Bakeren er ikke sur, men det er produktet. I hvert fall i navnet. Etter suksess med Ølsprøtt har Lars Utseth inntatt spesialbutikkene med Surpomp.

Blide toppolitikere

– Vi lanserte det i sommer under Trøndersk Matfestival. Tilbakemeldingene var veldig gode. Både den daværende og den nåværende statsministeren var innom salgsvognen vår, og Surpomp falt i smak hos begge to, forteller Utseth.

Bare for ordens skyld: Dette var i valgkampen, så både Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre var pent nødt til å være blide.

Surdeig og urkorn

Mens hjemmebakerne spredte surdeigene sine på Instagram, fant Lars Utseth anvendelse for restene.

Mens hjemmebakerne spredte surdeigene sine på Instagram, fant Lars Utseth anvendelse for restene.

Foto: Melhus Bakeri

Lars Utseth er daglig leder i Melhus Bakeri. – Surpomp begynte under Covid, da alle hjemmebakerne hadde sin egen surdeig på Instagram, fortalte han.

Surdeig var mer populært enn noen gang. Urkorn er også i tiden. – Det er altfor lite brukt i norsk mat, for det er utfordrende å bake med det, ifølge Utseth.

Han kombinerte surdeig og urkorn, og resultatet ble sprø chips som unngår hele utfordringen.

– Surpomp er tørket og fritert i tillegg. Da får du bort mye av den seigheten med ustabilt falltall på melet, forklarer han.

Håper på dagligvare

Det nye produktet er oppsirkulering i praksis: Du tar noe som ellers ville blitt avfall og lager et nytt og enda mer verdifullt produkt.

– Når vi mater på surdeigen, blir det en del som vi må kvitte oss med. Jeg tilsetter andre ingredienser, men det er restene av surdeigen jeg bruker som base, sier Lars Utseth.

Foreløpig er Surpomp inne i spesialforretninger over hele landet, og det er også å få tak i som barsnacks. Melhus Bakeri har håp om å få inn produktet i dagligvarebutikkene på sikt. Bakeriet har ingen begrensninger på hvor mye som kan produseres, forteller sjefen.