Daglig leder i Baker Hansen, Knut Hals, sier til Bakeri.net at han følger utviklingen og helsemyndighetenes anbefalinger for å hindre smitte av korona-viruset tett. Så langt har ikke kjeden merket noen nedgang i salget som følge av virusutbruddet.

– Det siste døgnet har vi faktisk solgt mer brød enn noen gang. Butikkene melder om at flere kunder kjøper opptil fem brød om gangen, så vi har bakt ekstra mange brød til i dag. Men det er nok litt færre besøkende som setter seg ned i kafeene, forteller han.

Onsdag kveld kom også Oslo kommune med nye retningslinjer for spisesteder og kafeer. Innehaverne må sørge for at det er minimum 1 meters avstand mellom gjestene.

– Vi hadde et møte om dette i dag tidlig. Vi kommer til å løse det ved å måle opp avstanden mellom bordene og sette opp lapper på de bordene som ikke skal brukes. Firemannsbord vil bli omgjort til tomannsbord, og så videre, opplyser Hals.

Strengere hygieneregler

Allerede i forrige uke skjerpet Baker Hansen-kjeden rutinene knyttet til hygiene, både i bakeriet og i butikkene.

– For eksempel må alle som skal inn i kantinen vaske hendene sine først, og vi slipper færre mennesker inn i produksjonslokalene. I butikkene har vi satt ut antibac og alle smaksprøver er fjernet. Ingen produkter skal stå fremme, alt skal være tildekket.

– Er dere bekymret for utviklingen?

– Vi er bekymret for at produksjonen skal bli rammet, og vi jobber nå med løsninger i tilfelle det skulle skje. Det er viktig for oss å kunne levere varer som normalt til kundene våre, og derfor er vi nå veldig opptatt av å sikre de ansatte. I et allmøte har vi informert dem om viktigheten av å unngå arrangementer og forsamlinger på fritiden, forteller Hals.

Anbefaler mer renhold

Det er så langt ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikke. Mattilsynet anbefaler alle næringsmiddelbedrifter å følge de vanlige hygienerådene som til enhver tid gjelder for produksjon og servering av mat.

– Men vi anbefaler også at renholdet av hyppig berørte kontaktpunkter styrkes. Det gjelder for eksempel klyper, spader og håndtak, skriver Mattilsynets pressevakt i en mail til Bakeri.net.

Utsolgt for nyseskjermer

Knut Haraldsen i Fremo Norge merker at hygienefokuset har økt i mange bakerier og konditorier den siste tiden. Han er nemlig helt utsolgt for såkalte nyseskjermer i plexiglass. Dersom det skal ligge matvarer på toppen av en salgsdisk, er det påbudt å skjerme dem for å unngå at kunder i kø nyser eller hoster på varene.

– Etter at koronaviruset kom hit til landet har jeg solgt hele 145 nyseskjermer. Det er ganske mange med tanke på hvor liten bransjen vår er. Nå har jeg bestilt flere nyskjermer fra Danmark, forteller han til Bakeri.net.