I forrige måned, et par dager etter at regjeringen lanserte sin strømpakke til næringslivet, ble følgende melding lagt ut på Facebook-siden til Åmli Bakeri og Kafé As:

«Stengt på grunn av høye strømpriser»

Posten har blitt delt og kommentert av mange, og ordet trist går igjen. Det er tydelig at mange er opprørte og oppriktig lei seg for at Åmli Bakeri og Kafé nå er stengt.

Mange faste kunder

Innehaveren og driveren av Åmli Bakeri og Kafé gjennom 23 år, Roch Sebastian Zalewski, er trist selv også.

– Dette er veldig leit. Bakeriet var et viktig sosialt møtested for folk i bygda, og jeg hadde mange faste kunder. Nå forteller de meg at de ikke har noe sted å møtes. Jeg synes også synd på alle de ansatte som nå står uten jobb, sier han.

Zalewski forklarer at bakeriet og kafeen holdt åpent fra morgen til kveld gjennom hele året, til tross for at vintermånedene ikke var lønnsomme.

– Jeg finansierte driften i vintermånedene med overskuddet fra sommermånedene. Det gikk bra, helt til strømprisene skjøt i været. Økonomien i firmaet var for så vidt god, men det er en grense for hvor lenge man kan bruke av overskuddet, forteller han.

Ubetydelig støtte

– Hva med strømstøtten som du kunne ha fått fra staten?

– Vi hadde fått så lite at det ville ha vært helt ubetydelig. For oss som bruker sommeromsetningen på å finansiere vinteren, ble det umulig å drive videre. Det er sørgelig at det skulle ende på denne måten, sier Zalewski, som mener at regjeringen har sviktet små bedrifter på små steder.

Det er ikke lett å drive en liten bedrift på et lite sted langt fra de store byene. Jeg mener at regjeringen burde ha tenkt mer på små bedrifter, og særlig bakerier. De bruker mye strøm, men de er viktige møteplasser for mange, sier han.

Åmli Bakeri & Kafé As hadde totalt 19 ansatte på heltid og deltid. Bedriften omsatte i fjor for 5,5 millioner kroner og resultatet før skatt ble 261 000 kroner.