Sunniva Thorisdottir (t.v.) og Ragnhild Gaarde startet Soulcake sammen i 2019.

Soulcake-gründernes suksessoppskrift

– Vi satser på kvalitet i alle ledd og er veldig stolte av produktene våre.

Publisert

Selv om vi er opptatt av at kakene våre skal se bra ut, har smak alltid vært det viktigste for oss.

Det er bare fire år siden Soulcake-gründerne Sunniva Thorisdottir og Ragnhild Gaarde møttes for aller første gang. Da hadde de fulgt med på hverandres Instagram-kontoer en stund, og på den måten oppdaget at de hadde mye til felles.

Begge bakte designkaker på bestilling som en hobby ved siden av henholdsvis studier og jobb. Begge var dessuten sterkt overarbeidet.

– Vi var lidenskapelig opptatt av baking, og vi la sjelen vår i hver minste detalj for at alt skulle bli perfekt. Derfor brukte vi også veldig lang tid på hver kake, og vi sov nesten aldri, forteller Sunniva.

– Det var tøft å drive på slik alene. Så en dag inviterte jeg Sunniva på en «date», forteller Ragnhild.

Dagen etter det første møtet opprettet de to jentene et aksjeselskap sammen. Og nå, fire år senere, er Soulcake AS blitt til en bedrift med over 30 ansatte. I 2022 omsatte selskapet for rundt 12 millioner kroner, og årets omsetning kan komme opp i nærmere 20 millioner kroner.

Tre egne butikker

I starten solgte også Soulcake designkaker på bestilling, men da koronapandemien traff landet i mars 2020 ble det brått slutt på alle store feiringer. Da gikk jentene over til å lage cupcakes, og det har de fortsatt med. I tillegg lager de nå ulike cookies og «partycakes» (enklere og standardiserte designkaker).

– «Custom» designkaker har vi valgt å slutte med. Det er veldig vanskelig å lære opp andre til å lage slike kaker, og dermed tok det for mye av kapasiteten vår, forklarer Sunniva og Ragnhild.

Fra Soulcakes nye kafé på varemagasinet Steen & Strøm i Oslo.
Fra Soulcakes nye kafé på varemagasinet Steen & Strøm i Oslo.

Fylte cupcakes er blitt Soulcakes signaturprodukt, og teamet deres baker nå mellom 1000 og 3000 stykker hver natt. Alt lages for hånd i et 600 kvadratmeter stort lokale på Ensjø som Soulcake flyttet til i januar. De ferdige produktene selges i Soulcakes tre egne butikker på Grünerløkka, Sandvika Storsenter og Steen & Strøm. Sistnevnte butikk åpnet i slutten av mai og er også en kafé. Det er i tillegg mulig å bestille produktene deres gjennom hjemleveringstjenestene Foodora, Amoi og Wolt.

– De beste råvarene

Én enkelt Soulcake-cupcake koster 75 kroner. Mange synes at det er dyrt, men det er også mange som synes at det er verdt prisen. 

– 80 prosent av kundene våre er kunder som har handlet hos oss tidligere. Hovedgrunnen til at de velger å komme tilbake, er at de synes produktene våre smaker veldig godt. Selv om vi er opptatt av at kakene våre skal se bra ut, har smak alltid vært det viktigste for oss, forteller Sunniva.

Soulcakes butikkansatte har blitt opplært til å svare «det er det koster, og det er helt frivillig å kjøpe» dersom de skulle få spydige kommentarer vedrørende prisnivået.

– Vi pleier også å si til kritikere at de er velkomne til å være med og se på hvordan cupcakene våre lages, forteller Ragnhild.

Dette har gründerne også vært opptatt av å vise frem i sosiale medier.

– Der har vi brukt en god del plass og energi på å forklare bakgrunnen for prisnivået vårt, og der opplever vi nå at følgerne våre har stor respekt for det. I Soulcake satser vi på kvalitet i alle ledd av virksomheten. Vi velger for eksempel alltid de beste råvarene. Dessuten ligger det mye håndarbeid bak hver enkelt cupcake. Det er alltid mange elementer i produktene våre, forklarer Sunniva.

Fylte muffins/cupcakes er Soulcakes signaturprodukt.
Fylte muffins/cupcakes er Soulcakes signaturprodukt.

Egentlig delikatesser

Alle de ulike cupcakene fra Soulcake er fylte, og i tillegg til selve muffinsen lager de også alle fyll, kompotter, kremer, ganacher og frostinger for hånd.

En vaniljecupcake med pasjonsfrukt vil først bli hult ut, så dynket med pasjonsfruktsirup og deretter fylt med pasjonsfruktpuré og hvit sjokoladeganache. Til slutt blir den toppet med en frosting av kremost, hvit sjokolade og pasjonsfrukt.

– Resultatet blir noe mer enn vanlig cupcake. «Delikatesser i cupcakeform» er egentlig en mer passende beskrivelse av det vi lager, sier Ragnhild.

– Hvem er kundene deres?

Teamet: – Vi må rett og slett bare hylle våre ansatte som hver dag jobber for å skape det beste produktet. De er DRITFLINKE, skriver Soulcakes eiere på Instagram, der bedriften har over 36 000 følgere.
Teamet: – Vi må rett og slett bare hylle våre ansatte som hver dag jobber for å skape det beste produktet. De er DRITFLINKE, skriver Soulcakes eiere på Instagram, der bedriften har over 36 000 følgere.

– Vi har alle mulige typer av kunder. Alt fra jenter på 10 år til Kjell på 62 år. Det morsomste vi vet er når MC-folk kommer og kjøper cupcakes i rosa poser. På tross av den rosa profilen vår, prøver vi å være noe for alle. Men vi har nok en overvekt av kvinnelige kunder i aldersgruppen 25 til 45 år.

– Soulcake har over 36 000 følgere på Instagram, og dere er blitt kjent som mestere i markedsføring. Hva er hemmeligheten?

– Haha, ja, det er mange som tror at vi har hatt en kynisk markedsplan. Sannheten er at vi bare har hatt det veldig gøy med å lage filmer, samtidig som vi også har vært, og er, veldig stolte av produktene våre. Vi ønsker bare å vise frem hva vi jobber med, og vi føler oss heldige fordi så mange synes at dette er interessant å følge med på. Det er viktig for oss å ha en god dialog med både kunder og følgere i sosiale medier. Mange av dem er veldig engasjerte, så vi får mye tilbakemeldinger om både produktene og bedriften. Vi har blitt godt kjente med flere av våre stamkunder, og vi har til og med ansatt et par av dem. Motivasjon er det vi hovedsakelig ser etter når vi skal ansatte noen til å jobbe for oss. Det er fint om de også har relevant utdannelse, men det er ikke noe krav.

Ulike personligheter

– Hvordan lærte dere selv å bake?

– Jeg har bakt mye hele livet, svarer Sunniva…

– … mens jeg fikk overtenning på bakevideoer på Youtube en gang jeg var syk, sier Ragnhild.

Begge forteller at de har lært mye gjennom prøving og feiling.

– Man lærer veldig mye av å være nysgjerrig og bare kaste seg ut i ting, erfarer Ragnhild, som er uredd og elsker å tenke stort.

De to gründerne Sunniva Thorisdottir (øverst) og Ragnhild Gaarde var selv med på å gjøre klar den nye kafeen på Steen & Strøm.
De to gründerne Sunniva Thorisdottir (øverst) og Ragnhild Gaarde var selv med på å gjøre klar den nye kafeen på Steen & Strøm.

– Jeg og Sunniva er to forskjellige personlighetstyper som utfyller hverandre godt. Min rolle er å kaste oss utfor stupet, og så er det Sunniva som sørger for at vi ikke drukner, utdyper hun.

– Hvordan går det økonomisk?

– Vi lever litt fra hånd til munn for tiden fordi selskapet vårt vokser så raskt. Selv ønsker vi å bruke mest tid og krefter på det vi føler vi er best på, nemlig baking, produktutvikling og profilering. Derfor fikk vi for en tid tilbake inn Dragos Bucataru som daglig leder. Han har bakgrunn fra finans og tar seg av det økonomiske og administrative. I fjor nådde vi mange nye milepæler, men vi hadde også mange store kostnader på rappen. I år ligger vi ganske bra an, selv om vi merker at markedet er preget av den generelle økonomiske utviklingen. Men omsetningen fortsetter å stige, og vi har god tro på fremtiden, sier Ragnhild og Sunniva.

– Hvilke planer har dere for fremtiden?

– Der kommer litt av forskjellen mellom oss tydelig frem. Mens Ragnhild har ambisjoner om å ta Soulcake til New York, kunne jeg tenke meg å åpne en liten avdeling på Klepp i Rogaland, hvor jeg kommer fra. Kanskje løsningen blir noe midt i mellom, som å satse i Stockholm eller København. Men i første omgang skal vi nå bare ta et lite skritt tilbake og gjenvinne oversikten. Det har skjedd mye på kort tid, sier Sunniva.

– Vi har store drømmer, og vi er åpne for alt, legger Ragnhild til.

Noen av sommerens friske smaker.
Noen av sommerens friske smaker.
Cupcakes med pride-tema.
Cupcakes med pride-tema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS