Om lag 80 deltagere fra 22 medlemsbedrifter i Din Baker AS og 20 leverandører fra hele landet deltok på butikksamlingen på Hotel Royal Christiania mandag og tirsdag i denne uken. Målet var inspirasjon og faglig påfyll.

– Vi har et ønske om å skape et arena, ikke bare for aksjonærene, men også for de ulike fagpersonene knyttet til medlemsbedriftene våre. Vi begynte med samlinger for bakere og konditorer i fjor, og følger opp med denne butikksamlingen, forteller Vidar Skoglund (bildet), administrerende direktør i Din Baker AS.

Konferanselokalene fungerer også som showrom for de om lag 20 leverandørene som er til stede for å vise produktnyheter, både kulinariske og arbeidsverktøy. Etter innledende lunsj i form av lekre og velsmakende smaksprøver fra leverandørene, står presentasjoner på programmet. Pals, Idun, Tine, Bako, Foodtech, Systemkjøp, Coca Cola, Norengros og Fjordland er blant annet til stede.

Kathrine Schmidt fra Edgars Bakeri deltar på samlingen sammen med tre kolleger.

Kathrine Schmidt fra Edgars Bakeri deltar på samlingen sammen med tre kolleger.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Vil lære mer

Det er satt av rikelig med tid for mingling og smaksprøver. Kathrine Schmidt fra Edgars Bakeri deltar på samlingen sammen med tre kolleger.

– Dette er veldig spennende! Jeg gleder meg mest til kundebehandling- og salg foredraget. Jeg håper på å lære noe nytt her i dag!

Kathrine har jobbet i bakeri store deler av voksenlivet. De siste fem årene har hun vært en del av staben ved Edgars Bakeri.

– Det er veldlg gøy å få lov til å delta her. Løfte blikket litt fra den daglige virksomheten, lære og treffe kolleger, forteller hun.

Sjefen, bakeri og konditormester Rune Vindsetmo, tester nyheten Atollspeed – en ovn fra Foodtech som er utviklet for å møte markedstrenden som etterspør små, ferske måltider tilpasset alle døgnets tider. Ovnen varmer brødet slik at sandwichen blir lun utenpå, mens pålegget inni forblir friskt. Brødet behøver ikke å være dagsfersk for å smake godt når man varmer det opp på en slik måte. Dermed kan man bidra til mindre matsvinn, et problem som Edgars Bakeri og mange i bransjen har tatt tak i.

Havremelk er en annen nyhet, den er rik på fiber og laktosefri, forteller produktsjef Lise Raanaas (bildet) i Pals AS.

Havremelk er en annen nyhet, den er rik på fiber og laktosefri, forteller produktsjef Lise Raanaas (bildet) i Pals AS.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Nye og viktige nisjer

Pals har også mye fokus på mat-i-farten trenden.

– Vi ser at ettermiddagsmarkedet er viktig. På denne tiden er folk på farten til eller fra steder, og ønsker gjerne noe lunt å spise. Vi lanserer nå ferdig oppskårne surdeigsbrød. Med en rasjonell produksjon kan man raskt lage sandwicher av en høy kvalitet, for eksempel med SousVide kylling fra Vestfold. Wraps er også veldig populært, her er snittet veldig viktig for å få frem pålegget og få wrapsen til å se innbydende ut. Havremelk er en annen nyhet, den er rik på fiber og laktosefri, forteller produktsjef Lise Raanaas i Pals AS.

Pals, som har brent kaffe i mer enn 50 år, satser stort på nye kaffetrender.

Bakeriansatt Reidun Brevik føler seg inspirert av samlingen. Hun er med i gruppen på seks medarbeidere fra Baker Narum i Hønefoss.

– Jeg har forventninger om å lære noe nytt, for eksempel hvordan man kan smøre mat på nye måter, og presentere dette på lekkert vis i bakeriutsalget vårt. Det er så mye fint å se på her!

Reidiun har jobbet i bakeri i åtte år, og vil gjerne også benytte butikksamlingen til å bli kjent med andre kolleger, og dele erfaringer.

Det startet med Lantmännen, som innså at hvis man skulle selge flere bakervarer, mer mel og andre varer, så måtte man ha fokus på det siste leddet i virksomheten; de som står bak disken og selger varene.

Bakeriansatt Reidun Brevik føler seg inspirert av samlingen. Hun er med i gruppen på seks medarbeidere fra Baker Narum i Hønefoss.

Bakeriansatt Reidun Brevik føler seg inspirert av samlingen. Hun er med i gruppen på seks medarbeidere fra Baker Narum i Hønefoss.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Kompetansebygging

Salg og kundebehandling står i fokus når seniorkonsultenten Paal Rye-Holmboe holder sitt foredrag. Rye-Holmboe har 34 års erfaring innen salg og salgsledelse, og jobber med salgsutvikling, ledelse, motivasjon og kommunikasjon. Han har spisskompetanse på bakeribransjen og har holdt en rekke foredrag knyttet til dette.

– Det startet med Lantmännen, som innså at hvis man skulle selge flere bakervarer, mer mel og andre varer, så måtte man ha fokus på det siste leddet i virksomheten; de som står bak disken og selger varene. Dette førte til intense kick-off møter på ulike steder i landet, forteller han til Bakeri.net.

 

– Slik får du mersalg

Mange bakeriansatte har god fagkompetanse og har vært lenge i bransjen. Etter noen år med hektiske hverdager er det fort gjort å miste både inspirasjon og motivasjon, og da gjør man gjerne akkurat de samme tingene dag etter dag. Dette kan påvirke salget negativt, mener Rye-Holmboe.

– Når kundene ikke blir møtt på riktig måte ender det gjerne opp med at de kjøper bare akkurat den varen de kom for å få tak i, istedenfor å bli inspirert til å smake på mer av det store utvalget som finnes i bakeriet. Målet er å få de ansatte til å gjøre det de vet de burde gjøre – klare å hente opp inspirasjon hver gang en potensiell kunde kommer inn i bakeriet. Det handler om å engasjere seg og vise genuin interesse for kunden, sier Paal Rye-Holmboe og utdyper det slik:

–  Salg handler rett og slett om å jobbe med mennesker. Jeg kaller det faktisk rådgivning. Man må kommunisere åpent og være et godt vertskap for kundene. Gi dem en god opplevelse når de er i bakeriet. Det skal faktisk ikke så veldig mye mer til enn at du foreslår noe som kan være bra for kunden din. Mange kommer inn i bakeriet uten å kjenne vareutvalget godt, eller har fokus på å kjøpe det de alltid pleier å kjøpe. Slike kunder trenger initiativ for å prøve flere av varene som finnes. Man kan øke salget bare ved å spørre om hun eller han har lyst til å smake på noe nytt, og fortelle om produktene som finnes, sier Paal Rye-Holmboe.

 

Julesesongen er her

– Det er bestandig nyttig å bli bevisstgjort på hvordan man jobber med kundene. Det er mye potensiale knyttet til dette og det er veldig viktig å få faglig påfyll, påpeker Vidar Skoglund.

Din Baker AS har lagt butikksamlingen tett opp mot julesesongen, noe utstillingsbordene bærer preg av.

– Siden julesesongen står for tur hvert øyeblikk, passer det det jo veldig godt å få litt inspirasjon og faglig påfyll.  I tillegg til foredraget får man treffe leverandørene, se produktnyheter og treffe kolleger i et sosialt sammenheng.

Konsernet har planer om å gjøre butikksamlingen til en årlig begivenhet.

– Vi er veldig spent på tilbakemeldingene knyttet til samlingen, om deltagerne har opplevd dette som nyttig og fint, sier Vidar Skoglund.