Valgkampen er i gang for fullt igjen etter sommerferien, og denne uken hadde NHO invitert med seg 15 politikere på bedriftsbesøk i Kristiansund, skriver avisen Tidens Krav.

En av bedriftene som fikk besøk, var Tor Sevaldsen Konditori. Her var blant andre Else-May Botten (Ap), Henrik Stensønes (Sp), Jenny Klinge (Sp), Pål Farstad (V) og mat- og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) innom. Da benyttet daglig leder Tor Jan Sevaldsen anledningen til å si sin mening om blant annet lærlingordningen og norske matpriser.

Sevaldsen sa at han mener norsk skole ødelegger mye flott ungdom fordi ikke alle er laget for å sitte og få teoretisk undervisning gjennom både grunnskole og videregående skole. Han har selv sett ungdom med dårlig selvtillit blomstre opp når de endelig får gjøre noe praktisk og noe de mestrer.

— Men i dag er det krevende å ta inn lærlinger. Politikerne må legge bedre til rette for at bedriftene skal kunne ta inn flere. Selv om lærlingetilskuddet er økt noe, bør det være en halvdeling av lønna til lærlingen. Et annet råd er å fjerne arbeidsgiveravgiften på lønna til lærlinger. Disse tiltakene vil gjøre det lettere for oss i bedriftene å ta inn flere lærlinger, sa Sevaldsen, ifølge Tidens Krav.

Matsvinn var et annet tema som ble diskutert under besøket, og Sevaldsen fortalte politikerne at han kaster rundt 13 prosent av alle bakervarene sine.

— Kundekravene har blitt store, og de vil ha ferske varer fra morgen til kveld, forklarte han, og kom også med et forslag til løsning på problemet:

Å øke prisen på norske matvarer.

— Er det dyrere kaster vi mindre.