ble utgitt i 2015 og har snart solgt ut førsteopplaget på 2000 bøker. Hele tiden har kameratene delt hva de har holdt på med på Instagram og opparbeidet seg en solid følgerbase på 25 000 mennesker fra hele verden. Etterspørsel fra følgerne om oversettelse til andre språk, gjorde at forlaget så muligheten for å selge boken ut i verden.


Boken kan du kjøpe her


Nervepirrende

– Hvordan er det å lage en bakebok som skal selges i land som tradisjonelt sett er lengre fremme i bakekunsten enn i Norge?
– Det er litt nervepirrende. Frankrike og Italia er jo store brødnasjoner, så det blir veldig spennende å se responsen vi får derfra. Boka skal trykkes opp i 20 000 eksemplarer i utlandet til sammen og kanskje vi selger til flere land etter hvert. Det er veldig spennende og morsomt at så mange er interessert i vår surdeigsmetode, forteller Martin Ivar Hveem Fjeld, som også driver mikrobakeriet Ille brød surdeigsbakeri.

Surdeigstarter.
Surdeigstarter.

– Hvorfor er folk så interessert i hvordan dere baker med surdeig?

Mikrobakeri

Martin driver per i dag mikrobakeriet Ille brød surdeigsbakeri på Bygdøy, hvor forretningsideen er mel, vann og salt.
Til høsten tar han og samarbeids-partnerne det hele et skritt videre og åpner et større bakeri i Oslo sentrum, som for tiden er under oppføring. Det nye bakeriet skal hete det samme og konseptet blir likt som nå, men nå også med utsalg.
Surdeig er en naturlig gjæret blanding av mel og vann som brukes for å heve en deig, helt uten bruk av ekstra gjær. Det er viktig å bruke økologisk og steinmalt mel slik at flest mulig mikroorganismer blir bevart i prosessen. Slikt mel mangler ofte bakeegenskapene som industrimel har, og resultatene kan derfor variere.



Sosiale medier viktig

Ille brød (@illebrod) som Instagramkontoen til Martin og Casper heter, er stor og generer mye trafikk. Det er mange som deler bilder om baking og man må skille seg ut for å være interessant.
– Det som er bra med Instagram er at det er en folkelig kanal hvor følgerne er genuint interesserte i baking.

– Hva er det som skiller ut dere i mengden?
– Kombinasjonen av uttrykksfulle brød og stort fokus på råvarer, tror jeg er grunnen til såpass mye respons. Brødene må se bra ut, men vi er også opptatt av at det skal være ekte brød som smaker godt. Det skal være lekent og ikke for flinkis. For bokas del, har samarbeidet med Simen Grytøyr, vår dyktige fotograf og designer, også bidratt til oppmerksomheten.

Vi anbefaler å bruke økologisk, steinmalt mel fra småskalaprodusenter.

Clean label og helse

– Kan hvem som helst bake med surdeig?
– Ja, absolutt, og vi anbefaler alle å gjøre det. Blant annet fordi man kan velge råvarer selv, og det har alt å si for best mulig resultat. Vi anbefaler å bruke økologisk, steinmalt mel fra småskalaprodusenter. Dessuten har ekte surdeigsbrød flere helsefordeler. Men, det er noen ulemper med surdeig også; det er vanskeligere å bake enn konvensjonelle brød med industrigjær og det kan være litt mer uforutsigbart. De som baker med surdeig må nok være litt mer runde i kantene og akseptere at ikke alle brød blir «perfekte». For oss er forøvrig et perfekt brød et brød med karakter, ikke noe som ser samlebåndsprodusert ut.
– De som prøver det får ofte en åpenbaring når de smaker og ser resultatet. Det blir noe helt annet enn butikkbrød. Her ligger nok mye av interessen hos folk, tror jeg.

– Kan større bakerier implementere slik surdeigsbaking i sine prosesser?
– Ja, det tror jeg absolutt. Med lange hevetider kan man for eksempel bake mens det man produserte dagen før ligger i ovnen. Det betyr også at man kan starte senere på morgenen, noe som sikker ville vært populært hos mange bakere, sier Martin.

Powered by Labrador CMS