Suksess med naboens brødoppskrift

Folk er interessert i å betale litt ekstra for helse og velvære, konstaterer bakermester Bent-Ivar Aaser Amundsen i Horten.

Publisert Sist oppdatert

Amundsen eier og driver Baker Nilsen, som har to utsalgssteder i Horten. Bakeriet leverer også brød til dagligvarebutikker, og på lørdag ble et helt nytt brød fra Baker Nilsen lansert i tre lokale dagligvarebutikker og de to bakeriutsalgene.

– Det gikk enormt bra. Vi solgte 180 stykker av Irenes speltbrød, som det heter, i løpet av den første dagen. Folk kom helt fra Oslo for å få kjøpt det, forteller Amundsen.

Bakermesteren er imidlertid nøye med å understreke at det er naboen hans, Ivar Olsen, som er opphavsmannen til Irenes speltbrød.

 

Mageproblemer var utgangspunktet

Kona til Olsen slet med mageproblemer, og ektemannen ville hjelpe ved å bake et brød som hun kunne tåle bedre. Han fikk tips fra baker og nabo Amundsen om de gode egenskapene i spelt, og prøvde seg derfor på et speltbrød. Oppskriften ble svært vellykket, både smaksmessig og helsemessig. Kona slapp mageproblemene, og etter hvert ville mange i parets omgangskrets også prøve oppskriften på Irenes speltbrød. I løpet av kort tid ble oppskriften delt mellom et femtitalls familier, som alle bakte brødet én til to ganger i uka.

– Men brødet er ganske tidkrevende å lage fordi det er et rent speltbrød. Mange opplevde det som tungvint. Derfor lurte Olsen på om ikke Baker Nilsen kunne begynne å produsere og selge det, forteller Amundsen, som likte idéen.

 

Et helt rent speltbrød

Sammen med Olsen begynte han å sjekke innholdet i speltbrød som var til salgs i butikker.

– Alle såkalte speltbrød som vi sjekket, inneholdt i tillegg til spelt, også andre ingredienser. Det er for eksempel mange speltbrød som inneholder hvetemel. En del mennesker tåler ikke glutenet i hvetemel, men kan spise glutenet i speltmel uten problemer, forklarer bakermesteren.

Irenes speltbrød inneholder få ingredienser totalt sett, og kun spelt av meltyper.

– Når du blander ingrediensene får du en suppe. Slik sett er det spesielt å bake et rent speltbrød. Det egner seg ikke for industriproduksjon. Fordi det er mer tidkrevende å lage, koster det også litt mer enn mange andre brød, sier Amundsen.

 

Gode tilbakemeldinger

Men prisen på rundt 49 kroner per brød har altså ikke skremt kundene nevneverdig.

– Salget så langt viser at folk er villige til å betale en del ekstra for helse og velvære. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på brødet i løpet av de få dagene det har vært til salgs, og to dagligvarebutikker til vil ta det inn ganske snart, forteller Amundsen.

 

Powered by Labrador CMS