Står godt på begge bein

Det er snart tid for vintermørke dager og netter lenger nord i landet, men ingen dystre stunder av den grunn - da er det Mørketidsbollen som skal fyre opp energien og humøret i mellom renoveringsøktene.

Publisert Sist oppdatert

Nord-Norge har en naturlig lang tradisjon for å feire at sola snur og kommer tilbake 21. januar hvert år. I hele to måneder er den helt borte fra himmelen, så når den endelig titter fram feires det blant annet med Solboller – en tradisjon som Bakehuset Nord-Norge innførte for vel 25 år siden.
– Her i Nord har vi holdt på med markering av soldag bestandig. Jeg har alltid gjort det i hvert fall, og jeg er 53 år nå, ler Inge Forsaa, administrerende direktør i Bakehuset Nord-Norge.
– Vi startet opp med denne tradisjonen med Solboller, som er en berlinerbolle, og den har bare tatt mer og mere av.

Mørketidsbollen er en nyere innført sesongvare, som er inspirert av den populære Solbollen. Men til gjengjeld er berlinerbollen trukket i mørk sjokolade og fylt med gul vaniljekrem inni – en symbolikk på mørket som skjuler lyset. Den er i produksjon fra september fram til jul, når juleproduktene overtar.
– Nå starter mørketiden snart, vi har bare to uker igjen med sol nå, sier Inge.
– Når sola snur feires det med solfest i barnehager, på skoler og på arbeidsplasser. Vi produserer 40-50.000 solboller bare til soldagen her i Tromsø. I tillegg produserer andre bakerier også og det går fort 50-60.000 solboller den dagen, forteller Forsaa, og legger til at i forhold til folketallet i Tromsø så blir det fort en solbolle til hver.

 

Et godt år

Oktober er over halvveis allerede, da er dere vel i gang med juleproduksjonen nå?
– Vi er i full gang. Men vi har også en stor farsdagskake produksjon nå, hvor vi kjører ut en 14-15.000 farsdagskaker som produseres her.

 

Hvordan har 2015 vært så langt for Bakehuset Nord-Norge?
– 2015 ser så langt greit ut. Det er meningen at vi skal nå et budsjett i omsetning på 200 millioner kroner, og det ligger vi godt i rute til. Det blir et greit år, sier en avslappet Inge.

Forøvrig har Bakehuset Nord-Norge drevet mye med renovering, og det kommer det til å være også en stund til fremover. Nye lokaler venter også i Alta og på Svalbard.
– Vi gjør mye i forhold til renovering, i år er avdelingen på Finnsnes totalrenovert og den er nå ferdig. Det ble gjort mye bygningsmessig, nytt ventilasjonsanlegg og nye vinduer – vi har investert en god del på Finsnes. Vi flytter til nytt anlegg i Alta i løpet av et par måneder, det er helt nytt. Det blir også et nytt anlegg på Svalbard, sier Inge, og bekrefter at det foregår mye på investeringssiden. Hammerfest og Svolvær vil også gjennomgå samme rehabilitering etterhvert.

– Vi har vært igjennom en del med brann og litt sånt tidligere, men vi har landet godt på beina igjen, avslutter Inge Forsaa.

Powered by Labrador CMS