I forrige måned startet Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) en innsamlingsaksjon for barna i Ukraina via Unicef. Her er det i skrivende stund blitt samlet inn 58.300 kroner, og det er fortsatt mulig å bidra med mer.

–  Dette er en sak som treffer oss veldig. Dersom alle er med og bidrar med det de kan, kan den norske baker- og konditorbransjen til sammen hjelpe mange, sier president i BKLF, Ole John Berntsen.

Hans egen bedrift, Naustdal Dampbakeri AS, donerte hele dagsomsetningen til et av utsalgene 9. mars. Også Pals AS og Østlyngen Bakeri & Konditori har bidratt med flere tusen kroner hver.

Berntsen understreker at det ikke er alle bedrifter som har mulighet til å bidra med like mye, men at alle bidrag hjelper.

– Det å ha en skål på disken, eller et produkt der overskuddet eller en andel går til innsamlingen er også bra. Dersom alle er med og bidrar med det de kan, kan den norske baker- og konditorbransjen til sammen hjelpe mange, sier han.

Olga Zelenkova i Makroner & Co donerer halvparten av salgsinntektene sine til Ukraina.

Olga Zelenkova i Makroner & Co donerer halvparten av salgsinntektene sine til Ukraina.

Foto: Polina Bublik

Donerer halve inntekten

Makroner & Co er en nyetablert konditorbedrift på Eik i Tønsberg. Innehaveren Olga Zelenkova baker kaker og makroner på bestilling, blant annet til brylluper og bursdager. Hun leverer også makroner til With-kafeene. Halvparten av alle salgsinntektene sine donerer hun til Ukraina, som er hennes opprinnelige hjemland.

– Selv om jeg flyttet til Norge for 12 år siden har jeg fortsatt mange venner i Ukraina. Det er forferdelig å følge med på det som skjer i hjemlandet mitt, og jeg ønsker derfor å hjelpe, selv om jeg ikke har så mye inntekter ennå, sier Zelenkova, som startet opp bedriften i Tønsberg i november i fjor. Tidligere har hun holdt til på Vestby.

Zelenkova har opprettet kontakt med en pastor som jobber i en kirke hun kjenner til i Nikopol i Ukraina. Pengene sender hun rett dit, og så sørger kirken for å kjøpe inn mat og medisiner til folk som trenger det.

– Jeg vil gjerne vite hvor pengene havner og hva de blir brukt til, forklarer hun.

– Hva synes kundene dine om at du donerer halvparten av inntektene dine til Ukraina?

– Kundene mine er veldig glade for at jeg hjelper Ukraina, for det betyr jo at de hjelper til selv også, forteller Zelenkova.

Heidi Aasli er daglig leder i Aanerud Bakeri.

Heidi Aasli er daglig leder i Aanerud Bakeri.

Meningsfull ettermiddag

At kundene setter pris på å hjelpe Ukraina samtidig som de handler gode bakervarer, har også Heidi Aasli i Aanerud Bakeri merket. Da de satt igjen med for mange fastelavnsboller på ettermiddagen fastelavnssøndag, fikk hun ideen om å åpne bakeriet og selge dem til inntekt for Ukraina.

– Jeg la bare ut en beskjed på Facebook, og så strømmet kundene til. Alle var skikkelig motiverte for å hjelpe til, og det var flere som ønsket å betale 100 kroner for en bolle. På ett kvarter solgte vi alle de 150 fastelavnsbollene, og deretter begynte vi å selge andre varer, forteller Aasli.

Etter én time var disken tom, og bakeriet hadde fått inn 10.000 kroner. Hele beløpet ble donert til Røde Kors’ arbeid for barn i Ukraina.

– Det ble en veldig meningsfull ettermiddag. Jeg er rørt over hvor mange som delte Facebook-innlegget vårt og over hvor mange som møtte opp, sier Aasli, som også dro i gang en hjelpeaksjon da Gjerdrum kommune ble rammet av et stort kvikkleireras i desember 2020.

– Det er viktig å vise at man bryr seg, og jeg vil absolutt anbefale flere bedrifter å gjøre noe for Ukraina. Særlig nå som krigen har vart en stund og det er en fare for at man blir vant til den. Da er det ekstra viktig å holde trykket oppe, sier hun.