Heidi A. Aasli er utslitt. – Men det har vært skikkelig gøy, understreker hun.

Sjefen på Aanerud Bakeri er den første utenfra familien som leder den tradisjonsrike Årnes-bedriften, og hun er også den som fikk æren av å lede bakeriet gjennom 100-årsjubileet.

Hundrevis av gjester

Peder Aanerud kom til Årnes i 1906. Da 1920-årene begynte, var det klondykestemning rundt Årnes stasjon. Peder bygde Aanerud-gården i tre etasjer og fikk opp skiltet med «P. Aanerud bakeri».

100 år senere er bakeriet fremdeles en viktig og populær del av stasjonsbyen. Det merket de ansatte ikke minst da de inviterte kundene til jubileum.

Heidi A. Aasli forteller om 700 boller og juice til barna den ene dagen, marsipankake til 500 voksne den andre dagen, gratis kaffe til alle både på Årnes og på utsalget på Jessheim – og ikke minst møte med mange som hadde gode historier å fortelle fra mange tiår med flere generasjoner Aanerud.

Jubileumsbok

100-årsjubilanten sørget for sitt eget brød og sirkus.

100-årsjubilanten sørget for sitt eget brød og sirkus.

Historiene er bevart mellom to permer, også. Bakeriet har nemlig fått laget sin egen jubileumsbok.

– Jeg ba om en «feelgood kafébok»; en lettlest bok som du kan bla i bare for å se på bildene. En bok du vil fa frem igjen og igjen, forteller hun.

Det måtte gjøres nå. Tredje generasjon i bedriften, Egil Aanerud, gikk bort for to år siden – han drev bakeriet fra 1966 til 1983. – Det er igjen bare mor Aanerud som kan denne historien nå. Dette er historien om Årnes, også – ikke bare om bakeriet, sier Aasli.

Boklanseringen med kåseri, kringle og kaffe ble det best besøkte arrangementet Nes bibliotek har hatt på lenge. Rådet var å nøye seg med 100 bøker, for mer er det vanskelig å få solgt av noe som er så lokalt. Men opplaget havnet på 300, og salget passerte 100 i løpet av noen dager.

Fest i telt

– Så hadde vi aktiviteter utenfor butikken. Alle sier at vi skulle hatt sitteplasser, men vi har ikke plass. Derfor var litt av poenget med 100-årsjubileet å ha et telt med masse sitteplasser. Vi ser på omsetningen at det er klart vi skulle hatt kafé, konstaterer sjefen. Aanerud Bakeri eier gården, men butikkene der trekker kunder til hverandre.

Hele Årnes var invitert til jubileumsfeiringen.

Hele Årnes var invitert til jubileumsfeiringen.

Bakeriet satte også opp et utstillingstelt med «mimreting»: Den gamle disken, gamle montere, en 100 år gammel T-Ford med brødkasser baki, kavringposer fra 1930-tallet, gamle kjevler.

– På lørdagen kom Nes Revy- og Amatørteater med masse barn som hadde kledd seg ut i 100 år gamle klær. De hoppet slengtau og paradis, lekte klappeleker og dro med seg andre barn. Vi prøvde å gi noe tilbake til både liten og stor, gammel og ung, sier Heidi A. Aasli.

Kari og Andreas Aanerud representerer tredje og fjerde generasjon i familiebedriften. I dag er Heidi A. Aasli daglig leder.

Kari og Andreas Aanerud representerer tredje og fjerde generasjon i familiebedriften. I dag er Heidi A. Aasli daglig leder.

Ekstra rørende ble det da Nes Skolekorps spilte. Peder og Hanna Aanerud støttet guttemusikken med rund hånd helt fra begynnelsen. Dagens sjef har fått klar beskjed om at korpset skal ha støtte.

Afternoon tea

De tre etasjene på afternoon tea-fatet er en perfekt match til de tre delene av Aanerud Bakeri.

De tre etasjene på afternoon tea-fatet er en perfekt match til de tre delene av Aanerud Bakeri.

Det ble tid til en fagmessig feiring for de ansatte, også. Alle samlet seg til afternoon tea på Hotel Bristol. Oslo-hotellets populære ettermiddagstilbud er midt i blinken for en bedrift som Aanerud Bakeri, forklarer hun:

– Det er de tre avdelingene våre, på hver sin etasje av stettfatet. Maten er nederst – vi tilbyr jo baguetter og salater. Midterst har vi bakeren med scones, og på toppen av stettfatet er konditoren, som også er en egen avdeling hos oss. Så må vi bare lære av servitøren med hvite hansker og servietten over underarmen, smiler Aasli.

Afternoon tea pleier å vare i to timer. Nesbuene satt i fem. – Da var det nesten så de blinket med lyset. Vi hadde gaveutdelinger, så på bilder, en medarbeider hadde skrevet sang, og det var taler omtrent som i konfirmasjon. Folk pyntet seg – når vi er vant til å se hverandre med hårnett, er det moro å møtes med utslått hår, erklærer hun.

Nå tar Aanerud Bakeri fatt på nye 100 år. Jubileumsfeiringen blir ikke glemt på lenge. – Vi laget vårt eget brød og sirkus! oppsummerer Heidi A. Aasli.