Anne Gunn Viken i Ødegaarden Bakeri & Konditori på Vinstra har en lang historie å ta vare på. Bakeriet ble etablert så tidlig som i 1898 og har overlevd to verdenskriger. Nå er dagens generasjon i sin livs kamp i det som har blitt en krevende situasjon over hele landet.

25 av 30 permittert

– Det er stusselige tider, sier Viken og trekker pusten litt. Hun sitter midt i arbeidet med å sette seg inn alle prosedyrer rundt permitteringer, både hva bedriften må gjøre og hva de ansatte som har fått permitteringsvarsel må foreta seg. Bedriften har permittert 25 av de 30 ansatte. Alle de fire utsalgene er stengt.

– Det er rare dager. I løpet av kort tid er alt snudd på hodet, sier daglig leder Anne Gunn Viken i Ødegaarden Bakeri & Konditori.

– Det er rare dager. I løpet av kort tid er alt snudd på hodet, sier daglig leder Anne Gunn Viken i Ødegaarden Bakeri & Konditori.

Heldig fot i dagligvare

– Det er rare dager. I løpet av kort tid er alt snudd på hodet, sier Viken, som nå kun har igjen noen bakere og en sjåfør i bedriften. Viken priser seg lykkelig for at de har en fot innenfor dagligvarebransjen, som en av få lokale bakerier.

De leverer brød til de fleste dagligvarekjedene i området Ringebu, Fåvang, Otta, Vågå og Heidal. Det er ingen stor produksjon, men det bidrar til at de greier å holde hjulene i gang, selv om det går på lavgir.

– Vi er jo det vi kaller en «håndarbeidsstuggu». Vi er et hevebakeri og ikke et industribakeri. Vi er ikke rigget for de store volumene. Vi merker økt etterspørsel etter våre brød og har nå en daglig brødproduksjon på et sted mellom 1000 og 1200 brød. Og det er stort sett bare brød det går i.

Saken fortsetter under bildet.

 

Ødegaarden Bakeri & Konditori kjører nå ut mer brød enn vanlig til dine dagligvarekunder. På bildet sjåfør Hallgeir Wahlquist.

Ødegaarden Bakeri & Konditori kjører nå ut mer brød enn vanlig til dine dagligvarekunder. På bildet sjåfør Hallgeir Wahlquist.

Håper krisen forandrer

Nå håper Viken at alle tar sin samfunnsplikt på alvor og gjør det myndighetene ber oss om å gjøre, slik at denne perioden blir så kort som mulig.

– Kan denne krisen føre til at folk får et annet syn på norske og lokale produkter når vi atter er tilbake i mer normale tider?

– Ja, jeg håper det. Forhåpentligvis vil flere sette pris på det vi har lokalt og bruke landet vårt mer enn de har gjort før, sier Viken.