Den Mexicanske spesialiteten tortillas bakes og stekes i det nye bakeriet Como Mexico i Sola utenfor Stavanger.

Som i Mexico!

Tacosultne nordmenn får endelig muligheten til å spise ferske tortillas. Den Mexicanske spesialiteten bakes og stekes i det nye bakeriet Como Mexico.

Publisert Sist oppdatert

Taco-fredag er jo innarbeidet i norske hjem og vi tror når folk får smake forskjellen på butikk-tortillas og ferske tortillas, så går de aldri tilbake.

Como Mexico er spansk og betyr både ”som Mexico” og ”jeg spiser Mexico”. Et passende navn på bakeriet, mener de nyslåtte tortillabakerne Eirik Myklebust og kona Leticia Rodriguez Castillon

– Jeg og min Mexicanske kone flyttet til Norge fra Mexico i 2012 og noe av det første hun la merke til i Norge, var mangelen på ekte, ferske tortillas. Hun var ikke fornøyd! I Norge er det jo ”taco-fredag” og veldig mange har et forhold til mexicansk mat, men mye av det man finner på dagligvarebutikkene er ikke akkurat autentisk, sier Eirik Myklebust til Bakeri.net.

Udekket behov

Så da startet Leticia å bake tortillas hjemme på kjøkkenet. Hun produserte store batcher og forsynte familie, venner og naboer med tortillas. Så kom det noen på døra de ikke kjente og spurte om de kunne bake tortillas for dem. Så dukket det opp folk fra Bergen, de hadde hørt at det gikk an å få tak i ekte tortillas her. Så ringte Los Tacos, en restaurant som skulle servere under Gladmatfestivalen i Stavanger, og lurte på om det gikk an å bestille fersk tortilla.

Den Mexicanske spesialiteten tortillas bakes og stekes i det nye bakeriet Como Mexico i Sola utenfor Stavanger. Leticia Rodriguez Castillon er tortillagründer sammen med ektemannen Eirik Myklebust.
Den Mexicanske spesialiteten tortillas bakes og stekes i det nye bakeriet Como Mexico i Sola utenfor Stavanger. Leticia Rodriguez Castillon er tortillagründer sammen med ektemannen Eirik Myklebust.

Etter hvert dukket det opp så mange forespørsler at paret tenkte at det kanskje var et udekket behov der ute. Kanskje de skulle starte et tortilla-bakeri?

De bestemte seg for å prøve. Det ble bestilt nødvendig utstyr fra Mexico og eventyret var i gang i mars 2018 i produksjonslokaler i Sola, utenfor Stavanger.

– Å bake tortilla er ikke langt unna prosessen og tiden det tar å bake brød. Vi lager både mais-tortilla og hvete-tortilla. Prosessen går ut på å blande ingredienser og lage deigballer. Så fores deigballene i en maskin som presser ut lefsene, steker de og kjøler ned før pakking. Med hvete-tortilla må vi varmpresse deigen, den har en annen spenst enn mais-tortillaen, sier Myklebust.

Leverer til spesialbutikker

Så langt har Como Mexico fått leveringsavtale med Matcompaniet, som leverer matprodukter til spesialforretninger over hele landet. Så det er mulig å få ferske tortillas i Oslo, Bergen og Tromsø, foruten Stavanger-området.

– Vi leverer også til Idsø, som har butikkutsalg i Stavanger, samt noen restauranter. Vi har også hatt levering til festivaler og noen dagligvarebutikker i Stavanger og omegn. Målet på sikt er å kunne levere til de store dagligvarekjedene, forteller Myklebust.

– Vi merker en veldig stor interesse for produktene våre og vi er veldig imponert over hvor mange mennesker som er positive. Volumet er jo ikke så voldsomt stor enda, men vi bygger stein på stein. Vi vet jo ennå ikke hvordan dette vil gå, men vi tenker at det er bedre å prøve og feile, enn å angre på at vi ikke prøvde.

Den Mexicanske spesialiteten tortillas bakes og stekes i det nye bakeriet Como Mexico. Det produseres både mais-tortilla og hvete-tortilla.
Den Mexicanske spesialiteten tortillas bakes og stekes i det nye bakeriet Como Mexico. Det produseres både mais-tortilla og hvete-tortilla.

Tortillas

MexicoGuatemala og øvrige Mellom-Amerika, samt i deler av sørvestre USA er tortilla betegnelsen på en type flatt, mykt bakverk som er laget av hvete eller mais.

For å kunne lage tortilla, må maisen gjennomgå en spesiell behandling for at den skal henge sammen. Tørre maiskorn kokes i kalkvann, og deretter tørkes til såkalt masa. Dermed blir kornet lettere å finmale, og man kan lage en deig som henger sammen. Prosessen har også mange positive ernæringsmessige sider, blant annet frigjøres viktige vitaminer og aminosyrer, og kalsiuminnholdet i maten øker sju-åtte ganger.

Masa blandet så med vann og gjerne litt salt og olje. Så knas den kraftig. Deretter formes de enkelte leivene. Erfarne kvinner på landsbygda klapper fort til en tortilla med hendene, mens man også kan bruke en máquina de tortilla. Dette er en presse som minner om et gammeldags, ikke-elektrisk vaffeljern, hvor deigen blir presset flatt. Tortillaene steikes så på takke, og spises ferske og varme.

Alt etter hva tortillas skal brukes til, gis de ulik form. Hverdagstortillaen er omtrent 10cm i diameter, nokså gulhvit i fargen og med stekeflekker. Noen maissorter har en blågrønn farge, og dette setter også farge på tortillaene.

I Nord-Mexico lages det tortillas av hvetemel. Disse tortillaene er gjerne tynnere og større, og brukes til nordlige spesialiteter som burritos (tortilla pakket rundt fyllet).

I Norge uttales det Tortilla i motsetning til den spanske uttalen, tår-tia.

Kilde: Wikipedia

Stort potensial

Potensialet for produktene burde være gode i taco-elskende Norge. Journalist Øyvind Holen skriver i et blogginnlegg om tacoen at:

”44 prosent av alle nordmenn spiser taco, enchiladas eller annen type meksikansk mat én gang i måneden eller oftere, ifølge Synovate-undersøkelsen «Norske spisefakta».

Hver eneste nordmann brukte i 2010 rundt 180 kroner i året på tacoskjell, tortillalefser, krydderblandinger og sauser, ifølge tall fra The Nielsen Company. Det var like mye som innbyggerne i Sveits, Irland, Nederland, Storbritannia, Frankrike, Spania, Østerrike, Belgia og Tyskland – til sammen. Kjøttdeig, kylling, grønnsaker, ost og rømme kommer selvsagt i tillegg.”

– Taco-fredag er jo innarbeidet i norske hjem og vi tror når folk får smake forskjellen på butikk-tortillas og ferske tortillas, så går de aldri tilbake. Vi vil bidra til å heve kvaliteten på disse matvarene, som så mange synes er godt. Vi tror mange vil ha dette produktet, nå skal vi jobbe med å få det ut til forbrukeren, sier Myklebust.

Oppskrift fra bestemor

Produksjonen av tortillaene foregår på importerte maskiner fra Mexico.

– Vi måtte skaffe spesialmaskiner for å produsere tortilla slik vi ønsket. Disse var bare å få tak i fra Mexico, så vi har hatt en ganske stor startkostnad. Maskinene fungerer veldig bra, men det er fremdeles en grei andel håndarbeid involvert. Det er bare meg og min kone som er ansatt i bedriften så langt, men vi må hyre på ekstra hjelp når vi har store produksjoner.

– Hvor har dere hentet oppskriftene?

– Oppskriftene kommer fra Leticia sin bestemor. De fikk vi med oss da vi flyttet til Norge og de har fungert strålende, avslutter Eirik Myklebust.

Powered by Labrador CMS