Den lille sjokoladefabrikken har butikk og produksjon i en kjeller i Arendal sentrum.

– Vi har bra salg over disk her. Så leverer vi til ti–femten butikker rundt omkring. I Trondheim, Bodø, Tromsø, men ingen i Arendal. Tanken var at de som vil kjøpe, kan komme hit, sier Morten Arnesen.

Konfektstenger

Han er ingen selger; det innrømmer han gjerne. Det er butikkene som har tatt kontakt, og det er ikke snakk om dagligvarekjedene. – Dagligvarebutikkene passer rett og slett ikke med varene våre, ifølge Morten Arnesen.

Varene kommer i et utall av varianter. Men grunnlaget er danskinspirerte, 40 grams konfektstenger.

Marsipan og nougat er spesialitetene til Heimdal Chokolade.

Marsipan og nougat er spesialitetene til Heimdal Chokolade.

– Jeg har bestandig laget mange varianter med marsipan og med nougat. Vi har stort utvalg av marsipan med forskjellige smaker, sier Arnesen og trekker frem konjakk, appelsin og kaffe. Eller nougat med salt, cappuccino eller krokan. I hvert fall 15 varianter av marsipan og 15 varianter av krokan til enhver tid.

Konfekt og gaveesker

– Pluss småbiter som kommer i konfektesker og gaveesker. Vi leverer gaveesker til mange firmaer i Oslo og på Østlandet, og også noe til hoteller, forteller han.

Det Heimdal Chokolade ikke har fått til ennå, er nettsalg. Det er rett og slett ikke blitt tid. 

– Så står vi på lokale messer og sånt, men det har jo ikke vært noe de par siste årene. Dyrsku’n i Seljord er et fantastisk sted. Der selger vi sjokolade i bøtter og spann. Jeg savner det, sier Morten Arnesen.

Populært sukkerfritt

– Vi selger mye sukkerfri sjokolade. Maltitol gir lik smak, mens stevia har litt ettersmak. Det er blitt populært i Norge, sier han. Sjokoladen, den kommer fra Belgia, fra Barry Callebaut, og råmassen til marsipan kommer fra Berlin.

– Det nyeste vi har lagd, er 100 grams plater. Mulighetene er mange med farger og smaker, sier han. Heimdal Chokolade satser først og fremst på de voksne kundene. I det uvanlig brede sortimentet er det relativt få barneprodukter. Men de finnes.

Norske jordbær elsker hvit sjokolade. Men nå er sesongen ubønnhørlig slutt, konstaterer Tanaporn Hammarstroem.

Norske jordbær elsker hvit sjokolade. Men nå er sesongen ubønnhørlig slutt, konstaterer Tanaporn Hammarstroem.

Sjokoladefabrikken i Arendal er også blitt reisebok. Eller i hvert fall et stopp i en reisebok. Da reiseforbudene rammet Gunnar Garfors, verdensrekordholder i reising, skrev han like godt bok om ukjente reisemål i Norge. Blant dem er Heimdal Chokolade, og dermed selges boken naturlig nok sammen med sjokoladen i kjelleren i Arendal, også.

Det skal synes at det er hjemmelaget. – Da jeg begynte med hjemmelaget sjokolade i 1990, var jeg egentlig den første, sier Morten Arnesen.

Det skal synes at det er hjemmelaget. – Da jeg begynte med hjemmelaget sjokolade i 1990, var jeg egentlig den første, sier Morten Arnesen.

Tommeliten-sønn

Det er ikke helt tilfeldig at Morten Arnesen ble pioner for hjemmeprodusert sjokolade. Faren hans drev Tommeliten Kakepynt i Oslo. Selv søkte han seg til Danmark etter en stund med kakepynt sammen med faren.

Han lærte seg faget på Callebaut College i Belgia og hos Heimdal Chokolade, som den gangen lå i danske Randers.

Noen impulsvarer til de yngre kundene er det selvsagt funnet plass til.

Noen impulsvarer til de yngre kundene er det selvsagt funnet plass til.

– Jeg overtok da eieren skulle pensjonere seg. Så var jeg der i fire år, men da sønnen min ble fem var spørsmålet om han skulle bli dansk eller flytte tilbake til Norge. Vi gjorde det siste, konstaterer Morten Arnesen.

Begynte hjemme

Oslomannen slo seg ned på Tromøya. De første ti årene produserte han hjemme i eget hus. Han hadde butikk på Steen & Strøm i Oslo, men det ble etter hvert for tungvint.

De klassiske konfekteskene prydes av Arendals gamle rådhus. I tillegg selger Morten Arnesen konfekt under gjennomsiktig lokk – mange kunder foretrekker det i dag.

De klassiske konfekteskene prydes av Arendals gamle rådhus. I tillegg selger Morten Arnesen konfekt under gjennomsiktig lokk – mange kunder foretrekker det i dag.

Siden han overtok lokalene i Torvgaten i Arendal sentrum, har utviklingen gått jevnt og trutt i én retning. Både omsetning og overskudd øker.

– Så er det fantastisk at sjokoladeavgiften på drøye 21 kroner er forsvunnet. Vi betalte nesten 300 000 kroner i sjokoladeavgift i 2020, forteller Arnesen.

Fargerikt fellesskap i disken i Arendal.

Fargerikt fellesskap i disken i Arendal.

Storparten av Heimdal-sjokoladene er laget for voksne kunder, men det er viktig at barna også får sitt.

Storparten av Heimdal-sjokoladene er laget for voksne kunder, men det er viktig at barna også får sitt.