Ole John Berntsen mener at det er nødvendig å forberede seg på varige endringer etter koronaen – også når verden blir mer «normal» igjen.

Slik blir hverdagen etter koronaen

– Samfunnet er endret for alltid på en del områder, sier Ole John Berntsen. Her er BKLF-presidentens spådommer for bransjen i tiden etter koronaviruset.

Publisert

Selv om vi er åpent og driver som vanlig igjen, er det flere kunder enn før som tar med seg mat.

Det skal bli en fryd når vi får kontroll på dette her og får hverdagen litt mer tilbake igjen, sier Ole John Berntsen til Bakeri.net.

Presidenten i Baker- og Konditorbransjens Landsforening har slått seg ned på kantinen hjemme i Naustdal Dampbakeri. Med pc-en på bordet og søster og medeier Gudrunn Berntsen på nabobordet er han på hjemmebane. Slik som han har vært altfor mye i det siste.

Halvannet år på Teams

– Vi har ikke hatt et fysisk styremøte på ett og et halvt år. Det kjenner jeg litt på. Det hadde vært kjekt å kunne møtes. Vi hadde mye å lære om å møtes på Teams, men en gang iblant skulle jeg gjerne møtes fysisk. Vi gleder oss til å samles igjen, og spesielt på fagkonferansene som vi har måttet dytte vekk, sier Ole John Berntsen.

I Sunnfjord har smitten vært liten. Naustdal Dampbakeri har hatt et par smittede på besøk og noen få ansatte i karantene, men har sluppet både stenging og permitteringer etter den første perioden med restriksjoner i fjor vår.

Helt like tall

– Veldig mange bakerier på vår størrelse har en stor del catering. Vi har vært heldige som har lite: De periodene vi har sett nedgang, er det fordi vi ikke har kunnet holde kafeene åpne; ikke fordi kantinene stenger, sier Gudrunn Berntsen.

Til tross for de store forskjellene som har vært, kan Naustdal Dampbakeri skilte med nesten identiske tall for første kvartal de tre siste årene. Fordelingen er er selvsagt svært forskjellig, men summen er den samme.

Kaker som korona-barometer

– Brød skal alle ha. Nå er det mindre kaker og mindre selskap. Når det er helt nedstengt, er det ingen store kaker. Så begynner det å åpne igjen, og da går det en og annen kake. Så åpner vi mer, og da kan vi selge 20, 30, 50 kaker. Så går det rett ned når det stenger ned igjen, sier Gudrunn Berntsen. De store kakene er kanskje bakeriets beste korona-barometer.

Til daglig holder BKLF-presidenten til i Førde, hos Naustdal Dampbakeri, og der har han oppholdt seg mye mer enn vanlig. Nå gleder han seg til den dagen han kan møte bransjekolleger igjen, uten at han har satt noen dato for når det kan skje.
Til daglig holder BKLF-presidenten til i Førde, hos Naustdal Dampbakeri, og der har han oppholdt seg mye mer enn vanlig. Nå gleder han seg til den dagen han kan møte bransjekolleger igjen, uten at han har satt noen dato for når det kan skje.

Det har vist seg det siste drøye året at selv i de periodene hvor utsalgene ikke har hatt lov til å tilby sitteplasser, har salget vært det samme. – Selv om vi er åpent og driver som vanlig igjen, er det flere kunder enn før som tar med seg mat, sier Ole John Berntsen. Han forteller om noen kunder som er veldig forsiktige, mens andre ikke er forsiktige i det hele tatt.

Kontroll på hygienen

Berntsen mener at erfaringene viser tydelig hvor godt bakerier og konditorier, men også resten av bransjen, har kontroll på hygienen.

– De som jobber i matproduksjon, er vant til å ta hensyn. Situasjonen har fått oss til å gjennomgå alle hygienerutiner og smittevernrutiner, men det har jo vært veldig få tilfeller av smitteutbrudd i næringsmiddelindustrien, sier han.

– Det viktigste budskapet til myndighetene er at du skal vaske deg på hendene og hoste i armkroken. Er det noe du lærer gjennom å bli baker, kokk eller servitør og får inn gjennom skolegangen, så er det slikt som dette.

Delt opp i lag

For Naustdal Dampbakeris del har den store endringen vært at ikke alle kan være i kantinen samtidig, og at produksjonen deles klarere opp i ulike lag. En periode har de som arbeider om natten, hatt kortere arbeidstid for ikke å møte dem som arbeider dagen. De har heller ikke fått lov til å sitte i kantinen og spise frokost etter at de har stemplet ut, men før de går hjem og legger seg.

– Akkurat dét er det klart at de skal få lov til når vi får tilbake hverdagen. Men bevisstheten rundt en del ting er blitt mye tydeligere nå, sier Ole John Berntsen.

Hygiene og handlemønster

Noen ting regner han likevel med at ikke kommer til å gå tilbake til slik det var før pandemien:

– Personlig hygiene, handlemønster og kundeoppførsel er endret permanent. Jeg tror det blir mye mer vanlig å se munnbind, både med og uten pandemi, sier han.

– Spritdispensere blir nok alltid fast inventar. Så har jeg en følelse av at samfunnet er endret for alltid på områder som gjelder handlemønster, også, spår Berntsen.

Norskprodusert

– Netthandel har en god periode nå, og jeg tror at noe av den andelen blir værende igjen. Litt av detaljhandelen og lokalhandelen er forsvunnet for alltid. Samtidig er det lov å håpe at kunden er blitt mer bevisst på å kjøpe norskprodusert og lokalprodusert. De ser at det lønner seg å ha en lokal baker i nærheten og at det blir produsert mat i nærområdet. Importen er kanskje det som er mest usikkert i sånne tider som dette, og det blir fryktelig skjørt når grensene stenger. Da er du avhengig av å ha en viss matproduksjon, sier BKLF-presidenten.

Og dessuten:

– Kundene har kanskje vent seg til ikke å handle så ofte lenger. De er flinkere til å planlegge handelen sin. Nordmenn er et folk som er kjent for å gå på matbutikken hver dag, men nå går du kanskje en dag i uken. Det er ikke utenkelig at dette har endret seg varig.

Powered by Labrador CMS