Seniorkonsulent i Ipsos MMI, John Spilling, ser at over halvparten av oss ønsker å spise norske landbruksprodukter.

Stoler mest på mat laget i hjemlandet

Ny forskning viser at tyske forbrukere har større sannsynlighet for å stole på matprodusenter som lager maten i Tyskland. Undersøkelser i Norge viser lignende resultater.

Publisert Sist oppdatert

At norske forbrukere vil ha norsk mat er vi jo veldig glade for.

Resultater fra markedsinformasjonsbyrået Mintels studie om forbrukertillit, viser at mer enn halvparten, 56 prosent, av tyske forbrukere har større sannsynlighet for å stole på en produsent som lager mat- og drikkevarer i Tyskland. Den positive holdningen til mat produsert i hjemlandet, er spesielt høy blant kvinner, med 58 prosent. Menn er tett på, og 53 prosent sier de sannsynlig vil stole på mat og drikke laget i Tyskland.

Riktig emballasje stryker troverdigheten

Studien viser også at 53 prosent av respondentene synes emballasje som forteller om opprinnelsen til ingrediensene, er viktig for troverdigheten.

Men hvis det blir for mye informasjon på emballasjen, for eksempel lange beskrivelser og for mange påstander og logoer, kan det slå motsatt vei. 32 prosent svarte at overdreven informasjon på emballasjen kan gjøre det vanskelig å stole på en mat- og drikkevareprodusent.

Mat- og drikkevareindustrien i Tyskland har en troverdighet som er god i forhold til andre land. Mens 48 prosent av tyskerne er enige om at de stoler på at mat- og drikkevareindustrien lager produkter som er trygt for forbruk, faller dette tallet til 37 prosent i Polen og 27 prosent i Italia.

– Laget i Tyskland er en viktig kjøpsavtale for en betydelig andel forbrukere i Tyskland, og fungerer som et synonym for høy kvalitet og god smak. Tyske forbrukere vil vite hvor maten kommer fra og hvor og hvordan ingrediensene hentes, sa Julia Büch, mat- og drikkeanalytiker i Mintel, på en konferanse i Frankfurt tirsdag 20. juni.

Norske forbrukere positive til norskprodusert mat

I Norge viser undersøkelser at norske forbrukere føler delvis det samme som tyske forbrukere.

Matmerk har målt holdninger til norsk mat over flere år. Troverdigheten til mat produsert i Norge har hele tiden vært god og har styrket seg ytterligere siden 2011.

For eksempel sier 45 prosent av respondentene i 2011 at de ”alltid velger norsk mat der det er mulig”. Dette tallet har steget til 57 prosent i 2016.

I 2011 svarte 73 prosent at de ”gjerne prøver matvarer fra lokale produsenter”. Tallet stiger jevnt over årene, frem til 2016, da er tallet vokst til 85 prosent.

Vi stoler på norsk mat

Andelen som oppfatter norsk mat som tryggere enn annen mat, har aldri stått sterkere. I 2016 sier 65 prosent at de synes mat produsert i Norge er tryggere enn mat produsert andre steder. Tallet har steget med 13 prosent siden 2011.

Den eneste påstanden om norsk mat som har en liten nedgang fra 2015 til 2016, er påstanden om opprinnelse. I 2015 sa 65 prosent at de er opptatt av opprinnelsen på maten de kjøper, men dette tallet faller til 59 prosent i 2016. Men tallet har likevel økt fra 52 prosent i 2011.

– At norske forbrukere vil ha norsk mat er vi jo veldig glade for. Vi jobber jo hver dag for å gjøre det lett for dem å velge norsk mat i butikken gjennom merkeordningen Nyt Norge. Og det er inspirerende for oss å se at dette er en økende trend, det er slike tall jeg blir glad av, sier Nina Sundqvist, direktør i Matmerk til Bakeri.net.

Bekrefter trenden i Norge

Ipsos MMIs store undersøkelse, Norske Spisefakta 2016, bekrefter også den norske trenden.

I undersøkelsen finner vi spørsmålet – Hvor viktig er det for deg at landbruksprodukter er norske?

21 prosent finner det meget viktig, 35 prosent synes det er ganske viktig, for 28 prosent er det lite viktig og for 13 prosent spiller det ingen rolle. Ingen foretrekker landbruksprodukter fra utlandet.

Ut fra disse tallene leser vi at det er over halvparten som finner det viktig at landbruksproduktene de spiser er norske.

– Vi ser en økende trend ved at mange foretrekker norske landbruksprodukter, sier seniorkonsulent i Ipsos MMI, John Spilling til Bakeri.net.

 

Kilder: Media Com Insight – Matmerk brand tracker høst 2016, Norske Spisefakta – IPSOS MMI,  Mintel 

Powered by Labrador CMS