Det er smaken som har vært Norges fremste våpen i internasjonale konkurranser tidligere. Showpiece i sjokolade og sukker har ikke vært lagets landslagets sterkeste kort og dette ble vektlagt da strategien for 2019 ble satt i fjor høst. Det skal satses på en kompetanseheving på sukker- og sjokoladeskulptur, for at Norge skal kunne hevde seg i større grad i internasjonale konkurranser.

Hentet inn britisk kompetanse

Nylig var den kjente britiske konditoren Martin Chiffers hentet inn for å kurse landslaget. Chiffers har lang erfaring med å trene konditorlandslag, nå sist i Coupe du Monde, hvor han coachet det britiske landslaget. Han har arbeidserfaring fra en rekke av verdens mest kjente hoteller og er en stor ressurs innen sjokolade og sukker. I dag arbeider han som Executive Pastry Chef på The Savoy i London.

– Kurset har vært utrolig lærerikt. Vi har brutt ned showpiecen i detaljer og vært innom alle elementene som skal til for å lage en skulptur vi kan hevde oss med internasjonalt, sier coach på Konditorlandslaget, Hege Andersen Høgstø.

Konditorene på landslaget fikk i løpet av kurset lære hvordan de lager showpiecer med wow effekt. Her en detalj fra sjokoladeskulpturen deltagerne lagde.

Konditorene på landslaget fikk i løpet av kurset lære hvordan de lager showpiecer med wow effekt. Her en detalj fra sjokoladeskulpturen deltagerne lagde.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Tankesett

– Kurset var veldig bra og vi lærte veldig mye. Noen av teknikkene kunne vi litt av fra før, men masse av det vi lærte var nytt. Vi lærte alt fra hvordan man skal tenke før man starter å tegne showpiecen, hvordan man skal tegne den, hvordan man lager former i silikon og av enkelte andre materialer og hvordan man få de beste fargene, sier Vilde Nistad Strandos, deltager på Konditorlandslaget.

 – Jeg håper og tror at vi nå er bedre rustet til å skape litt wow-effekt, også skal vi selvfølgelig fremdeles lage de beste smakene på produktene, sier coachen.

BKL hentet inn eksperten Martin Chiffers for å holde kurs i sjokolade og sukker.<br />Chiffers er for tiden Executive Pastry Chef på The Savoy i London.

BKL hentet inn eksperten Martin Chiffers for å holde kurs i sjokolade og sukker.
Chiffers er for tiden Executive Pastry Chef på The Savoy i London.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Know-how

I landslagskretser har man ofte tenkt hvordan de andre lagene får til sine avanserte showpiecer i sjokolade og sukker. Kunnskapen og know-howen har rett og slett manglet i det norske laget. Men nå tror Hege Andersen Høgstø at dette kan endre seg.

– Med dette kurset har vi fått en masse kunnskap som ruster oss til å kunne gjøre det samme selv. Det er de mange små tingene som til sammen gir oss en kunnskapsbase vi tidligere ikke har hatt. Bare noe slikt som hvordan vi lager våre egne former og hvordan vi skal tenke planlegging i forkant av konkurranse. Det høres enkelt ut, men det er en veldig viktig del av en skulptur og det må læres, sier Høgstø.