Flere små og mellomstore bakerier har i disse dager problemer. Noen bakerier med kafé har ennå åpent, med god plass mellom bordene. Noen selger brød og bakervarer over disk men har stengt kafévirksomheten, mens andre har måttet gå mer drastisk til verks.

Valgte å stenge

På grunn av den vanskelige situasjonen, valgte eier av Tollboden Bakeri, Thomas Valand, å stenge bakeriet og permittere 12 ansatte, mandag 16. mars.

– Tollboden Bakeri AS velger fra mandag å stenge dørene inntil videre for å bli med på den nasjonale dugnaden for å begrense spredningen av koronaviruset. Dette gjør vi av hensyn til både ansatte og gjester. Vårt mål er selvsagt et dette skal bidra til at smitten bremses opp slik at vi alle kan komme tilbake til vanlig hverdag, sier Thomas Valand til Bakeri.net.

Tung avgjørelse

Valand håper dette er en kortvarig løsning slik at driften kan starte opp igjen, og gjester igjen ønskes velkommen tilbake på Tollboden så snart som mulig.

– Å stenge var en svært tung avgjørelse. Vi har kun hatt stengt noen få søndager på vinterstid tidligere. Vi landet uansett på at det riktige er å tenke på helsa først. I disse tider må samtlige bedrifter og enkeltpersoner gjøre sitt for at vi så fort som mulig skal komme tilbake til hverdagen igjen, forteller Valand.

Tollboden Bakeri er stengt, eier Thomas Valand lover å komme sterkt tilbake.

Tollboden Bakeri er stengt, eier Thomas Valand lover å komme sterkt tilbake.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Tar samfunnsansvar

Allerede samme dag tok Valand samfunnsansvar og meldte seg som frivillig på lokalsykehuset i Flekkefjord.

– Nå er jeg sammen med en kamerat blitt ansvarlig for adgangskontrollen her på sykehuset, så nå jobber vi med å sette opp vaktplan for de neste ukene, samtidig som vi tar noen intensivkurs i smittevern og pasienthåndtering.

Landslagsbaker Jonathan Burt, som jobber for Valand, stod så også uten deig mellom hendene og ble med på dugnaden.

– Jonathan Burt som naturligvis også ble permittert når vi stengte ned, er også satt opp på vakt. Så bakere stiller sterkt i helsevesenet i Flekkefjord om dagen.

– Det blir med andre ord ikke mye baking den neste perioden, men vi er klar til å åpne opp Tollboden for publikum så snart situasjonen bedres, sier Valand.

Er optimistisk

– Hvordan vurderer du situasjonen for Tollboden fremover i denne uoversiktlige situasjonen?

– Jeg er ganske optimistisk med tanke på om bedriften vil overleve viruset. Vi har en huseier som støtter opp ved å redusere leien under stenging, samtidig som vi de siste årene har satt til side kapital for å komme styrket gjennom en slik periode. Krisepakken fra regjeringen kommer også godt med, nå som vi har permittert såpass mange personer.

– Vi kan nok se langt etter noe overskudd i år, men jeg kan garantere at vi kommer sterkt tilbake til neste år, sier Thomas Valand.