Etableringen av små håndverksbakerier i Oslo de siste årene har gjort byen til et mekka for god bakst.

Aftenposten har gjennom Oslos Beste laget en kåring av det beste Oslo har å tilby. Deres lesere har hatt muligheten til å nominere kandidater i ti forskjellige kategorier, der bakeri er en av dem. Nominasjonsrunden er avsluttet og en uavhengig jury har gått gjennom nominasjonene. De har valgt ut fem kandidater i hver kategori. Nå kan man stemme frem sin favoritt.

Til finalen er det laget en forenklet begrunnelse basert på innkomne forslag. Nedenfor er listen over finalisten med Aftenposten tilhørende begrunnelse.

Grains

Begrunnelse: Veldig mange lesere trekker frem at de som jobber på Grains er spesielt hyggelige. Både de salte og de søte pannekakene får skryt. Skryt får de også får å lage alt selv.Bakeriet serverer mye fransk bakverk og mat.

Boulangerie M

Begrunnelse: Bakeriet tilfører noe spesielt til et nabolag fullt av store nybygg. Leserne kaller stedet både «hjertet og sjelen på Ensjø» og «en skjult perle av et frittstående bakeri». Boulangerie M er et fransk-norsk bakeri. De baker baguetter og croissanter, men bruker også norske kornsorter i brødene. Halve uken har de pizza på menyen.

Farine

Begrunnelse: Mange lesere peker på én enkelt grunn: Kardemommebollene. En leser kaller stedet for en kantine på hjemmekontoret. Farine ligger rett ved Kampen kirke. Det er et bakeri som serverer surdeigsbakst og kaker på dagtid og som i tillegg er restaurant på kveldstid.

Mendel’s

Begrunnelse: Leserne har blant annet trukket frem at Mendel’s har fransk bakverk «med en tvist» og at bakeriet har byens beste makroner. Mendel’s er et fransk bakeri og konditori. De åpnet i år, men har allerede rukket å få flere stamgjester.

Ille brød

Begrunnelse: Brødene fra Ille brød blir beskrevet som både «kompakte kunstverk» og håndverksbrød. Mange lesere kaller det «verdens beste brød, andre nøyer seg med «Norges beste». Vennene Casper André Lugg og Martin Fjeld begynte å eksperimentere med surdeig hjemme på kjøkkenet i 2013. Siden er det blitt kokebok som er oversatt til syv språk, og Ille brød selger stadig brød fra eget bakeri og via flere utsalgssteder i byen.

Martin Fjeld og IlleBrød er finlaist i Aftenpostens kåring Oslos beste bakeri.

Martin Fjeld og IlleBrød er finlaist i Aftenpostens kåring Oslos beste bakeri.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media AS