Konditor Ivar Bakke, til daglig arbeidsleder og utøvende konditor i bakeriet til Atico på Flisa, er kjent for stor kreativitet i utførelsen av sine figurer. Her viser Ivar hvordan du kan piffe opp utvalget i disken med søte og morsomme marsipanfigurer.

Ingen julestemning uten marsipan

– Jeg vokste opp med en far som laget julemarsipan hvert eneste år. Vi satt rundt kjøkkenbordet, skoldet mandler og malte dem på kvern med sveiv. Oppskriften var enkel: Like deler melis og mandler samt eggehvite til passe konsistens.
– I dag kjøper jeg mesteparten av marsipanen jeg bruker fra leverandører i Norge. Kvalitetsmarsipan produsert i Norge er å foretrekke, men jeg må innrømme at marsipan fra Lübeck er en marsipan jeg har hatt sansen for helt siden jeg kom inn i faget på slutten av 90-tallet. Jeg synes marsipan handler minst like mye om struktur og konsistens, som sødme og bitterhet. En fast og glatt marsipan setter seg litt i ganen, mens en marsipan med mykere og grovere tekstur, vil smelte på tungen. Aller best synes jeg det er når marsipanen får en litt tørr overflate, mens marsipanen er herlig myk på innsiden.


Ivars beste triks:

  • Lakker figurene i flere nyanser og fra forskjellige sider. På denne måten kan du fremheve ansiktsuttrykket. For eksempel røde kinn og en gylden orange-rød nese.
  • Lag øyne med kritthvit og svart marsipan. Dette er litt mer tidkrevende, men gir deg muligheten til å gi ansiktet det utrykket du ønsker. Pass på at pupillene ser i samme retning, eller litt mot hverandre.
  • Har du ikke en airbrush, kan du farge rød sjokolade og dyppe toppen av nissen slik at du får en sjokoladelue.
  • Ansiktene kan også pyntes opp med skjegg, øyenbryn, hår, fletter. Her er det bare fantasien som setter grenser. Bruk marsipan, melisglasur eller sjokolade. Marsipanfigurer skal være like, men slå deg litt løs og gi figurene sitt personlige uttrykk.

Slik gjør du det:

Form den til en pærefasong.

Form den til en pærefasong.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media
Klem den tynne enden litt sammen for å lage trynet på grisen

Klem den tynne enden litt sammen for å lage trynet på grisen

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media
Lag to små marsipandråper som du legger på til ører. Disse bør du klemme godt fast med en modelleringspinne, samtidig som du former hull til øyne og nesebor.

Lag to små marsipandråper som du legger på til ører. Disse bør du klemme godt fast med en modelleringspinne, samtidig som du former hull til øyne og nesebor.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Form munnen med halvdelen av en rund utstikker eller skjær munnen med en kniv.

Form munnen med halvdelen av en rund utstikker eller skjær munnen med en kniv.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media
Smink figuren med airbrush og rød konditorfarge. Lakker på skrå fra høyre eller venstre for å skape en skyggeeffekt på ansiktet, ikke lakker hele figuren fra alle kanter.

Smink figuren med airbrush og rød konditorfarge. Lakker på skrå fra høyre eller venstre for å skape en skyggeeffekt på ansiktet, ikke lakker hele figuren fra alle kanter.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media
Trill kuler av kritthvit marsipan til øyne. Dette må legges på før figuren tørker. Fullfør figurene med svart marsipan i øynene. Nå er figurene klare. La dem stå fremme cirka et døgn før du pakker de i cellofanposer.

Trill kuler av kritthvit marsipan til øyne. Dette må legges på før figuren tørker. Fullfør figurene med svart marsipan i øynene. Nå er figurene klare. La dem stå fremme cirka et døgn før du pakker de i cellofanposer.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media