Jan Rode er en nestor i norsk baker.- og konditorbransje. Nå starter han som uavhengig rådgiver.

Starter som uavhengig rådgiver

Jan Rode er «ufrivillig» pensjonist, men har ingen planer om å gi seg. Nå starter han som uavhengig rådgiver i baker- og konditorbransjen og Horeca-markedet.

Publisert Sist oppdatert

Jan Rode har en lang merittliste og et omfattende nettverk i norsk baker- og konditorbransje, de siste årene som key account manager i Lantmännen Cerealia der han blant annet har holdt et stort antall salgskurs. Før det var han daglig leder og deleier i Martin Nordby og Hjemmebakeriet, og før det hadde han lang fartstid i hotell- og restaurantbransjen med alt fra ledelse til salg. Han var også engasjert med mat og drikke under OL på Lillehammer og Paralympics i 1994.

Lantmännen Cerealia har en absolutt pensjonsalder på 70 år.

– Jeg har respekt for at det er slik, men jeg skulle gjerne ha fortsatt. Jeg føler at jeg har mer å gi med mine erfaringer og nettverk i bransjen, sier Rode som nå starter som uavhengig og nøytral rådgiver.

Vil bidra

Fra 1. april er han i gang med konsulentvirksomheten. 

– Hvis jeg kan jobbe og bidra til at bedrifter i bransjen lykkes, så er det flott. Min kone er sju år yngre enn meg og hun har fortsatt mange år igjen i jobben. Derfor vil jeg gjerne fylle dagene mine med aktiviteter og meningsfulle oppgaver i en bransje som jeg har blitt veldig glad i, sier Rode og poengterer at det ikke finnes så mange nøytrale rådgivere i bransjen.

– Jeg er veldig opptatt av å være uavhengig. Jeg er ikke tilknyttet en organisasjon eller en leverandør. Jeg er ikke utdannet baker, men jeg kan mye om sisteleddet, verdikjeden og har jobbet mye med kvalitetssikring av innkjøp og samarbeidsavtaler, sier Rode og fortsetter:

– Med 26 år i bransjen vet jeg at det er behov for rådgiving ute i bedriftene. Og så er folk kanskje redde for at det koster mye å leie meg, men jeg er pensjonist og har min pensjon. Når jeg nå starter som uavhengig rådgiver, er det ikke økonomisk motivert, men motivert av at jeg fortsatt føler at jeg har mer å gi.

Jan Rode i i kjent stil på en av sine mange salgskurs med fokus på sisteleddet.

– Bransjen må bli tøffere

– Hva tenker du bransjen kan bli bedre på?

– Bransjen må bli tøffere overfor leverandørene for å få mer verdi ut av sitt kundeforhold. De må stille spørsmålene: Hva kan leverandøren bistå meg med for å redusere kostnadene og øke omsetningen? Hvor er den personen som kan fortelle meg hva jeg burde gjøre? Hvis den bak disken selger mer, så øker omsetningen og det gagner også leverandørene selvsagt. Mange i bransjen har mye å hente her, sier Rode som gjerne vil bidra på alle nivåer i bedriftene.

Små og mellomstore bedrifter

– Hva tenker du å bistå bransjen med?

– Jeg er fremfor alt en nøytral samtalepartner som de kan snakke med om alt. Eksempelvis kvalitetssikre timeforbruk, analysere personalforbruk opp mot omsetning og hvilke produkter som har best og dårligst inntjening. Eller det kan være utfordringer rundt generasjonsskifte som mange står overfor.

– I bransjen er det mange som er flinke og som kanskje ikke trenger denne hjelpen, men jeg vet at utrolig mange har disse behovene. Det gjelder spesielt i de små og mellomstore bedriftene. Og der ønsker jeg å bidra med mitt fokus på sisteleddet og lønnsomheten, sier Jan Rode i sitt yrkesliv som har vært alle sider av bordet i bransjen, som driver, kunde og leverandør. Og nå som rådgiver. 

Powered by Labrador CMS