Grovbrød holder saltkravene

Bransjen har klart å kutte saltet. Alle grovbrødene som er testet, har lite nok salt til å kunne få nøkkelhullsmerket. Lomper er aller best på salt.

Publisert Sist oppdatert

Grovbrød kommer i gjennomsnitt ut i samsvar med saltmålet. Det viser at norsk bakerbransje har tatt ansvar og fulgt opp forpliktelsene i Saltpartnerskapet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Salt går sakte

Forbrukerrådet har laget en rapport om hvordan saltinnholdet i maten har utviklet seg fra 2011 til 2017. – Det går sakte, og at det er svært varierende hvordan ulike produsenter arbeider med saltreduksjon, sier fagdirektør Gunstein Instefjord.

Ifølge Torunn Nordbø har det vært viktig for bakerbransjen å redusere saltinnholdet i brødet. Siden folk spiser mye brød, er dette en matvaregruppe der reduksjonen har stor betydning.

– Det er lite salt i brød, men mengden brød vi spiser, gjør at brødet betyr mye for det totale saltinntaket. Bransjen tar derfor sitt ansvar overfor forbruker, noe Forbrukerrådets rapport dokumenterer, sier hun i en pressemelding.

Viktig grovbrød

– I og med at grovt brød og grove kornprodukter er sterkt anbefalte for å ha et sunt kosthold, må også saltinnholdet ned. Kutter en ned på det grove brødet i kostholdet, kutter en også ned på viktige næringsstoffer og sykdomsforebyggende fiber. Nå har bakerbransjen hjulpet forbrukerne til å spise enda sunnere, erklærer Nordbø.

Fire andre kornprodukter er undersøkt i Forbrukerrådets rapport. For dem er det jevnt over litt igjen før målene er nådd.

Lompe på topp

• Det gjennomsnittlige saltinnholdet i knekkebrød er redusert fra 1,2 til 1,1 gram per 100 gram ferdig produkt. Det er under nøkkelhullskravet, men målet til Saltpartnerskapet er 1,0 gram.

• Saltinnholdet i lomper har gått ned fra 0,9 til 0,7 gram. Det er den største prosentvise nedgangen blant de 15 produktene som Forbrukerrådet har testet. Lompene kan ikke få nøkkelhullsmerket, og det er heller ikke satt opp noe saltmål for dem.

• Halvstekte rundstykker er ikke testet i 2017, men i 2016 holdt de seg på saltmålet på 1,1 gram. Det er som i 2012, og nøkkelhullskravet er 1,0 gram.

• Tortillas er heller ikke sjekket siden 2016. Da hadde saltinnholdet gått ned fra 1,4 til 1,2 gram på tre år. Saltmålet er 1,1 gram og nøkkelhullskravet 1,0 gram.

30 prosent saltkutt

Myndighetene og matbransjen inngikk avtalen om saltreduksjon i maten 5. oktober 2015. Saltpartnerskapet er et av flere tiltak for å redusere nordmenns saltinntak med 15 prosent innen 2018 og 30 prosent innen 2025.

Powered by Labrador CMS