Rekrutt på landslaget og til daglig lærling hos W.B. Samson Bakeri, Caroline H Åsen, deltok i NM ung baker 2018.

Skal finne talentene gjennom konkurranser

BKLF ønsker å skape en strammere struktur rundt konkurranser for at de unge talentene skal kunne gå gradene, og til slutt ende opp på landslaget.

Publisert

En konkurransestruktur som forgår stegvis vil kanskje bidra til en god foredling av talentene før de tar steget opp til landslaget.

Hovedpoenget med å ha et landslag er å øke rekruttering til baker- og konditorfaget. Landslag som gjør det bra internasjonalt bygger godt bransjeomdømme og får ofte medieomtale, som igjen bidrar til å trekke ungdom inn i bransjen. Men for å skape de gode resultatene ute i verden må man finne de beste talentene og bygge kompetanse frem til man er konkurranseklar. Dette er krevende, både for organisasjonen rundt laget og ikke minst for enkeltutøverne.

Steg for steg

– Jeg tror at vi må strukturere konkurransene rundt om i landet i større grad enn i dag. Vi ønsker å systematisere alle konkurranser slik at man går videre til neste steg når man gjør det godt i en konkurranse. For eksempel vinner man noe lokalt, så går man videre til en regional konkurranse, så videre til NM og til slutt er man god nok for landslaget, sier direktør i BKLF, Gunnar Bakke.

– I dag er vi tilstede på de aller fleste fagkonkurranser i landet og vi ser hele tiden etter talentene. En konkurransestruktur som forgår stegvis vil kanskje bidra til en god foredling av talentene før de tar steget opp til landslaget, sier hovedtrener på BKL, Kjetil Dale Aas.

Krever sterk vilje

– I jakten på de rette folkene til landslaget, må vi også huske på at landslagsdeltakelse ikke ligger for alle, selv om de kanskje gjør det bra i en konkurranse eller to på lokalt nivå. Å bidra på landslaget krever en enorm faginteresse, treningsvilje, arbeidskapasitet og man må være en sterk lagspiller. Det er mye egentrening og samlinger cirka hver tredje helg. Dette er for de som brenner mest for faget og som ønsker å bli blant de beste, sier Dale Aas.

I strategien for å finne de fremste talentene i bransjen, bruker Dale Aas også jobben sin som fagansvarlig i Baker og konditorbransjens opplæringskontor.

– Jeg er mye på bedriftsbesøk og treffer mange dyktige, unge fagfolk. Også blant lærlingene jeg jobber med er det mange talenter, og flere av disse har nok ikke tenkt så mye på landslagsdeltagelse tidligere. Men når frøet er sådd blir mange av de mest ivrige veldig interesserte. Vi kommer til å invitere med to lærlinger til høsten på treningsamling, slik at de får se hva vi holder på med. Dette er lærlinger vi har fulgt med på og som vi har tro på at på sikt vil kunne bli utøvere», sier Dale Aas.

Inspirert av kokkene

Inspirasjonen om en strammere konkurransestruktur har Bakke fått fra kokkene.

– Norske kokkers landsforening har lang erfaring med å sende unge kokker gjennom en rekke konkurranser før de havner i NM og så til slutt på landslaget, og det er ingen hemmelighet at de har lykkes godt med å få frem en rekke talenter som har gjort det godt internasjonalt. I kokkeyrket står konkurranser sterkt, fordi de vet at dette bygger kompetanse. Vi ser mot kokkene og ønsker å lære mer om hvordan de organiserer dette fremover, sier Bakke.

En lignende struktur er allerede i gang i baker- og konditorbransjen fra og med 2019. I ung baker og ung konditor-konkurranser på regionalt nivå, ble vinnerne i år automatisk kvalifisert til ung baker og ung konditor-NM.

Powered by Labrador CMS