Tollboden Bakeri i Flekkefjord startet sommeren 2018 allerede tidlig i mai.

– Vi håpet jo at det skulle bli like fint i år, men det har jo vært kaldere. Men til tross for det økte vi mai-omsetningen i år mot mai-omsetningen i 2018, så vi er fornøyde så langt, forteller Thomas Valand

eier og baker på Tollboden Bakeri.

Bygger ny uteservering

Foran årets sommersesong har Valand satt  i gang den største investeringen siden han åpnet stedet for fire år siden.

– Vi bygger nå ny uteservering og da får vi totalt 70 sitteplasser ute. Vi bygger platting rundt hele bygget og et halvtak på bryggesiden. Dette betyr at vi vil ha plass til mange flere kunder enn tidligere og folk kan sitte under tak ute, selv om det regner, sier Valand.

Mye pizza

Med bedre plass til flere gjester, har Valand også fått inn fire ekstra personer i staben. Han regner med det vil bli mye å gjøre denne sommeren.

– Vi tror dette skal bli veldig bra når alt er ferdig og vi vil nå ha 50 sitteplasser inne og 70 ute. Det er jo sommeren vi lever av her i Flekkefjord. På fire sommermåneder omsetter vi for like mye som gjennom resten av året. Så da gjelder det at alt klaffer, også været. Når det er sagt, så er nok ikke været like viktig for turistene som det er for oss andre. Er man på ferie, så drar man ut og spiser uansett.

 – Hva spiser folk om sommeren da?

– Vi selger utrolig mye pizza. Folk blir glade når de ser den vedfyrte pizzaovnen og kjenner lukten. Nå har vi også brygget vårt eget øl, og vi tror vi kommer til selge veldig mye øl og pizza i sommer, sier Valand.

Den nye uteserveringen på Tollboden i Flekkefjord gjør at gjestene kan sitte utendørs til tross for mangel på sol.

Den nye uteserveringen på Tollboden i Flekkefjord gjør at gjestene kan sitte utendørs til tross for mangel på sol.

Tollboden

Sommer gir løft

Edgars Bakeri, som nylig åpnet sitt tiende utsalg, har store forventninger til sommersesongen.

– Vi har veldig store forventninger til sommeren. Den er med på å gi ett ekstra løft, sier Rune Vindsetmo, eier i Edgars Bakeri.

– Er det variasjon i omsetning i de forskjellige utsalgene på sommeren?

– Ja det kan variere. Men utsalgene i Mandal, Lyngdal og Farsund er mer sesong. Været avgjør også noe om salget blir i gågate eller senter, sier Vindsetmo.

Bra start i kjøpesenter

Sommeren 2018 ble et godt år for Geheb Conditori, til tross for et veldig varmt vær.

– Mai i fjor var rolig, men resten av sommeren virket det som om folk ble litt lei varmen. Det gikk i hvert fall godt for oss i fjor sommer. For denne sommeren har vi også store forventninger, men det er selvfølgelig avhengig av været. Frem til nå har det vært litt kaldt, men det har gått veldig bra på våre utsalg som ligger på kjøpesenter, forteller Kjetil Hodne, eier og daglig leder i Geheb Conditori.

Geheb Conditori har tolv utsalg som ligger spredd fra Kragerø i nord til Flekkefjord i sør. Fire av disse ligger i kjøpesenter.

Hvetebakst selger om sommeren

– På sommeren selger vi mye solskinnsboller og boller generelt. Og det går masse brød. Vi produserer syv dager i uka og det går egentlig mye av alt, sier Hodne.

– Hos oss er hvetebaksten er stor, og mange av hytteturistene har gledet seg siden i fjor. Men stort sett selger alt godt. Vi nær sagt dobler og tredobler bemanningen enkelte steder om sommeren. I tillegg til å utvide åpningstider, så har vi også søndagsåpent mange steder, forteller Vindsetmo i Edgars.

– Har dere mest besøk når det er bra eller dårlig vær? 

– Jo takk, begge deler. Vi har så stor spredning i utsalg og butikker at vi når kundene i det været som måtte være. Vi vet hvor kundene handler når det er strandvær, og hvordan de ulike temperatur- og vindstyrkene slår inn. Og hvor mye regn som tåles. Helt utrolig hvor forhåndsprogrammert mennesker kan bli. Kundene er en herlig blanding av turister og lokale, sier Vindsetmo.

– Salget er helt klart best når det er varmt og overskyet vær. Når det regner er det senterutsalgene som går godt og når solen skinner er det litt overalt, sier Hodne.

Inspirerer hverandre

På Edgars Bakeri holdes det også brødshow på sommeren og de samarbeider med flere festivaler og mange aktører.

– Ellers er det jo slik at Sørlandet er spesielt. Vi er veldig mange små bakerier og det gir en god variasjon til kundene. Det at vi kan motivere og inspirere hverandre, gjør at vi blir flinkere alle sammen, sier Rune Vindsetmo.