Stangeland Mølle satser i Taiwan

I samarbeid med en taiwansk kjendisbaker har Stangeland Mølle lansert tre brødmikser i Taiwan.

Publisert Sist oppdatert

Vi ble virkelig tatt på senga, for vi er ikke vant til så mye ståhei når vi lanserer noe i Norge.

For noen år siden var Stangeland Mølle med i et Innovasjon Norge-prosjekt om handel mellom Norge og land i Asia. I den samme perioden var noen av de ansatte i Stangeland Mølle på en messe i Milano, og der ble de kjent med den taiwanske kjendisbakeren Wu Pao Chun. Han er blant annet kjent for å ha vunnet verdensmesterskapet Masters de la Boulangerie i Paris i 2010.

– Da vi spurte om han ville lage noen brødmikser sammen med oss, var han veldig positiv. I Taiwan går utviklingen veldig raskt, og de er ekstremt innovative. Nå prøver Wu Pao Chun Bakery å ha fokus på sunn livsstil, og i den forbindelse passet det bra med noe nordisk og sunne kornsorter som havre, forteller Marianne Aareskjold, som er sjef for produksjon og innkjøp i Stangeland Mølle.

Sammen med et svært kompetent team fra Wu Pao Chun Bakery gikk de derfor i gang med å utvikle brødmikser for det taiwanske markedet.

Tre mikser for proffmarkedet

– I Taiwan spiser folk brød på en helt annen måte enn vi gjør i Norge. De er for eksempel ikke vant til å bruke pålegg, og de foretrekker lyse brød med myk skorpe. Så vi måtte gjøre en god del tilpasninger, forklarer Aareskjold.

De brukte to år på å komme frem til resultatet, som i første omgang er tre brødmikser for proffmarkedet. I Taiwan kan den enkelte baker eller kokk tilpasse produktene ytterligere ved å tilsette ulike fyll. Taiwanske brød inneholder ofte nøtter og frukt.

– Da vi lanserte brødmiksene våre i Taiwan i forrige måned, presenterte vi derfor seks ulike typer brød. Bakerne vi samarbeider med er veldig flinke til å bruke råvarer fra taiwanske bønder som fyll i brødene. Ellers er hele miksen produsert ved vårt anlegg i Sandnes, sier Marianne Aareskjold, som hadde med seg salgs- og markedssjef Simmer Vikeså og Stangelands egen baker, Jesper Hærup Olesen under lanseringen i Taiwan.

Taiwansk presse viste stor interesse for de norske brødene.
Taiwansk presse viste stor interesse for de norske brødene.

Stor interesse

Her stilte nordmennene i bunad, og de serverte en tradisjonell norsk frokost med brød og ulike pålegg. Flere store taiwanske medier kom for å dekke denne eksotiske begivenheten.

– Det var alt fra magasiner til tv-kanaler…Vi ble virkelig tatt på senga, for vi er ikke vant til så mye ståhei når vi lanserer noe i Norge, sier Aareskjold, som dermed endte opp med å debutere på taiwansk, direktesendt tv. (Innslaget kan du se i videoen ovenfor.)

– Hvordan har det gått med salget etter lanseringen?

– Det har gått over all forventning. I forrige uke var det faktisk våre brød som solgte best i Wu Pao Chun Bakery. Men nå har det jo bare gått fire uker siden lanseringen som fikk mye medieoppmerksomhet, så det er litt for tidlig å trekke noen endelige konklusjoner, sier Aareskjold.

Bygger ny og større mølle

På øya Taiwan bor det cirka 23 millioner mennesker, så dette kan potensielt bli et stort, nytt marked for Stangeland Mølle.

– Det norske markedet vil nok alltid være det viktigste for oss, men det har jo sine begrensninger. Dessuten er vi i gang med byggingen av en helt ny mølle i Gjesdal. Når den står klar, kommer vi til å få en veldig stor kapasitetsøkning, og det er noe av bakgrunnen for at vi vil satse mer på eksport fremover, forklarer Aareskjold.

Stangeland Mølle ble startet i 1846 og drives i dag av fjerde og femte generasjon Aareskjold. Den var opprinnelig en ren havremølle, men i dag bearbeider Stangeland Mølle alle typer korn. Stangeland Mølle leverer mølleprodukter til både små håndverksbakerier, store industribakerier og annen næringsmiddelindustri.

Kjente norske steder som Kjeragbolten og Bryggen i Bergen er avbildet på emballasjen. Konseptet spiller også på nordisk livsstil, som ofte forbindes med sunn livsstil.
Kjente norske steder som Kjeragbolten og Bryggen i Bergen er avbildet på emballasjen. Konseptet spiller også på nordisk livsstil, som ofte forbindes med sunn livsstil.
I forrige uke solgte Wu Pao Chun Bakery aller mest av de norske brødene.
I forrige uke solgte Wu Pao Chun Bakery aller mest av de norske brødene.

 

 

Powered by Labrador CMS