Omtrent 35 000 fagorganiserte over hele landet kunne lagt ned arbeidet dersom ikke LO, YS og NHO kom frem til en avtale. 

9 bedrifter

Streiken ville ha rammet Bakehuset Bryne, Trondheim og Martens, Mesterbakeren Produksjon, Bergen og Trøndelag, Baker Brun Produksjon, Kløverbakeriet og Bakehuset Nord-Norge. Her ville  totalt 250 LO-organiserte gått ut i streik.

Baker Brun mente at streiken kunne gå på helsa løs.

Søkte dispensasjon

– Vi har allerede inne en dispensasjonssøknad. Vi er hovedleverandør til Haukeland universitetssjukehus og til Bergen kommune. Vi leverer mye brød til sykehjem og helseinstitusjoner, sa administrerende direktør Ove Bruntveit til Bakeri.net i forkant av forhandlingene.

– Hos oss er det en av de tre avdelingene våre, på Damsgaard i Bergen, som rammes. 17 av 52 ansatte i produksjonen er tatt ut. Vi skal klare å holde det i gang, men vi må nok redusere sortimentet litt hvis det blir streik, varslet Bruntveit.

Økonomidirektør Odd Håvard Larsen og kollegene i Mesterbakeren er opptatt med å samle trådene og se på hvordan produksjonen skal løses hvis det blir streik.

– Vi må jo prøve å få det til slik at det ikke blir for store ulemper for kunden. Vi er i ferd med å få oversikten, sier Larsen.

Pensjonsstrid

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og NHO Mat og Drikke er begge forsiktige med å kommentere det som skjer foreløpig. De henviser til LO og NHO sentralt, samtidig som partene er forsiktige med å uttale seg mens det megles.

Det er først og fremst pensjonsordningene i privat sektor, og ikke minst AFP-ordningen, striden står om denne gangen.

Partene hadde frist til midnatt 8. april med å bli enige, men som vanlig er det ikke usannsynlig at meglingen fortsetter på overtid utover natten hvis de ikke kommer frem til noen avtale innen fristen. Partene ble enige klokken 14.00 på søndag.

Disse ble tatt ut

Disse 250 som er omfattet av baker- og konditoroverenskomsten, ville gått ut i streik dersom det ikke blir enighet:

  • Bakehuset AS avdeling Bryne: 29
  • Bakehuset AS avdeling Trondheim: 22
  • Bakehuset AS avdeling Martens: 45
  • Baker Brun Produksjon AS: 18
  • Kløverbakeriet AS: 10
  • Bakehuset Nord-Norge AS avdeling Tromsø: 19
  • Mesterbakeren AS avdeling Produksjon: 20
  • Mesterbakeren AS avdeling Bergen: 47
  • Mesterbakeren AS avdeling Trøndelag: 40