Solgte bakeriet, men savner ambisjoner i bransjen

Bakeriet i Brumunddal AS er solgt. Gründer og selger Roger Amundsen savner ambisjoner i bransjen og mener at bransjen preges av dårlig ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Jeg tror mange av utfordringene i bransjen handler om manglende kompetanse og dårlig lederskap

Få, om ingen i bransjen, har startet og bygget opp tre bakerier og deretter solgt dem med fortjeneste. Det startet med Heba som ble solgt til det som i dag er Bakehuset. Deretter startet Amundsen bakerikjeden Fattigmann som senere ble solgt til Umoe Catering. Og nå har han gjort det igjen med Bakeriet i Brumunddal som ble startet i 2013.

– Ingen av bakeriene hadde kunder da de ble startet. Og alle har hatt god vekst og ble solgt med en betydelig årlig omsetning og en god posisjon i markedet. Jeg vet det blir selvskryt, men jeg synes det er godt gjort, sier 75-årlingen og ler.

– Og om noen tror det er enkelt å selge bedrifter, så er svaret, nei. Du må ha noe å selge som noen ser muligheter i og som noen er villige til å betale for. Jo større aktører som er på kjøpersiden, jo mer saumfarer de deg. Jeg er stolt av hva jeg har levert fra meg i Brumunddal, det må jeg nesten få lov til å si. Her har vi handplukket ansatte til bakeriet og har så langt i år ikke hatt en eneste sykedag. Snittalderen på våre bakere og konditorer er 22 år, og de er alle faglærte. En slik arbeidsstokk har vært en stor berikelse for meg, sier Amundsen.

Kjelstad Bakeri ny eier

Kjelstad Bakeri på Toten er den formelle kjøperen av Bakeriet i Brumunddal, men forhandlingene har vært mellom Roger Amundsen og Nærbakst, som er hovedeier i Kjeldstad Bakeri. Det er Kjelstad Bakeri, som er eid av Nærbakst/Norgesbakeriene Holdning som skal stå for driften av Bakeriet i Brumunddal.

Nærbakst og medeier Norgesbakeriene Holding forsterker dermed sin posisjon og distribusjon med nok et oppkjøp av en lokal bakeribedrift. Nærbakst eies 51 % av Raaum og Fjære AS og 49% av Norgesbakeriene Holding AS.

Bakeriet i Brumunddal ble etablert i 2013, først som et bakeri og utsalg/kafe i Brumunddal sentrum. Deretter ble det etablert utsalg i det nye kjøpesenteret CC Stadion, og i 2018 ble det etablert et utsalg i Hamar sentrum under navnet Hamar Conditori.

Satte tre krav til kjøperen

– Jeg solgte til det jeg oppfatter som en seriøs aktør som kan gjøre opp for seg uten å pantsette hus og hjem. I prosessen med å selge bakeriet hadde jeg 6-7 interessenter med ulike finurlige løsninger for oppgjør og betaling; alt fra å være med i 2-3 år til oppgjør i fremtidig overskudd. Jeg er fornøyd med kjøpesummen, men om det er lite eller mye, det vet jeg ikke.

I forkant av forhandlingene hadde Amundsen tre krav til kjøperen:

  • Ingen ansatte skulle sies opp
  • Bakeriene skulle fortsette der de var
  • At Amundsen selv kunne slutte på dagen da avtalen ble signert

2 år ble til 7 år

Amundsen startet Bakeriet i Brumunddal i en alder av 68 år. Bakgrunnen var at et håndverksbakeri stod høyt på ønskelisten hos mange i en innbyggerundersøkelse i Ringsaker kommune. Det gjorde at kommunen begynte å legge til rette for en etablering av et håndverksbakeri i kommunesenteret Brumunddal. Ringsaker kommune hadde egen stand på BAKO-messen i 2012 der de søkte etter driver og eier til bakeriet som skulle komme. De gikk dermed ut nasjonalt for å finne en aktør som ville satse på det spenstige prosjektet. På messen var også Roger Amundsen fra Hamar. Han hadde lovd seg selv, og kona kanskje først og fremst, å ikke starte bakeri igjen. Men så ble det likevel slik.

– Det var mange som lo og ristet på hodet da jeg startet Bakeriet i Brumunddal, sier Amundsen som tror de fleste har sluttet å le. Etter sju år har bakeriet fått en solid posisjon i markedet. Men enkelt har det ikke vært.

– Har du angret på oppstarten i Brumunddal?
– Ja, det har nok vært perioder jeg har angret. Min plan var å være der i to år. Etter at min partner på eiersiden trakk seg ut, ble jeg sittende alene. Det var ikke det som var meningen fra min side. Men vi har fått det til. Vi har fått et godt omdømme og en god lokal profil. Det til tross for at vi aldri har hatt tilbud og aldri annonsert med priser på våre produkter. Vi har vært dyrere og har hatt litt høyere priser enn våre konkurrenter, sier Amundsen, som er klokkeklar på at bransjen må ta seg bedre betalt.

Saken fortsetter under bildet.

Bakeriet i Brumunddal har fått nye eiere.
Bakeriet i Brumunddal har fått nye eiere.

Mangler ambisjoner og har dårlig ledelse

– Jeg har spurt flere om å kjøpe bakeriet. Mange har ikke engang svart på min henvendelse. Bransjen må bli litt annerledes og få litt ambisjoner. Og så må det skapes et større skille mellom industribakerier og håndverksbakerier.

– Ja, hvor er ambisjonene? Det er helt utrolig hvor passive mange i bransjen er. Bransjen har mange utfordringer, blant annet med inntjening. Jeg har sittet i 25-30 styrer i andre bransjer og jeg er helt sikker på at baker- og konditorbransjen er like god som alle andre bransjer hvis de får bedre ledere. Det er kompetansen på ledernivå som er problemet. Det er ikke bransjen det er noe feil med.

– Vi er ikke attraktive nok som bransje. Vi har en stor utfordring i å heve bransjen slik at vi kan betale konkurransedyktig lønn til kompetente folk. Man løser ingen ting uten de rette menneskene. Jeg tror mange av utfordringene i bransjen handler om manglende kompetanse og dårlig lederskap. Ikke skyld på bransjen. Den er grei den. Alle bransjer har sine utfordringer. Det har vi også. Vi må finne frem til en kultur i bakerbransjen om at vi skal vinne, og så må vi slutte å sutre. I tillegg kan ikke leverandørene ta hele styringen.

Mer makt til leverandørene

Roger Amundsen begynte å vaske gulv i et bakeri sammen med moren da han var 15 år. Og i de påfølgende 60 årene har han vært i baker- og konditorbransjen.

– Hva er de største endringene du ser i løpet av disse årene?
– Den største endringen er at leverandørene har tatt over mer og mer av bransjen. Det er ikke en kritikk mot leverandørene, men mer en kritikk til bakerne for at de har gitt leverandørene lov til å ta en slik posisjon. Det gjelder også bakeoff, som jeg mener er en stor bløff. Her er det ikke bakeriene som tar ut verdien, men leverandørene.

– I stedet for å ha en fortjeneste på 80% på egenproduserte produkter, tar bakeriene i bruk importert bakeoff og reduserer fortjenesten til 60%. Bakeriene har investert i ovner, utstyr og fagfolk, og så kjøper de ferdige bakervarer. Forstå det den som kan!

Gode og ferske varer vinner

– Jeg har opp gjennom årene vært vitne til alle typer kampanjer, fra kli til Fedon Lindberg. Det finnes ikke grenser for hva som har blitt forsøkt. Det er imidlertid en ting som overleverer alt, og det er gode og ferske varer.

– Jeg gremmes når jeg ser at bakeriutsalg selger gårsdagens brød til halv pris. Vårt største konkurransefortrinn er ferskheten. Vi kan ikke lage et produkt godt nok. Vi må slutte å ha fokus på at det skal være billig. Er produktet godt nok, så aksepterer kunden den prisen produktet skal ha. Det handler om å være på offensiven.

Saken fortsetter under bildet.

Bakeriet i Brumunddal har tatt seg bedre betalt enn de fleste av sine konkurrenter.
Bakeriet i Brumunddal har tatt seg bedre betalt enn de fleste av sine konkurrenter.

Kommer ikke til å kjede seg

– Hva skal du bruke tiden på nå som du etter 60 år er ute av baker- og konditorbransjen?
– Jeg har 6000 mål med skog og tar i disse dager ut 2500 kubikk med tømmer. Jeg har mange prosjekter og kommer nok ikke til å kjede meg. Nå får jeg mer tid til å drive med jakt og fiske.

Kjøpesummen er selvsagt ikke offentlig.
– Hva skal du bruke pengene til?
– De skal ikke brukes for å brukes. Jeg har alt jeg trenger, men det blir en ny firehjuling, avslutter Roger Amundsen.

Powered by Labrador CMS