En annen, og kanskje den største nyheten på Iduns fagdag og minimesse 2017, var softdeig. Dette er et alternativ til hvetedeig, som holder på ferskheten bedre. Mange synes den også har en bedre smak. Holdbarheten er meget bra, og med denne deigen får kundene i et bakeriutsalg samme ferskhetsfølelsen på produktene, selv om de kommer sent inn for å handle. Den er fleksibel i bruksområdet og kan brukes i det meste fra brioche til pølse- og hamburgerbrød.

– Ellers vil vi gi oppmerksomhet til fylninger av høy kvalitet i år. Fylningene er ikke nyheter i seg selv, men vi viser frem nye måter å bruke de på. Slik kan vi hjelpe våre kunder å være innovative og skille seg ut fra mengden ved å variere mer på produktene, sier Brit Bjørkli, marketing manager i
 Idun.

Aage Berge i Lantmännen viser interesserte hvordan man baker ut håndverkskonseptet Pain Paillasse.

Aage Berge i Lantmännen viser interesserte hvordan man baker ut håndverkskonseptet Pain Paillasse.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Øl i brød

En annen nyhet Idun viste frem på messen var øl i konsentrert form til bruk i øl-brød.

Cirka 5 prosent maltøl brukes i resepten, sammen med surdeig, prosedura og manitobamel. Resultatet er et smakfullt brød med autentisk aroma av øl. Det er ventet at produktet vil bli populært, øl er jo på alles lepper i Norge om dagen.

Odense marsipan viste også frem hvordan man kan tenke nytt med eksisterende råvarer. Det ble vist frem nye måter å tenke kransekake på, med lekre, små godbiter, dandert slik en klassisk kransekake ville blitt presentert. Perfekt for restauranter og hoteller som vil gi litt ekstra til sine kunder.

Småbitene kan også serveres i små pakker med ønsket antall, som kanskje passer bedre for konditorutsalg.

Cirka 85 tok turen til Idun på fredag for å treffe bransjefolk og få inspirasjon.

Cirka 85 tok turen til Idun på fredag for å treffe bransjefolk og få inspirasjon.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Havresur og glutenfritt

Havresur er også en nyhet fra Idun. Dette er en aktiv surdeig med en mild surhetsgrad, som allikevel gir betydelig smak og aroma på sluttproduktet.

Glutenfritt var heller ikke glemt, og Idun har tre glutenfrie brød og en kakebunn. Disse passer for bakerier som ikke ønsker eller har kapasitet til å selv bake glutenfritt, men som ønsker et alternativ til sine kunder.

Brit Bjørkli i Idun med noen av produktnyhetene på årets minimesse, glutenfrie brød – tin og server.

Brit Bjørkli i Idun med noen av produktnyhetene på årets minimesse, glutenfrie brød – tin og server.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Får møte kundene

Cirka 85 personer tok turen til Hvam og Idun denne fredagen til minimessen. Samarrangør Tine stod for foredrag om innovasjon og hvordan man produserer ost, og den andre samarrangøren, Lantmännen, viste frem sitt nye konsept Pain Paillasse, et konsept hvor bakerier må bli sertifiserte for å kunne produsere produktet. Allerede en suksess for Lantmännen.

– Det er veldig kjekt å treffe kunder her hos oss. Vi reiser jo mye rundt til bakerier og konditorier, men det er ekstra hyggelig å kunne invitere hit, da får vi vist frem et større utvalgt av hva vi har å tilby, sier Brit Bjørkli.

– På denne messen har vi også snakket med mange av våre kunder og gitt opplæring i bruk av vår web-shop, for de som har hatt behov for det. Vi vil at så mange som mulig skal bruke web-shopen slik at vi kan sikre større nøyaktighet i leveringene våre. For vi ser at de som bruker den i dag, får de varene de bestiller med større presisjon, og vio slipper returer i større grad, forteller Bjørkli.

 

Jon Nordbø, Salgssjef TINE Ingrediens delte ut smaksprøver på fersk og moden ost til deltagerne.

Jon Nordbø, Salgssjef TINE Ingrediens delte ut smaksprøver på fersk og moden ost til deltagerne.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media