Innbyggertallet firedobles og det samme må antall ansatte. På Nevlunghavn Bakeri & Conditori gjøres det skikkelig grep før sommerturistene inntar plassene.

– Nå jobber vi døgnskift, forklarer daglig Leder Atle Thorstein (40).

Tidligere på året består besetningen av to konditorer, to bakere og fire medarbeidere i butikken.

Når det nærmere seg juni, er det i alt 15 som rullerer på vakt.

– Når vi tidligere startet 02.00 på morra´n, er vi allerede i gang klokka 00:00, forteller Atle og legger til at dette er et helt nødvendig for å imøtekomme trøkket, hvis ikke hadde diskene vært tomme allerede ved lunsjtider.

Praktisk og delikat

Diskene ja, hele interiøret ved bakeriet har fått en lettere og lysere tone. Overhalingen skjedde ved påsketider i år. Med renere flater og praktiske løsninger er det blitt plass til flere gjester og omsetningen har økt med 30%. 125 gjester kan nå nyte kaffe og kaker inne. Om sommeren benker man seg gjerne til ute eller tar med seg duftende frokost, lunsj eller sågar middag, og tusler ned på stranda.

**Lillebrorsuksess:** I 215 tok Atle Thorstein (40) over etter storebror Erik (44) som igjen hadde tatt over bakeriet etter faren Arild og moren Wenche. Lillebror har tatt nye grep og lar sommersesongen løfte familiebedriften til nye høyder.

**Lillebrorsuksess:** I 215 tok Atle Thorstein (40) over etter storebror Erik (44) som igjen hadde tatt over bakeriet etter faren Arild og moren Wenche. Lillebror har tatt nye grep og lar sommersesongen løfte familiebedriften til nye høyder.

Foto: Marte Østmoe

Et steinkast fra stranda

Omrebriksen er i så måte en klar vinner. Stranda Omre ligger et steinkast fra baker´n og badegjestene dropper mariekjeks og matpakke framfor ferske bakevarer.

– Gjestene tenker sunnhet, konkluderer Atle, og selv om det fremdeles går flere hundre skolebrød om dagen, er Omrebriksen på vei opp i teten. – 12 plater går det om dagen, opplyser Atle og regner raskt: Det blir 200 briks om dagen.

Like ved disken henger det også en praktisk liste over alle produkter. Mens gjestene står i kø og lurer på hva de skal ha, kan de bruke tiden fornuftig og bla seg gjennom tilbudene.

Likevel er det flere som spør betjeningen om det finnes gluten – og sukkerfritt på menyen. Til det kan Atle svare et klart ja!

Sugar in the morning

Sporty Triks:

Hver dag triller det mellom 20 og 50 syklister innom Nevlunghavn Bakeri & Conditori. De fleste stopper for påfyll av energi.

Sultne kropper betyr godt salg.

Martin Mjaaland (25) er fra Oslo, men har hytte i Bamle i Telemark. I dag har han syklet 41 kilometer og har 41 kilometer hjem. For å rette på kaloritapet har han inntatt to skolebrød. Men ble ikke regningen litt lav? Ganske riktig. Hos Baker´n i Havna får nemlig alle syklister gratis kaffe.

– Snedig, smiler Martin som er i Nevlunghavn for første gang.

Om sommeren er det likevel lov å skeie ut. Allerede fra 06.00, når Atle låser opp dørene for publikum, står det gjester på døra som ønsker seg napoleonskake. I følge daglig leder er det ingen av kakene hans som kan måle seg med denne. – Napoleon går hele døgnet, fra morra til kveld, men hvis barna skal bestemme, peker de gjerne på marsipanfrosken eller på sjokoladekaka med seigmann. Etter at Atle tok over i 2015, har denne kaka blitt mer luftig og mindre voksen i smaken.

Fristende er også pikekyss og donuts med blankt sjokoladeovertrekk. Disse er typiske sommervarer tilpasset turistenes ønsker.

Alle skal få sitt. Slagordet ”Kom som en gjest, gå som en venn” gjelder ikke bare alle aldre, men også uansett bosted og nasjonalitet.

På deigens premisser

Enkelte ting kan likevel ikke endres på. Selv om det et sommer og lange køer, kan brøddeigen ikke forte seg. Den må få den tiden den trenger, hvis ikke går mye smak tapt. Nei, Atle går ikke på akkord med gjærdeigens natur.

– Brødene må heve i en time, konstaterer han, og siden han selger flere bakervarer nå enn på vinterstid, ja da får han vel bare jobbe flere timer da.

– Vi kan ikke gå tomme for Mølenbrød og Kystbrød og vi må hele tiden ha havrebriks, multibriks, Omrebriks, boller og skolebrød.

Også påsmurte bagetter med reker fisket utenfor Nevlunghavn, er en sann hit. Nevlunghavn Bakeri & Conditori er og blir et treffsted. Slik har det vært siden Arild startet opp i 1989. Slik var det da storebror Erik (44) drev butikken og heller ikke Atle hviler på familiebedriftens laurbær.

Slipper inn sommeren

Atle Thorstein er glad for godt omdømme og 4000 følgere på Facebook, men har fremdeles beina på jorda og forkledet hardt knyttet rundt midjen.

– Det er bare 300 fastboende i Nevlunghavn. Jeg trenger 140 gjester daglig som legger igjen minst 140 kroner hver. Selvsagt er ikke alle dager slik, men sommersesongen kan rette opp mye.

Vinduene i vinterhagen slås opp. Nå kan sola skinne på både ansatte og gester. Atle henter fram et kakestykke like gul som sommeren selv. Det er kaka for vellykkethet: Suksessterte.

Fra 06.00 er det kø i Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Også på søndager. Om sommeren firedobles innbyggertallet i distriktet og Thorstein svarer med døgnskift og dobbelt så mange ansatte som før.

Fra 06.00 er det kø i Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Også på søndager. Om sommeren firedobles innbyggertallet i distriktet og Thorstein svarer med døgnskift og dobbelt så mange ansatte som før.

Foto: Marte Østmoe