Den prisbelønte kokken Sven Erik Renaa og kona Torill Renaa har nylig åpnet sitt fjerde spisested i Stavanger. Fra før driver de Renaa Xpress, Renaa Matbaren og Michelin-restauranten RE-NAA i byen. Nå har de i tillegg satt i gang et stort sirkus bestående av bakeri, konditori, iskremfabrikk, sjokoladefabrikk, pizzeria og restaurant/bar. Etter noen runder med forsinkelser grunnet koronapandemien, ble Sirkus Renaa i Lagårdsveien åpnet 25. november. Lokalet til det nye mathuset er på hele 900 kvadratmeter.

– Det er litt galskap å starte noe så stort med så mange ulike avdelinger, medgir Sven Erik Renaa til Bakeri.net.

Navnet Sirkus Renaa spiller også på det faktum at her er mange ulike utøvere samlet under ett tak. Men felles for dem alle, er at de er mennesker med en helt spesiell lidenskap til faget, og at de alltid leverer fra seg fremragende håndverk. En av dem er tidligere utøver på Bakerlandslaget, Nikolai Meling. Han har fått jobben som bakerisjef i Sirkus Renaa. En annen er tidligere trener for Konditorlandslaget, Hege Andersen. Hun har fått jobben med å lede konditoriet. Pavel Pavlov, som er en av Norges beste chocolatierer, skal stå for sjokoladeproduksjonen, og pizzeriaen styres av «den nerdete pizzaioloen Alberto».

Elsker fagnerder

– Vi elsker fagnerder, og dem har vi mange av her. Fordi vi har satset på kvalitet i så mange år, har vi et godt rykte. Og derfor har vi hatt muligheten til å håndplukke kvalitetsfolk. Nikolai Meling tok jeg kontakt med allerede i 2018, like etter at han hadde vunnet NM. Jeg foreslo at vi skulle gjøre noe sammen en gang, og nå gjør vi det, sier Renaa.

Han forklarer at Sirkus Renaa er en idé som har spiret fra Renaa Restauranters stadig utviklende filosofi om smak, håndverk og naturlige råvarer.

– Sirkus Renaa kommer fra et ønske om å skape et samlingssted for elskere av alt som er bakt, utdyper han.

Nikolai Meling styrer bakeriet i Sirkus Renaa.

Nikolai Meling styrer bakeriet i Sirkus Renaa.

Foto: Henriette Heimdal

Vil levere til flere

Renaa Restauranter har i mange år hatt et eget lite bakeri som har levert brød og bakervarer til de tre spisestedene. Men dette lokalet begynte etter hvert å bli for lite, og derfor begynte ekteparet Renaa å lete etter noe større. Det de fant i Lagårdsveien var egentlig altfor stort, og det er noe av bakgrunnen for at de har fylt det med mye mer enn bare et bakeri og konditori.

– Vi måtte jo finne på noe mer å fylle dette store lokalet med. Og jeg synes egentlig at sjokolade, iskrem og pizza hører med under et bakeri- og konditori-konsept. Så måtte vi jo også tilby litt annen mat og drikke til dem som ønsker det, forklarer Renaa.

Sirkus Renaa har stor produksjonskapasitet, og tanken er at de ulike avdelingene også skal levere produkter til andre restauranter, hoteller og butikker.

– Bakeriet har akkurat begynt å levere brød til Coop Madla, og jeg håper at det kommer flere på kundelisten etter hvert. Nikolai jobber på samme måte som han har gjort tidligere; med økologisk mel laget av hovedsakelig norske kornsorter, surdeig og lange liggetider. Men jeg har bygd opp et bakeri der det er mulig å produsere større volum, for på den måten å få litt mer økonomi inn i det. Han har med seg to andre dyktige bakere, og man finner ikke noe tilsvarende bakeri i Stavanger, så her er potensialet stort, sier Sven Erik Renaa.

Landbrød fra bakeriet i Sirkus Renaa.

Landbrød fra bakeriet i Sirkus Renaa.

Foto: Henriette Heimdal

Over all forventning

Også konditoriet til Sirkus Renaa tilfører byen noe nytt.

– Konditoriene her i Stavanger er veldig tradisjonelle, og jeg har i mange år lengtet etter noe som ligner mer på konditoriene i Frankrike og Italia. Der tenker man mer som i restaurantbransjen ved at man bruker de beste kvalitetsråvarene i sesong. I konditoriet på Sirkus Renaa kommer vi til å satse på produkter som like gjerne kunne vært solgt i Paris; slik som eclairs, terter og de beste kakene, sier Renaa.

Innen kort tid vil Sirkus Renaa også åpne sin egen nettbutikk. Det er parkering rett utenfor lokalet, for det skal være lett å bestille og hente take away.

– Men siden lokalet vårt er så stort, har vi også god plass for alle som vil sitte ned, selv nå som vi må ha litt ekstra rom mellom bordene, forsikrer Renaa.

– Hvordan har de første dagene gått?

– Oppstarten har gått over all forventning. Vi har hatt veldig mange gjester, og vi har fått fantastisk gode tilbakemeldinger. Så selv om vi er midt oppe i en pandemi, er jeg sikkert på at dette skal gå greit. Sirkus Renaa ble uansett planlagt lenge før koronakrisen kom, og nå ville vi bare komme i gang, sier Renaa.

Tindvedterte med ostekrem.

Tindvedterte med ostekrem.

Foto: Henriette Heimdal
Eclairs à la Sirkus Renaa.

Eclairs à la Sirkus Renaa.

Foto: Henriette Heimdal
Cruffins med lemon curd og marengs.

Cruffins med lemon curd og marengs.

Foto: Henriette Heimdal
Gelato fra iskremfabrikken i Sirkus Renaa.

Gelato fra iskremfabrikken i Sirkus Renaa.

Foto: Henriette Heimdal