Slik ble Malaysia best i verden

Selv om seier var målet, overrasket det malaysiske konditorlandslaget både seg selv og andre ved å vinne Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019.

Publisert Sist oppdatert

Da vi vant, var det en drøm som gikk i oppfyllelse.

I januar i år kunne Malaysias nasjonale konditorlag jublende stille seg på toppen av pallen under premieutdelingen i Konditor-VM i Lyon. Det var den syvende gangen Malaysia deltok i finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie, men den første gangen laget hadde klart å bli blant de tre beste.

– Da vi vant, var det en drøm som gikk i oppfyllelse. Ikke bare for oss, men for alle konditorer i Malaysia, sier treneren for verdens beste konditorlandslag i dag, Patrick Siau Chi Yin, til Baker og Konditor.

Teamarbeid og Tillit

Han understreker at det ikke ligger noen hemmeligheter bak Malaysias noe overraskende VM-seier, men kun hardt og målrettet arbeid.

– Malaysia har deltatt i denne konkurransen helt siden 2007, og vi har hele veien vært flinke til å dele all vår erfaring med nye utøvere. Vi har også fått en del hjelp av utenlandske eksperter. Ellers handler suksessen vår i stor grad om at vi har klart å jobbe og tenke som et team, og ikke som individualister. Vi jobber hele tiden etter noe vi kaller 2T, der de to t-ene står for Teamarbeid og Tillit, sier Siau.

Nasjonale vinnere

Utøverne på årets vinnerteam ble valgt ut gjennom nasjonale konkurranser i disiplinene sjokolade, sukker og is i 2017. Vinnerne i hver kategori ble satt sammen til et lag som først begynte å forberede seg til den asiatiske delfinalen som fant sted i Singapore i 2018. Da det malaysiske laget vant der, hadde de sikret seg en plass i årets VM-finale i Lyon.

To av utøverne på årets vinnerteam, Otto Tay og Tan Wey Loon, kunne også ha deltatt i finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie i 2017. De valgte imidlertid å stå over denne konkurransen for å ha mer tid til å forberede seg til årets finale.

– Vi brukte i stedet tiden til å innovere helt nye teknikker og konsepter, samt finpusse på ferdighetene våre, forteller Otto Tay til det amerikanske magasinet Pastry Arts.

Vanlige jobber i tillegg

Malaysias skulpturer forestilte funky og lekne orangutanger som visstnok gjenspeilte personligheten til utøverne på laget.
Malaysias skulpturer forestilte funky og lekne orangutanger som visstnok gjenspeilte personligheten til utøverne på laget.

Etter seieren i den asiatiske delfinalen i 2018 begynte laget å trene sammen annenhver uke. De to siste månedene før finalen ble frekvensen trappet opp til to ganger i uken. I likhet med utøverne på vårt eget konditorlandslag, har også utøverne på Malaysias konditorlandslag vanlige jobber i tillegg. Otto Tay jobber som sjefskonditor for Dobla Asia, mens både Tan Wei Loon og Loi Ming Ai jobber ved Pastry Academy of Malaysia i Selangor.

– Selv underviser jeg ved Sunway School of Hospitality, forteller treneren.

En av utfordringene med dette, var at Otto Tay har sin arbeidsplass i Vietnam. Det gjorde at han ikke kunne være fysisk tilstede på alle planleggingsmøter, smakinger og diskusjoner. Men ved hjelp av telefon, e-mail og WhatsApp lot det seg likevel gjennomføre på et vis. Og sammen rakk de faktisk å gjennomføre hele programmet over 12 ganger i forkant av konkurransen. Det er mye, med tanke på at én gjennomkjøring tar ti timer og må forberedes i to til tre dager i forkant.

Studenter som støtteapparat

Patrick Siau Chi Yin deltok selv som utøver i Coupe du Monde-finalen i 2011.
Patrick Siau Chi Yin deltok selv som utøver i Coupe du Monde-finalen i 2011.

Laget satte seg på flyet til Frankrike en hel uke før konkurransen skulle begynne. Dette for å få nok tid til å venne seg til en helt annen tidssone, men også en helt annen temperatur. Med seg på flyet hadde de hele 700 kilo med ingredienser og utstyr.

– Hvordan finansierte dere deltakelsen i Coupe du Monde, Siau?

– Som trener og lagleder er det min oppgave å få inn sponsorpenger og arrangere ulike «fundraising-events». Jeg rekrutterte også et stort støtteapparat bestående av studenter i matfag. Studentene var med til Lyon og hjalp oss med gjennomføringen der.

– Norges konditorlandslag har også ambisjoner om å delta i VM. Har du noen gode råd til dem?

– Det er veldig viktig å sette seg godt inn i reglene og retningslinjene som gjelder for Coupe du Monde. Alle på laget må tenke som et lag, og alle må være involvert i diskusjoner og avgjørelser. Det er også lurt å delta i andre internasjonale konkurranser for å få mest mulig erfaring.

Malaysias vinnerteam slipper jubelen løs etter å ha vunnet Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019. Fra venstre Patrick Siau Chi Yin (trener), Loi Ming Ai (ansvarlig for is), Tan Wei Loon (ansvarlig for sukker) og Otto Tay (ansvarlig for sjokolade). Japan kom på andreplass og Italia på tredjeplass.
Malaysias vinnerteam slipper jubelen løs etter å ha vunnet Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019. Fra venstre Patrick Siau Chi Yin (trener), Loi Ming Ai (ansvarlig for is), Tan Wei Loon (ansvarlig for sukker) og Otto Tay (ansvarlig for sjokolade). Japan kom på andreplass og Italia på tredjeplass.
Powered by Labrador CMS