Skal bli tidens beste Nordic

Lista er lagt høyt for arrangementet Nordic Pastry Cup og Nordic Bakery Cup som arrangeres på Matstreif i Oslo 2. og 3. september.

Publisert Sist oppdatert

– Da stafettpinnen gikk til oss etter Nordic i Stockholm i fjor, begynte vi umiddelbart etter å starte planleggingen av årets arrangement.

Mens norske konkurransedeltakere tidligere gjerne deltok på rigging i konkurranser, er det nå laget en egen arrangementskomité, slik at utøverne kan fokusere på trening og at man også bør større profesjonalitet i arrangørleddet.

Med Norges største matarrangement, Matstreif, som arena vil faget bli godt synlig. Matstreif har også valgt baking som tema på sitt arrangement og konkurransen vil bli en veldig integrert del av matfestivalen.

Faglig ansvarlig Amund Skrutvold har en god magefølelse for at dette skal bli tidenes beste nordiske konkurranse i våre fag. Konkurransen fatter også interesse utover deltakerlandene. Island sender observatør med mål om å delta fra og med neste år og arrangøren av VM er på plass for å bivåne konkurransen og se etter VM-kandidater fra de nordiske landene.

 

Konkurransetelt ved Akershus Festning

– Da stafettpinnen gikk til oss etter Nordic i Stockholm i fjor, begynte vi umiddelbart etter å starte planleggingen av årets arrangement. En av de første tingene vi tenkte på var hvor vi kunne plassere arrangementet for å få mest mulig publikum. En bakekonkurranse er i seg selv er dessverre ikke nok til å trekke det store publikummet. Derfor tok vi en henvendelse til Matstreif og Innovasjon Norge. De tente på ideen om å innlemme dette i Matstreif som har hatt rundt 200 000 besøkende de siste årene. Med det publikummet får vår egen bransje virkelig den oppmerksomheten den fortjener.

– Utfordringen var å finne egnede lokaler i tilknytning til matfestivalen, som arrangeres på Rådhusplassen i Oslo. Vi fant ingen egnede lokaler i umiddelbar nærhet og besluttet å gjøre som resten av festivalen; å bruke telt. Vi har fått plass på grasbakken ved Kontraskjæret, like ved muren til Akershus Festning. Her får vi et telt på 450 kvadratmeter som skal innredes med 4 fullverdige konkurransestasjoner for både Bakery Cup og Pastry Cup.

– Det å konkurrere i telt har noen utfordringer knyttet til blant annet luftfuktighet og temperatur, men forholdene er like for alle. Det er litt som skiskyting; det er den som mestrer forholdene på «standplass» best som vinner konkurransen, sier Skrutvold.

 


Dommerne

Hvert deltakerland stiller med ett jurymedlem i begge konkurransene. Pascal Dupuy er Norges representant i Nordic Pastry Cup, mens Amund Skrutvold er Norges representant i Nordic Bakery Cup. I tillegg er Cathrine Nilsen og Gunnar Solberg assistenter til juryene.

Juryene ledes av en hoveddommer. Her har de gått ut i Europa for å finne spennende kandidater. For Nordic Pastry Cup er Sylvain Mathy fra Frankrike hoveddommer. Han er fransk konditormester og har en lang liste av internasjonale meritter i tillegg til å være konditoransvarlig for to restauranter med Michelin-stjerner. Nordic Bakery får Bernd Kütscher fra Tyskland som hoveddommer. Han har dømt i VM flere ganger og har stor internasjonal erfaring.

Vi er stor takk skyldig for all den frivillige innsatsen som legges ned.


Mange hjelpere

Arrangementskomiteen består av Gunnar Bakke (leder), Grete Brekke Klingberg (markeds- og kommunikasjonsansvarlig), Carl Fredrik Samson (økonomi- og sponsoransvarlig), Gunnar Clifford (teknisk ansvarlig), Henrik Grøtterud (logistikkansvarlig) og Amund Skrutvold (faglig ansvarlig for konkurransen). Til sammen er 30-40 personer engasjert med selve arrangementet. Ikke minst er det mange knyttet til opp- og nedrigging.

– I tillegg får vi hjelp fra Sørumsand og Etterstad videregående skoler som stiller med elever som assistenter for konkurrerende lag. For elevene bør det kunne være en stor inspirasjon å få jobbe tett på de beste bakerne og konditorene i Norden gjennom konkurransenedagene.

– Det er viktig å gi publikum god informasjon under konkurransen. Øyvind Skogsholm Hansen (som har god erfaring som deltager i tidligere Nordic Bakery Cup-konkurranser) vil inneha rollen som speaker under konkurransedagene.

– Vi er stor takk skyldig for all den frivillige innsatsen som legges ned. Dette er stor felles dugnad, sier Skrutvold.

 


Sponsorer

Hovedsponsorer er Lantmännen Cerealia og Unibak. I tillegg står er rekke bedrifter konkurransesponsorer og samarbeidspartner: Tine Ingrediens, Idun Industrier, Norgesmøllene, Oslolauget, Pals, Harlem Food, Nordic Sugar, Sørumsand vgs, Etterstad vgs, Bakerbransjens maskinleverandørforening, Foodtech, Primulator, Condifia, Condelica og Thornæs Jern & Metall.

– Det kommer flere supportere med de andre landene. Det skaper liv og engasjement. Nå håper vi at det norske publikum – og vår egen bransje – stiller opp og heier på de norske lagene, oppfordrer Skrutvold.


Se flere bilder på vår Flickr konto


Powered by Labrador CMS