Ministeren vil øke matkornandelen

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) mener at en større andel av kornet som dyrkes i Norge bør brukes til menneskemat.

Publisert Sist oppdatert

Kun ti prosent av kornet som dyrkes i Norge i dag brukes til menneskemat. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) er opptatt av å øke denne andelen. Hun ønsker imidlertid ikke å tallfeste noe mål for økningen, slik som Miljøpartiet De Grønne har gjort. MDG har oppfordret landbruket til å tredoble arealene brukt til matkorn, fra 8 til 24 prosent.

– Å tallfeste matkornandelen, er ikke et mål i seg selv. Men det er en målsetting å øke bruken av norsk korn til mat. Vi kan bruke mer av både havre og bygg, sier Bollestad til Bondebladet.

Hun mener økt matkornandel ikke bare er viktig i et selvforsyningsperspektiv, men også for kosthold og klima – internasjonalt så vel som nasjonalt.

Kun 3 000 tonn bygg til mat

– Norge sitter på stor kunnskap både på ernærings- og produktsiden. Vi skal kunne bidra også i andre land, ved å skape en økt produksjon av mat med minst mulig klimaavtrykk, sier statsråden.

Bollestad får full støtte av Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn (OFG). Nordbø viser til et stort forbedringspotensiale hva angår bruk av det matkornet som faktisk produseres her til lands.

– Vi dyrker 500 000 tonn bygg, men bare 3 000 tonn går til mat, påpeker Nordbø.

Powered by Labrador CMS