Finner man ikke skikkelig surdeigsbrød i butikken der man bor, så er det bare én ting å gjøre. Bak det selv!

– På Hønefoss, hvor jeg bor, var det bare industrielt brød å få tak i, og jeg bestemte meg for å gjøre noe med det. Jeg startet med å bake for venner og bekjente, for at så mange som mulig skulle få muligheten til å smake på brødene mine. Så fortalte disse det videre til andre, og slik ble surdeigsbrødene mine kjent i lokalmiljøet, sier Neil Allsopp.

Ordet går

Når mange nok hadde smakt på baksten til Neil, begynte det å komme bestillinger. Slik startet, sakte, men sikkert ”Sour to the people”; et mikrobakeri med fokus på surdeig og lokale råvarer på Hønefoss.

– Jeg er interessert i å lage brød som gir en opplevelse og som har en historie. Så ønsket jeg en kornprodusent som var lokal. For meg er en del av konseptet lokal mat til lokale mennesker. Jeg vil lage brød som har en ekte smak av Ringerike og Buskerud.

– Jeg bruker ingen tilsetninger, kun mel, vann og salt, og med riktig prosess blir smaken veldig god og helt særegen, forteller den selvlærte bakeren.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media
Lokalt urkorn

Neil hadde bakt i flere år med kommersielt mel, men etter en stund syntes han at brødene smakte for likt hverandre.

– Jeg begynte å eksperimentere med urkorn og gamle kornsorter. Da lærte jeg raskt at brød kan variere mye i smak, og det ble en aha-opplevelse. Dessuten er det et mål at brødene skal være så næringsrike som mulig og at alle kan spise dem. Tiden med å betale noen kroner for et brød med liten næringsverdi på dagligvarebutikken er forbi,  sier Allsopp.

Melet skal smakes

– Hvordan skal egentlig et godt surdeigsbrød smake?

– Personlig synes jeg det første smaksinntrykket skal være fra melsorten som er brukt. Baker man med gamle kornsorter av høy kvalitet, så har disse særpregede smaker, og for meg er det viktig at disse kommer frem. Så skal det komme en liten touch med saltsmak før smakskurven avsluttes med litt bitterhet fra surdeigen, avslutter surdeigsbakeren på Hønefoss

Allsopp selger nå brød direkte til kunder via Facebook og leverer til et bakeriutsalg på Hønefoss.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media