Ivar Bakke, til daglig konditor og baker hos Solung Mat på Flisa, viser hvordan du kan lage julenisser og julegriser i marsipan. Det er relativt enkelt, men krever konsentrasjon i utførelsen. Marsipanfigurene tar seg godt ut i disken, nå i julehandelen, og mange kunder ønsker å kjøpe slike. Grunnformen kan brukes på mange måter, med litt kreativitet kan du også lage marsipanfigurer til påsken og andre høytider.

– Bruk gode råvarer og ta deg tid til detaljene, er Ivar Bakkes klare anbefaling.

Gode råvarer er viktig

Bakke bruker i stor grad norskprodusert marsipan når han lager figurer, men han har en forkjærlighet til marsipan fra Lübeck.

– I dag kjøper jeg mesteparten av marsipanen jeg bruker fra leverandører i Norge. Kvalitetsmarsipan produsert i Norge er å foretrekke, men jeg må innrømme at marsipan fra Lübeck er en marsipan jeg har hatt sansen for helt siden jeg kom inn i faget på slutten av 90-tallet, sier Bakke.

 Tørr utenpå og myk inni

– Jeg synes marsipan handler minst like mye om struktur og konsistens, som sødme og bitterhet. En fast og glatt marsipan setter seg litt i ganen, mens en marsipan med mykere og grovere tekstur, vil smelte på tungen. Aller best synes jeg det er når marsipanen får en litt tørr overflate, mens marsipanen er herlig myk på innsiden.

Gode tips

  •  Lakker figurene i flere nyanser og fra forskjellige sider. På denne måten kan du fremheve ansiktsuttrykket. For eksempel røde kinn og en gylden orange-rød nese.
  •  Lag øyne med kritthvit og svart marsipan. Dette er litt mer tidkrevende, men gir deg muligheten til å gi ansiktet det uttrykket du ønsker. Pass på at pupillene ser i samme retning, eller litt mot hverandre.
  •  Har du ikke en airbrush, kan du farge rød sjokolade og dyppe toppen av nissen slik at du får en sjokoladelue.
  •  Ansiktene kan også pyntes opp med skjegg, øyenbryn, hår, fletter. Her er det bare fantasien som setter grenser. Bruk marsipan, melisglasur eller sjokolade. Marsipanfigurer skal være like, men slå deg litt løs og gi figurene sitt personlige uttrykk.