Sulten på mer kunnskap? Nå kan alle med svennebrev i baker- eller konditorfag ta en videreutdanning som gir 30 studiepoeng.

Stor interesse for nytt studie for bakere og konditorer

Til høsten starter landets første fagskolestudie i baker- og konditorfag. Og interessen er allerede stor. 

Publisert Sist oppdatert

Spesialisering i baker- og konditorfaget er en ny videreutdanning som tilbys ved Fagskolen i Viken fra høsten 2024. Studiet går over ett år, og det er lagt opp til at man kan ta det ved siden av full jobb. Undervisningen vil være en blanding av både fysiske samlinger, nettbasert undervisning, oppgaver og selvstudium.

Klart behov

Det nye studiet er bestilt av bransjen selv, og det skal ruste dagens bakere og konditorer for fremtiden. I studieplanen står det at "baker- og konditorbransjen er en bransje i omstilling, der riktig kompetanse er en forutsetning for videre vekst". Det slås fast at "det er et klart behov for formalisert kompetanse utover fag- og svennebrevnivå" dersom næringen skal kunne "tilpasse seg til fremtidens utfordringer", slik som "ny teknologi og det grønne skiftet". Men det er også behov for "mer dybdekunnskap om råvarer og moderne bakeprosess". 

Tre emner

Spesialisering i baker- og konditorfaget tar for seg tre emner som til sammen gir 30 studiepoeng:

  • Råvarenes egenskaper, bruksområder og kjemi i produksjonsprosessen
  • Produksjons- og bedriftsledelse i baker- og konditorfaget 
  • Kvalitets- og produksjonsprosesser i bakerier og konditorier 

Støtte fra bransjeprogrammet

Fagskolen i Viken har utviklet studiet i tett samarbeid med Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), NHO Mat og Drikke, Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund samt en rekke fagpersoner som lærling- og fagansvarlige, bedriftseiere og faglærere fra videregående skole. Arbeidet har fått økonomisk støtte fra bransjeprogrammet for mat- og drikkevareindustrien, som også har gitt et tilskudd til første års gjennomføring.

Svennebrev eller realkompetanse

For å få plass på Spesialisering i baker- og konditorfaget må søkerne ha svennebrev i enten baker- eller konditorfag. Men personer over 23 år kan også søke på grunnlag av realkompetanse (relevant arbeidserfaring). Fra 1. februar 2024 vil det være mulig å søke på det nye studiet gjennom Samordna Opptak. 

– Dette er et studie som passer for både ferske og erfarne bakere og konditorer, ja, egentlig for alle som er sultne på ny kunnskap. Bransjen har behov for mer kunnskap innen de emnene som studiet tar for seg, og derfor er dette en viktig milepæl. Økt kunnskap vil styrke hele bransjen og føre til mer innovasjon, sier BKLF-direktør Gunnar Bakke til Bakeri.net.

Stor interesse allerede

Frem til nå har et diplomkurs på 5 studiepoeng vært det eneste tilbudet innen høyere utdanning for bakere i Norge. Siden starten i 2015 har rundt 60 bakere gjennomført dette kurset hos Nofima i Ås. 

– Det har vært et signal fra bransjen om at det er interesse for høyere utdanning innen fagene våre. Diplomkurset måtte deltakerne betale for selv, og det var kun for bakere. Det nye studiet er for både bakere og konditorer. Dessuten er det gratis fordi det tilbys ved en offentlig fagskole, sier Bakke, som håper og tror på mange søkere.

– Fagskolen i Viken melder om stor interesse for dette studietilbudet allerede, forteller han. 

Powered by Labrador CMS