Mindre gluten i kosten endrer tarmbakteriene, forteller en ny rapprt fra Danmark.

Små brød fra Mesterbakeren

Fokuset på matsvinn øker og nå lanserer også Mesterbakeren brød i mindre størrelse.

Publisert Sist oppdatert

– Emballasje som gir lengre holdbarhet og ferskhet tror vi vil reduserer svinnet hos forbruk, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Daglig kastes det om lag 170 000 brød i Norge og produsentene av brød kan bidra til å redusere dette svinnet.

– Vi tror det er viktig å tilby forbrukerne noen brød som er mindre ettersom det er fokus på kasting av mat. Dette er samtidig et tilbud til de nær 1 million enehusholdningene her i landet og til de som vil kjøpe ferskt brød oftere, sier Terje Jensløkken, marketingsjef i Mesterbakeren.

Anne Marie Schrøder i Matvett tror at det er bra å redusere størrelsen på brød for å få mindre svinn.

– Det er viktig at produsentene reduserer størrelsen på brød når vi kaster så mye som vi gjør i dag. Veldig mange forbrukere kunne ha frosset ned halvparten av de vanlige brødene, men dette er det ikke mange som gjør, derfor er det et relativt stor svinn. I Matvett synes vi redusert størrelse på brød er et bra tiltak for å få bedre ressursutnyttelse i hjemmene.

Dessuten er det positivt for utvalget på brød, og folk i samme familie med forskjellige preferanser kan få brødet de vil ha og unngå å kaste restene, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Bedre emballasje

Er det andre tiltak produsentene kan gjøre for å bekjempe svinnet?

– Ja, for eksempel å lage bedre emballasje vil hjelpe. Hvis brødet holder seg ferskt lengre, så vil færre kaste brødet fordi det tørker ut. Emballasje som gir lengre holdbarhet og ferskhet tror vi vil reduserer svinnet hos forbruker. Det er et forskningsprosjekt i gang på bedre emballasje , sier Schrøder.

To brød i redusert størrelse

I første omgang gjelder dette to brød fra Mesterbakeren som selges i Rema1000.

Brødene har gått ned i vekt – fra 750 gram til 500 gram, og er dermed en tredjedel mindre enn de tradisjonelle brødene.

Powered by Labrador CMS